Τελευταία Νέα
Πολιτική

Οικονόμου: Θα εξετάζεται όλη η τάξη σε περίπτωση κρούσματος - Δεν θα έχει τα προνόμια των εμβολιασμένων όποιος δεν κάνει την τρίτη δόση στο 7μηνο

Οικονόμου: Θα εξετάζεται όλη η τάξη σε περίπτωση κρούσματος - Δεν θα έχει τα προνόμια των εμβολιασμένων όποιος δεν κάνει την τρίτη δόση στο 7μηνο
«Αν χρειαστεί να επεκταθεί η υποχρεωτικότητα, θα το κάνουμε», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Γ. Οικονόμου
Σχετικά Άρθρα

«Προχωράμε στο άνοιγμα των σχολείων όπως κάνει και η υπόλοιπη Ευρώπη. Το κριτήριο 50%+1 είναι ένα κριτήριο που έχει παρθεί βάση υγειονομικών και εκπαιδευτικών λόγων. Εάν παρατηρηθεί ότι πρέπει αν γίνουν προσαρμογές στο πρωτόκολλο θα είμαστε σε εγρήγορση, τα αντανακλαστικά μας είναι γρήγορα. Σε περίπτωση που παρατηρηθεί κρούσμα θα εξετάζεται όλη η τάξη», ξεκαθάρισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γ. Οικονόμου, ο οποίος δεν παρέλειψε να αναφερθεί στη μετάλλαξη Omicron, τον εμβολιασμό και τα πιστοποιητικά.
Μάλιστα, ο κ. Οικονόμου μιλώντας στο mega άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο επέκτασης της υποχρεωτικότητας των εμβολιασμών, ενώ τόνισε πως εάν κάποιος έχει κάνει και τις δύο δόσεις του εμβολίου, αλλά όχι την αναμνηστική δόση και έχει παρέλθει το 7μηνο, τότε δεν θα έχει τα προνόμια των εμβολιασμένων.
«Αν χρειαστεί να επεκταθεί η υποχρεωτικότητα, θα το κάνουμε», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Οικονόμου, ο οποίος και σημείωσε ότι απέδωσε η υποχρεωτικότητα εμβολιασμού για τους πολίτες 60 ετών και άνω, αλλά και ότι καταλυτικό ρόλο στη θωράκιση από τη βαριά νόσηση ήταν η τρίτη δόση.

Για τα σχολεία

«Έχουμε σταθμίσει όλα τα δεδομένα» τόνισε ο κ. Οικονόμου αναφερόμενος στο άνοιγμα των σχολείων αύριο, Δευτέρα 10/1, μετά την ταλαιπωρία γονέων και εκπαιδευτικών για την προμήθεια των self tests λόγω ελλείψεων που παρατηρήθηκαν στα φαρμακεία, αλλά και απαντώντας στην αντιπολίτευση που κατηγορεί την κυβέρνηση ότι το πρωτόκολλο για το άνοιγμα των σχολείων δεν θα έπρεπε να είναι 50%+1.
Όπως εξήγησε, η μετάλλαξη Omicron δεν δίνει μεγάλες νοσηλείες και αυτό δίνει την ευκαιρία να ανοίξουν τα σχολεία, με το πλάνο να στηρίζεται σε δύο πυλώνες: τον εκτεταμένο διαγνωστικό έλεγχο μαθητών και εκπαιδευτικών και τα αυστηρά μέτρα προστασίας.
«Το κριτήριο 50%+1 είναι ένα κριτήριο που έχει παρθεί βάση υγειονομικών και εκπαιδευτικών λόγων. Εάν παρατηρηθεί ότι πρέπει αν γίνουν προσαρμογές στο πρωτόκολλο θα είμαστε σε εγρήγορση», ανέφερε ο κ. Οικονόμου, ενώ σημείωσε ότι μέχρι χθες 1.342.000 δικαιούχοι προμηθεύτηκαν τα self tests, με το ποσοστό να αγγίζει το 90%.
Πρόσθεσε πως όσοι δεν κατάφεραν να τα προμηθευτούν, θα τα παραλάβουν από τους διευθυντές των σχολείων.
«Δεν είμαστε απροετοίμαστοι», είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, απαντώντας στον πρόεδρο της ΟΛΜΕ, Θ. Τσούχλο, ο οποίος σημείωσε πως «κάθε φορά που άνοιγαν τα σχολεία όλοι οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί τα είχαν παραλάβει πριν ανοίξουν. Για πρώτη φορά συνέβη ποσοστό του 15% να μην τα έχει παραλάβει και αυτό θα δημιουργήσει πρόβλημα αύριο».
«Όταν 1.342.000 δικαιούχοι έχουν προμηθευτεί self test δεν μπορούμε να λέμε πως είμαστε απροετοίμαστοι. Καταβάλλονται όλες οι προσπάθειες έτσι ώστε να μην μείνει κανείς ακάλυπτος», τόνισε ο κ. Οικονόμου.

Για τιμές των PCR

Στο μεταξύ, μετά τις διαμαρτυρίες πολιτών για τις τιμές των PCR tests, ο κ. Οικονόμου τόνισε πως «πρέπει αν δούμε την συνολική εικόνα του testing στην Ελλάδα. Έχουμε τους πιο πολλούς ελέγχους και έχουμε τα πιο πολλά δωρεάν test απ’ όλες τις χώρες της Ευρώπης. Η ελληνική πολιτεία έχει διαθέσει παραπάνω από 320 εκατ. ευρώ για να δώσει στον πληθυσμό την ευκαιρία να κάνει test».
Σημείωσε δε, πως τελευταίο διάστημα υπήρχε αυξημένη ζήτηση για PCR test λόγω της μετάλλαξης Delta.
Όπως είπε, «στην  Ελλάδα έχουμε τους πιο πολλούς ελέγχους και έχουμε κάνει τα πιο πολλά δωρεάν τεστ από όλες τις χώρες της Ευρώπης. Η Πολιτεία έχει διαθέσει πάνω από 320 εκατ. ευρώ προκειμένου να παράσχει την επιλογή στον ελληνικό πληθυσμό να κάνει τεστ, είτε αυτό αφορά τα self test, είτε τα PCR και τα μοριακά στις δημόσιες δομές, στον ΕΟΔΥ και στις δομές του Εθνικού Συστήματος Υγείας.
Υπάρχει τις τελευταίες ημέρες, εξαιτίας της «Ο», μία αυξημένη ζήτηση για PCR. Αυτή είναι μία πραγματικότητα την οποία δεν αμφισβητεί κανείς. Υπήρξαν και ουρές ταλαιπωρίας, κυρίως σε μέρες που το σύστημα πιέστηκε από την αυξημένη ζήτηση πολύ παραπάνω. Κανείς μας δεν θα ήθελε να υπάρχουν αυτές οι ουρές. Όλο το προηγούμενο διάστημα και από δω και πέρα, σε περισσότερα από 150, 200 σημεία σε όλη τη χώρα, ο ΕΟΔΥ -χώρια οι δομές του Εθνικού Συστήματος Υγείας- εξακολουθεί να παρέχει τη δυνατότητα για PCR δωρεάν ή οποιοδήποτε άλλο τεστ.
Δεν υπάρχει χώρα στον κόσμο που να έχει κάνει περισσότερα σε ό,τι αφορά τα τεστ, απ’ ότι η Ελληνική Πολιτεία. Δεν αμφισβητείται αυτό. Τα στοιχεία δείχνουν ότι είμαστε πρώτοι στο testing. Υπάρχουν χώρες που ενδεχομένως συνταγογραφούν ένα PCR. Στην Ελλάδα μπορεί ο καθένας να κάνει χωρίς συνταγογράφηση απευθείας δωρεάν, ίσως παραπάνω και από ένα».


Για τα σενάρια πρόωρων εκλογών

 «Οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας, όπως επανειλημμένα έχει πει ο Πρωθυπουργός. Ξεδιπλώνουμε ένα σχέδιο που μέρα με τη μέρα καταλαβαίνει ο κόσμος ότι αυτό που έχουμε στο μυαλό μας είναι να βρισκόμαστε στο πλευρό του και να απαντάμε στις αγωνίες και τις ανησυχίες του. Όχι μόνο σε ό,τι αφορά την πανδημία, αλλά και τις επάλληλες κρίσεις. Την Παρασκευή ανακοινώθηκε ένα ακόμα τεράστιο πακέτο στήριξης, για τον Ιανουάριο, σε ό,τι αφορά τις ανατιμήσεις στο ρεύμα και το φυσικό αέριο», κατέληξε ο κ. Οικονόμου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης