Τελευταία Νέα
Πολιτική

Εκλογές - ΚΙΝΑΛ: Ο Ανδρουλάκης φαβορί για την προεδρία, στην αντεπίθεση ο Παπανδρέου – Πρόκληση της επόμενης μέρας η ενότητα

Εκλογές - ΚΙΝΑΛ: Ο Ανδρουλάκης φαβορί για την προεδρία,  στην  αντεπίθεση ο Παπανδρέου – Πρόκληση  της επόμενης μέρας η ενότητα
Παρόλο που το φαβορί σε αυτήν την τελευταία αναμέτρηση παραμένει ο Νίκος Ανδρουλάκης κανείς δεν ξέρει πως θα λειτουργήσουν οι ψηφοφόροι που στήριξαν τους υποψήφιους που αποκλείστηκαν
Σχετικά Άρθρα

Την Κυριακή (12/12/2021) είναι η μεγάλη μάχη για τον πράσινο ήλιο του ΠΑΣΟΚ μεταξύ του Νίκου Ανδρουλάκη και του Γιώργου Παπανδρέου.
Παρόλο που το φαβορί σε αυτήν την τελευταία αναμέτρηση παραμένει ο Νίκος Ανδρουλάκης,, κανείς δεν ξέρει πως θα λειτουργήσουν οι ψηφοφόροι που στήριξαν τους υποψήφιους που αποκλείστηκαν δηλαδή Α.Λοβέρδο, Χ. Καστανίδη, Π. Γερουλάνο, Π. Χρηστίδη.

Φόβοι Ανδρουλάκη για αποσυσπείρωση

Στο στρατόπεδο του Νίκου Ανδρουλάκη φοβούνται μήπως η χαλαρότητα και η αποσυσπείρωση λειτουργήσει εναντίον του.
Κάποιοι μπορεί να προεξοφλήσουν ότι θα νικήσει την Κυριακή και δεν θα πάνε.
Γι’ αυτό μέσα από τον μηχανισμό του προσπαθεί να δείξει ότι σήμερα όλα ξεκινάνε από την αρχή και θα πρέπει να πάνε να ψηφίσουν όλοι.

Θα συμμετάσχουν όλοι οι ψηφοφόροι του Λοβέρδου;


Επίσης, δεν είναι σίγουρο επειδή είπε ο Ανδρέας Λοβέρδος ότι θα ψηφίσει τον Ν. Ανδρουλάκη, ότι θα το πράξουν όλοι οι ψηφοφόροι του Λοβέρδου.
Το πιθανότερο είναι οι περισσότεροι να απέχουν.
Σίγουρα θα πάει ο στενός πυρήνας του, βουλευτές και στελέχη που είναι κατά βάση αντι-παπανδρεικά.
Από τους 70.000 περίπου ψηφοφόρους που ψήφισαν Α. Λοβέρδο, ζήτημα είναι να έρθουν οι μισοί.

Τι θα πράξουν οι ψηφοφόροι των άλλων υποψηφίων που αποκλείστηκαν


Όσον αφορά τους ψηφοφόρους των άλλων υποψηφίων, το πιθανότερο είναι να απέχουν έχοντας κάτι καλύτερο να κάνουν.
Οι ψηφοφόροι του Χ. Καστανίδη είναι πιο κοντά στον Γ. Παπανδρέου παρόλο που ο θεσαλονικιός πολιτικός δεν έχει δώσει καμία γραμμή.
Όπως πιο κοντά στον Ν.Ανδρουλάκη είναι ο βασικός πυρήνας του Παύλου Χρηστίδη. Άγνωστο είναι το τι θα κάνουν οι ψηφοφόροι του Π.Γερουλάνου, οι οποίοι δεν ανήκουν στο στενό κομματικό πυρήνα του ΠΑΣΟΚ.
Όμως, αν τους αθροίσεις όλους τους παραπάνω, είναι πάνω από 20.000 ψηφοφόροι που αν λειτουργούσαν συντεταγμένα θα μπορούσαν να διαμορφώσουν αποτέλεσμα.

Κακοκαιρία και χαλάρωση θα φέρουν λιγότερους στις κάλπες


Αυτό που εκτιμάται από τα επιτελεία είναι ότι στην δεύτερη Κυριακή δεν θα έρθουν 270.000 μέλη και φίλοι του ΚΙΝΑΛ για να ψηφίσουν.
Μία συντηρητική πρόβλεψη θα ήταν να έρθουν γύρω στους 170.000-180.000 ψηφοφόροι ενώ εάν υπάρξει συσπείρωση μπορεί να είναι και 200.000-210.000 οι συμμετέχοντες.
Άλλωστε, υπάρχει και ένας σοβαρός παράγοντας που θα αποτρέψει την παρουσία των ψηφοφόρων στα εκλογικά κέντρα και δεν είναι άλλος από την κακοκαιρία που πλήττει τη χώρα.

Ο Ανδρουλάκης θέλει νίκη με μεγάλο σκορ για να μην αμφισβητηθεί


Ο Νίκος Ανδρουλάκης, εκτός από τη νίκη απέναντι σε ένα ισχυρό πολιτικό πρόσωπο θέλει και μία μεγάλη συμμετοχή με ένα ασφαλές προβάδισμα προκειμένου να μην μπορεί να τον αμφισβητήσει κανείς.
Ο Γιώργος Παπανδρέου, πιστεύει επειδή ο μηχανισμός του είναι πιο συσπειρωμένος, θα διατηρήσει τις ίδιες δυνάμεις του πρώτο γύρου.
Τουλάχιστον να δείξει ότι έχει ένα πολύ δυνατό ποσοστό μέσα στο ΚΙΝΑΛ, είναι μία καλή βάση να διεκδικήσει λόγο και ρόλους την επόμενη μέρα.

Που θα γίνουν οι μεγαλύτερες κινητοποιήσεις


Η μεγαλύτερη κινητοποίηση θα γίνει στην Κρήτη, πατρίδα του Ν. Ανδρουλάκη, στην Δυτική Ελλάδα που έχει ένα μικρό προβάδισμα ο Γιώργος Παπανδρέου εξαιτίας του Απόστολου Κατσιφάρα, πρώην περιφερειάρχη. Ωστόσο, υπέρ του Ν. Ανδρουλάκη κινείται ο βουλευτής Ηλείας Μιχάλης Κατρίνης και εξισορροπεί την κατάσταση.
Η Αττική που θα είναι μοιρασμένη, μην ξεχνάμε πρώτος στην Αττική ήρθε ο Α. Λοβέρδος την πρώτη Κυριακή και αυτός θα στηρίξει τον Ν. Ανδρουλάκη.
Η Εύα Καιλή, λόγω εντοπιότητας, θα κινητοποιήσει την Θεσσαλονίκη υπέρ του Ν. Ανδρουλάκη.

Tα συνθήματα των δύο υποψηφίων


Ο Νίκος Ανδρουλάκης κάνει κάλεσμα για συμμετοχή στον επαναληπτικό γύρο των εκλογών με σποτ που περιλαμβάνει μια σειρά από εικόνες με υποστηρικτές του, διαφορετικών ηλικιών, που κρατούν πλακάτ με το σύνθημά του «μαζί». «Μαζί στην κάλπη. Τολμάμε. Αλλάζουμε. Ενώνουμε», είναι το σύνθημα.
Με την σειρά του, ο Γιώργος Παπανδρέου απευθύνεται στους πολίτες με σποτ όπου παρουσιάζονται στιγμιότυπα από τις προεκλογικές περιοδείες του.
Με σύνθημα «Πάμε Μπροστά», ο πρώην πρωθυπουργός τονίζει ότι κρίνεται το μέλλον της Προοδευτικής παράταξης αυτή την Κυριακή, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στην ενδυνάμωση της παράταξης.

Τι περιμένουμε την Κυριακή;
Την Κυριακή στα εκλογικά κέντρα όλες οι εφορευτικές επιτροπές θα είναι προσεκτικές για να μην παρατηρηθούν εγγραφές σε χαρτί μη περασμένες στο ηλεκτρονικό σύστημα. Δεν θα πρέπει να υπάρξει καμία σκιά αλλοίωσης του αποτελέσματος ώστε να μην μπορεί κανείς να επικαλεστεί παρατυπία. Τα αποτελέσματα ενός αντιπροσωπευτικού δείγματος θα ανακοινωθούν γύρω στις 21.00 το βράδυ.

Ποια θα είναι η επόμενη μέρα για το ΚΙΝΑΛ;


Όλοι περιμένουν την επόμενη μέρα το ΚΙΝΑΛ να βγει νικητής από την εκλογική διαδικασία. Στις δημοσκοπήσεις φαίνεται τονωμένο, η διαδικασία έκανε καλό στην βάση αφού εκφράστηκε. Την επόμενη μέρα είναι σίγουρο ότι θα αλλάξει το όνομα του κόμματος, υπάρχει δέσμευση να μπει μπροστά σαν πρώτο όνομα το ΠΑΣΟΚ. Θα έχει, όμως, και δεύτερο συμπληρωματικό όνομα.

Η ενότητα δεν είναι δεδομένη την επόμενη μέρα

Το πιο σημαντικό είναι να δούμε πως θα κινηθούν οι εσωκομματικοί αντίπαλοι την επόμενη μέρα. Οι επιθέσεις Παπανδρέου στον Νίκο Ανδρουλάκη προδιαθέτουν ότι ο Γιώργος θα διεκδικήσει ρόλους και επιθετική γραμμή στην κυβέρνηση. Ωστόσο, εάν εκλεγεί ο Νίκος Ανδρουλάκης θα θελήσει να κινηθεί με ισορροπίες και βασική επιδίωξη να επαναπατρίσει ψηφοφόρους από τον ΣΥΡΙΖΑ αλλά και πρώην στελέχη του, όπως π.χ ο καθηγητής Κ. Χρυσόγονος που έχει πάρει θέση υπέρ του. Σε κάθε περίπτωση, η ενότητα του Κινήματος δεν είναι δεδομένη αν δεν στοιχηθούν όλοι πίσω από το νέο αρχηγό.

Θα πρέπει να υπάρξει νέος πρόεδρος της Κ.Ο πριν τον Προϋπολογισμό


Το δεύτερο πιο κρίσιμο crash test πέραν της σημερινής Κυριακής είναι η διαδικασία για τον ορισμό του νέου Προέδρου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΙΝΑΛ. Όποιον προτείνει ο νικητής της βραδιάς θα πρέπει να τύχει και της πλειοψηφικής προτίμησης. Φανταστείτε σε ένα κόμμα με νέο αρχηγό, να μην περάσει η πρότασή του για την Κοινοβουλευτική Ομάδα. Θα μιλάμε για μεγάλο φιάσκο. Όλη αυτή η διαδικασία, λογικά θα γίνει την ερχόμενη εβδομάδα χωρίς βέβαια να αποκλείουμε οι συζητήσεις μεταξύ των ενδιαφερομένων να κρατήσουν περισσότερες μέρες.
Σε κάθε περίπτωση την ερχόμενη εβδομάδα ψηφίζεται ο Προϋπολογισμός 2022, μία μεγάλη κοινοβουλευτική διαδικασία και το ΚΙΝΑΛ θα πρέπει να δώσει βροντερό παρών. Θα πρέπει να έχει δημιουργήσει προεδρείο και να έχει μοιράσει ρόλους. Θα είναι η τελευταία κοινοβουλευτική μάχη του χρόνου.

Σωτήρης Πίκουλας
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης