Τελευταία Νέα
Πολιτική

Πρόταση Τσίπρα για ανοιχτά και ασφαλή σχολεία: Να αραιώσουν τμήματα, να καταργηθεί το 50% + 1

Πρόταση Τσίπρα για ανοιχτά και ασφαλή σχολεία: Να αραιώσουν τμήματα, να καταργηθεί το 50% + 1
Με βάση τα επίσημα στοιχεία, μόνο το Νοέμβριο είχαμε 45.000 κρούσματα σε μαθητές είπε ο κ.Τσίπρας στη συνάντηση με το προεδρείο της ΔΟΕ
Σχετικά Άρθρα

Την ανάγκη λήψης μέτρων αραίωσης των τμημάτων και αλλαγής του πρωτοκόλλου του 50%+1 που προβλέπεται για το κλείσιμο μιας τάξης επισήμανε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας κατά τη συνάντηση που είχε νωρίτερα σήμερα με το προεδρείο της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδας.
«Καταθέτουμε πρόταση για να είναι, εκτός από ανοιχτά, και ασφαλή τα σχολεία μας.
Πολύ μεγάλο μέρος της εξάπλωσης του ιού με βάση τα επίσημα στοιχεία προέρχεται από τους μαθητές, καθώς το 25% των κρουσμάτων αφορά σε παιδιά.
Με βάση τα επίσημα στοιχεία μόνο το Νοέμβριο είχαμε 45.000 κρούσματα σε μαθητές.
Παρόλο που η πλειονότητα των παιδιών δεν νοσεί βαριά ή είναι ασυμπτωματικά, η κατάσταση αυτή εγκυμονεί πολύ σοβαρούς κινδύνους για τη διασπορά στην κοινότητα, διότι τα παιδιά που είναι φορείς του ιού έρχονται στο σπίτι σε επαφή με παππούδες και γιαγιάδες» υποστήριξε ο κ.Τσίπρας.

Τι προβλέπει η πρόταση

Η πρόταση του κ.Τσίπρα προβλέπει το κλείσιμο ενός τμήματος στο πρώτο κρούσμα για 3 μόνο μέρες και την υποχρεωτική επανέναρξη των μαθημάτων έπειτα από 3 μέρες αφού πρώτα όλοι οι μαθητές έχουν υποβληθεί σε δωρεάν μοριακό τεστ «ώστε να σταματήσουμε την αλυσίδα της μεταδοτικότητας».
Παράλληλα, χαρακτήρισε «απαράδεκτο» το γεγονός ότι αυξάνονται οι μαθητές ανά τμήμα.
«Είναι αδιανόητο στην καρδιά της πανδημικής κρίσης αντί να αραιώνουν τα τμήματα, να συγχωνεύονται, όπως έκαναν και πέρυσι» τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, αποδίδοντας την επιλογή αυτή της κυβέρνησης σε «δημοσιονομικούς λόγους, μην τυχόν και προσληφθούν καθηγητές ή αναπληρωτές καθηγητές ώστε να λειτουργήσουν με λιγότερους μαθητές τα τμήματα», ενώ θύμισε ότι επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ «σε μία περίοδο που δεν υπήρχε πανδημία εμείς μειώσαμε τους μαθητές ανά τάξη για παιδαγωγικούς λόγους».

Δεν θα μπορούσε να σταθεί η Κεραμέως

Ο κ. Τσίπρας έκανε ιδιαίτερη μνεία στην υπόθεση της Cisco, σημειώνοντας πως «σε καμία άλλη χώρα της ΕΕ δεν θα μπορούσε να σταθεί υπουργός Παιδείας εάν η Ανεξάρτητη Αρχή Προσωπικών Δεδομένων επιβεβαίωνε τις ανησυχίες ότι τα προσωπικά δεδομένα όλων των παιδιών και των οικογενειών τους τα δύο προηγούμενα χρόνια της τηλεκπαίδευσης αξιοποιήθηκαν παρανόμως από μία εταιρία, τη Cisco».
Τόνισε ότι είναι αδιανόητο το γεγονός ότι αυτά τα προσωπικά δεδομένα «παρανόμως συλλέχθηκαν, διαβιβάστηκαν στις ΗΠΑ και έγιναν αντικείμενο εμπορικής εκμετάλλευσης», σημειώνοντας πως πλέον αυτό δεν αποτελεί καταγγελία ενός κόμματος της αντιπολίτευσης ή ενός συνδικαλιστικού φορέα αλλά της ίδιας της Ανεξάρτητης Αρχής.
Στο πλαίσιο αυτό έκανε λόγο για «ζήτημα τόσο ηθικής τάξης όσο και ουσίας», αφού παραβιάστηκε η νομοθεσία και προσέθεσε πως «αυτό δεν μπορεί να περνά δίχως απαντήσεις».

Οι θέσεις της ΔΟΕ

Από την πλευρά του ο Θανάσης Κικινής, πρόεδρος της ΔΟΕ, ξεκίνησε αναφερόμενος στο «τεράστιο κτιριακό πρόβλημα το οποίο υπάρχει στις σχολικές μονάδες» και το οποίο αναδείχθηκε με την πανδημία.
Όπως επισήμανε, μετά το πρώτο κύμα της πανδημίας οι επιστήμονες συμφωνούσαν ότι τα σχολεία έπρεπε να ανοίξουν με 15 μαθητές ανά τμήμα και με συγκεκριμένους κανόνες αποστάσεων, κάτι που θα έπρεπε να είναι «οδηγός» για τη συνέχεια.
Ο κ. Κικίνης υπογράμμισε ότι «δεν έγινε μια προσπάθεια να εξευρεθούν χώροι σε συνεργασία με τους δήμους ή γενικά με τον δημόσιο τομέα, όπου θα μπορούσαν εναλλακτικά και για λίγο διάστημα να φιλοξενηθούν τμήματα σχολείων για να είναι εφικτός ο μικρότερος αριθμός μαθητών ανά τμήμα», ενώ επισήμανε και την αύξηση τελικά του αριθμού των μαθητών μετά τον σχετικό νόμο.
«Αυτό ήταν πραγματικά οδυνηρό.
Και αυτή τη στιγμή δυστυχώς επιβεβαιωνόμαστε όταν λέγαμε στην αρχή της χρονιάς ότι θα φτάσουμε να έχουμε μεγάλο αριθμό κρουσμάτων μέσα στα σχολεία», τόνισε ο πρόεδρος της ΔΟΕ, ενώ προσέθεσε πως «μια άλλη οπτική του προβλήματος που εμφανίζεται αυτές τις μέρες είναι ότι νοσεί το 50%+1 των εκπαιδευτικών σε πολλά σχολεία».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης