Τελευταία Νέα
Πολιτική

Θεμιστοκλέους: Επιπλέον κίνητρα για τον εμβολιασμό αν χρειαστεί – Θα υπάρξουν φάρμακα, αλλά δεν θα λύσουν το πρόβλημα

Θεμιστοκλέους: Επιπλέον κίνητρα για τον εμβολιασμό αν χρειαστεί – Θα υπάρξουν φάρμακα, αλλά δεν θα λύσουν το πρόβλημα

«Δεν συμμερίζομαι τις απόψεις που μιλούν για 2.500 – 3.000 νεκρούς μέχρι το τέλος του χρόνου», ανέφερε ο Μ. Θεμιστοκλέους

«Θέλουμε να εμβολιάσουμε ένα 20-30% που δεν έχει εμβολιαστεί» και δεν αποκλείεται αν χρειαστεί να δοθούν κίνητρα, είναι αρκετά καλή η συμμετοχή στην τρίτη δόση, ενώ θα υπάρξουν φάρμακα που όμως δεν θα λύσουν το πρόβλημα, τόνισε ο ο Γ.Γ. Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους.
«Η λύση της πανδημίας δεν είναι στα φάρμακα», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Θεμιστοκλέους μιλώντας στο MEGA, ξεκαθαρίζοντας ότι ο ίδιος δεν συμμερίζεται τις απόψεις που μιλούν για 2.500 – 3.000 νεκρούς μέχρι το τέλος του χρόνου.
«Δεν συμμερίζομαι τις απόψεις που μιλούν για 2.500 – 3.000 νεκρούς μέχρι το τέλος του χρόνου. Όσες φορές έχουμε τολμήσει προβλέψεις, είναι πολύ δύσκολο, είναι πολλοί οι απρόβλεπτοι παράγοντες. Αν συγκρίνουμε το τι γινόταν πέρυσι σε σχέση με φέτος, ο εμβολιασμός έχει μεγάλη επίδραση στην πανδημία και στην κοινωνική μας ζωή. Και στην τρίτη δόση έχουμε καλή συμμετοχή», ανέφερε ο κ. Θεμιστοκλέους.

Δεν είναι τα φάρμακα η λύση της πανδημίας

Κάνοντας αναφορά στις εξελίξεις στον τομέα του φαρμάκου κατά του κορωνοϊού, ανέφερε ότι «θα υπάρξουν φάρμακα, ήδη κάποιες εταιρίες ανακοινώνουν αποτελέσματα. Η ΕΕ είναι σε διαδικασία αγοράς, όπως έγινε και με τα εμβόλια. Αλλά δεν θα λύσουν το πρόβλημα τα φάρμακα».
«Σίγουρα θα βοηθήσουν κάποιους ανθρώπους, αλλά η λύση της πανδημίας δεν είναι στα φάρμακα», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Θεμιστοκλέους.

Επιπλέον κίνητρα αν χρειαστεί για να πεισθούν οι ανεμβολίαστοι

Για αν η κυβέρνηση εξετάζει να δοθούν κάποια επιπλέον κίνητρα στους ανεμβολίαστους προκειμένου να πεισθούν, ο κ. Θεμιστοκλέους τόνισε ότι «και η ενημερωτική εκστρατεία μπορεί να αλλάξει και τα κίνητρα».
Όπως είπε, «κάνουμε όλες τις δράσεις ώστε να πείσουμε όλους αυτούς τους ανθρώπους. Θέλουμε να εμβολιάσουμε ένα 20-30% που δεν έχει εμβολιαστεί. Σίγουρα μπορούμε να πείσουμε ένα τμήμα από αυτούς. Έχουν δοθεί κάποια κίνητρα στις μικρότερες ηλικίες, αν χρειαστεί κάτι πιο μαζικό θα το ανακοινώσουμε».

Περί επέκταση της υποχρεωτικότητας

Κληθείς να μιλήσει για το αν υπάρχουν σκέψεις για επέκταση της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού, ο κ. Θεμιστοκλέους απάντησε ότι «όλα είναι δυναμικά και συνεκτιμώνται με τις συνθήκες κάθε στιγμής. Όσο συνεχίζουμε να παίρνουμε ραντεβού οποιοδήποτε μέτρο υποχρεωτικότητας πάει πίσω. Δεν είναι στις προθέσεις μας να προχωρήσουμε σε αυτό».
Χαμηλότερα ποσοστά εμβολιασμού στις νεότερες ηλικίες
Περαιτέρω, με αφορμή το πρόσφατο ταξίδι του στη Βόρεια Ελλάδα, σημείωσε ότι «είχαμε ξεκινήσει με τις κινητές μονάδες εδώ και πολύ καιρό. Αυτή τη φορά επικεντρωθήκαμε σε περιοχές χαμηλής εμβολιαστικής κάλυψης. Βρίσκουμε κάποια άτομα που είναι διστακτικά, μιλούν με τους υγειονομικούς, και καταφέραμε να πείσουμε κάποιους ανθρώπους να εμβολιαστούν. Αυτό θα συνεχιστεί. Οι νεότερες ηλικίες έχουν χαμηλότερα ποσοστά εμβολιασμού».

Για τρίτη δόση

Για την πορεία των εμβολιασμών με την τρίτη δόση, ο κ. Θεμιστοκλέους τόνισε πως «έχουμε αρκετά καλή συμμετοχή στην τρίτη δόση, περίπου 190 χιλιάδες συμπολίτες μας έχουν ήδη εμβολιαστεί».
Όπως είπε «μπορούν να την κάνουν οι άνω των 50 και οι ευπαθείς ομάδες, 6 μήνες από την ολοκλήρωση του εμβολιασμού τους».
Σημείωσε δε, πως «πιστεύω ότι θα ανοίξει και για τον υπόλοιπο πληθυσμό το επόμενο διάστημα», ξεκαθαρίζοντας ότι «η τρίτη δόση θα γίνει με mRNA εμβόλια και κυρίως με Pfizer».
Ο ίδιος ξεκαθάρισε πως «όσοι έχουν κάνει 2 δόσεις και δεν κάνουν την τρίτη θεωρούνται πλήρως εμβολιασμένοι», λέγοντας πως «η τρίτη δόση είναι για την ενίσχυση της προστασίας».
Για τους εμβολιασμούς ηλικιωμένων κατ’ οίκον, ανέφερε ότι «συνεχίζονται κανονικά, περίπου 300 συνεργεία σε καθημερινή βάση πηγαίνουν στα σπίτια. Έχουν εμβολιάσει περίπου 10.000 άτομα. Δεν έχουμε καθυστερήσεις. Έτσι θα συνεχίσουμε και στην 3η δόση».

Κανονικότητα των εμβολιασμένων

Τέλος, ο κ. Θεμιστοκλέους αναφερόμενος στην επιστροφή των εμβολιασμένων στην κανονικότητα και πώς αξιολογείται έως τώρα ως μέτρο, ανέφερε ότι «το μέτρο μέχρι στιγμής κυλάει πολύ καλά. Έχει υιοθετηθεί αρκετά καλά και από τους καταστηματάρχες. Η κατάσταση είναι δυναμική, αν αλλάξει κάτι συνεκτιμώνται τα δεδομένα και μπορούν να αλλάξουν οι αποφάσεις. Βλέπουμε και ευρωπαϊκές χώρες που έχουν υψηλά ποσοστά εμβολιασμού να καταργούν περιορισμούς και να επιστρέφουν σε μια κανονικότητα».
Κληθείς να απαντήσει αν φέτος θα κάνουμε Χριστούγεννα όπως παλιότερα, είπε ότι «δουλεύουμε όλοι για αυτό».
Τέλος, σχολιάζοντας τον αριθμό των θανάτων στη χώρα, που βρίσκεται στις πρώτες θέσεις με τους περισσότερους νεκρούς ανά εκατομμύριο κατοίκων, ο κ. Θεμιστοκλέους σημείωσε ότι «οι θάνατοι δεν είναι φωτογραφία της στιγμής, θα πρέπει να μετρώνται από την αρχή της πανδημίας μέχρι σήμερα».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης