Τελευταία Νέα
Πολιτική

Απολογισμός Μαξίμου: Διπλωματική εξωστρέφεια με ερωτηματικά, ενδιαφέρον για ΚΙΝΑΛ και οι αδυναμίες του κρατικού μηχανισμού

Απολογισμός Μαξίμου: Διπλωματική εξωστρέφεια με ερωτηματικά, ενδιαφέρον για ΚΙΝΑΛ και οι αδυναμίες του κρατικού μηχανισμού
Στο ΚΙΝΑΛ είναι υποψήφιοι μικροί και μεγάλοι κομματικοί παραγοντίσκοι που προσπαθούν να «καπηλευτούν» το κενό της Φώφης Γεννηματά
Σχετικά Άρθρα

Τον απολογισμό των ημερών κάνει το πρωθυπουργικό γραφείο μετά από δύσκολες αναμετρήσεις σε εξωτερικό αλλά και στο εσωτερικό.
To Μέγαρο Μαξίμου θα κλείσει, την Τρίτη που έρχεται 19/10, το διπλωματικό της αγώνα με την τριμερή συνάντηση που θα έχει ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με Αναστασιάδη και Εl Sisi.
Είχε προηγηθεί η ελληνογαλλική συμφωνία, η ελληνοαμερικανική συμφωνία (ΜDCA) και τώρα η τριμερής η οποία πέραν από τα θέματα της Ανατολικής Μεσογείου με την καταδίκη της Τουρκίας για τις μονομερείς ενέργειές της, θα τεθούν στο τραπέζι και τα ενεργειακά ζητήματα μιας και η ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας-Αιγύπτου μπορεί , σε μελλοντικό χρόνο, να είναι μία σαφή εναλλακτική απέναντι στις υψηλές τιμές ρεύματος σε όλη την Ευρώπη.

Απολογισμός της Αθήνας για τις συμφωνίες με ΗΠΑ, Γαλλία και Αίγυπτο

Τι κερδίζει από όλα αυτά η Αθήνα; Μέχρι τώρα, όπως έχουμε αναλύσει και παλαιότερα, η Ελλάδα κερδίζει σε λεκτικό επίπεδο συμμαχική στήριξη από Γαλλία και ΗΠΑ στο Αιγαίο και την Αν. Μεσόγειο, εξοπλισμό που θα παραδοθεί αργότερα αλλά πέραν αυτών υπάρχουν σημεία που δεν έχουν διευκρινιστεί: Το είδος της αμυντικής συνδρομής σε περιοχές ΑΟΖ αλλά και της ενεργητικής επίθεσης σε χώρα-μέλος του ΝΑΤΟ όπως είναι η Τουρκία.
Η Ελλάδα έχει αποκτήσει μία σημαντική εξωστρέφεια στην εξωτερική της πολιτική αλλά απέχει από τους στόχους της, όπως είναι ο ευρωστρατός και το ευρωπαϊκό αμυντικό δόγμα.
Και αυτό διότι τα συμφέροντα αρκετών χωρών της Ε.Ε δεν συμβαδίζουν, κανένας δεν θέλει να αποκλείσει ως εμπορικό και οικονομικό εταίρο την Τουρκία ακόμα και αν παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα, ακόμα και αν παραβιάζει τις ΑΟΖ ευρωπαϊκών χωρών (Ελλάδα, Κύπρος).
Υπάρχουν ζωτικά συμφέροντα δεκαετιών που κανένας δεν θα απεμπολήσει.

Οι διαρροές στο ΚΙΝΑΛ ενδιαφέρουν ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ

Σε εσωτερικό επίπεδο, η κυβέρνηση βρίσκεται μπροστά από μεγάλες ανακατατάξεις στο χώρο της Κεντροαριστεράς.
Το ΚΙΝΑΛ που είναι ο βασικός «αιμοδότης» της διεύρυνσης Μητσοτάκη στο πολιτικό σύστημα, πάει για εκλογές και ξαφνικά από το πουθενά προέκυψαν άλλες 3 υποψηφιότητες ενώ εξετάζεται και το ενδεχόμενο –μέσα από πιέσεις- να κατέλθει μόνος του και ο Γιώργος Παπανδρέου.
Δεν γνωρίζουμε μέχρι τώρα εάν θα ενδώσει σε αυτές ο πρώην πρωθυπουργός αλλά θα πρέπει να τονίσουμε ότι με αυτή την κατάσταση των πολλών υποψηφιοτήτων και των διαφορετικών συμφερόντων, η εικόνα του ΚΙΝΑΛ δεν είναι καλή.
Στο ΚΙΝΑΛ είναι υποψήφιοι μικροί και μεγάλοι κομματικοί παραγοντίσκοι που προσπαθούν να «καπηλευτούν» το κενό της Φώφης Γεννηματά.
Γι’ αυτό, άλλωστε, το περιβάλλον της Φώφης φρόντισε να ξεκαθαρίσει τα πράγματα, εξ ου και οι διαπληκτισμοί γεννηματικών με Π.Χρηστίδη και Β.Κεγκέρογλου.
Γιατί, το κάνουν αυτό;
Προφανώς για να μπορούν την επόμενη μέρα να μιλάνε με την επόμενη ηγεσία ως παράγοντες, ως «λοχαγοί» που καμία ηγεσία δεν μπορεί να τους αγνοήσει.

Ο νέος αρχηγός του ΚΙΝΑΛ θα κρίνει την προοδευτική διακυβέρνηση

Το ζητούμενο είναι, ότι το Μαξίμου φαίνεται να βρίσκει ενδιαφέρουσα αυτή την κρίση στο ΚΙΝΑΛ διότι θα μεγαλώσει τις διαρροές του Κινήματος προς τη Νέα Δημοκρατία.
Άλλωστε, μέχρι τέλος του χρόνου η κυβέρνηση γλιτώνει από την αντιπολιτευτική κριτική ενός κόμματος, που για πολλούς κάνει σοβαρότερη αντιπολίτευση στην κυβέρνηση απ’ ότι ο ΣΥΡΙΖΑ.
Σε κάθε περίπτωση οι εσωκομματικές εκλογές στο ΚΙΝΑΛ θα έχουν νικητές και δυσαρεστημένους και αυτό το βλέπει και η πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ που ελπίζει σε μία διεύρυνση με στελέχη του ΚΙΝΑΛ που τεθούν στο περιθώριο της νέας ηγεσίας.
Διότι μόνο έτσι μπορεί να ελπίζει ο ΣΥΡΙΖΑ σε μία τόνωση των πολύ χαμηλών ποσοστών του, καθώς δεν κερδίζει παρά τις κυβερνητικές αστοχίες που παρατηρούνται.
Πάντως, το θέμα των εξελίξεων στο ΚΙΝΑΛ έχει ενδιαφέρον για τα δύο μεγάλα κόμματα και για άλλον ένα λόγο, πολύ βασικό.
Το ποιος θα κερδίσει τις εκλογές, θα κρίνει και την συμπεριφορά του ΚΙΝΑΛ στις πρώτες εκλογές με αναλογική.
Ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει ένα κόμμα δορυφόρο για να προσπαθήσει να κάνει μία κυβέρνηση μειοψηφίας μαζί με άλλους «πρόθυμους».
Η Νέα Δημοκρατία παρά την υπεροχή της πολύ δύσκολα θα πετύχει ένα ποσοστό 45% για να έχει αυτοδυναμία στις εκλογές με αναλογική.
Ωστόσο, εάν στο ΚΙΝΑΛ μπει πρόσωπο με κεντρώα χαρακτηριστικά και ΑΝΤΙΣΥΡΙΖΑ θα κλείσει και κάθε συζήτηση για την «προοδευτική διακυβέρνηση».

Απών ο κρατικός μηχανισμός στις πλημμύρες όπως το καλοκαίρι

Τέλος, οι εικόνες που είδαμε τις τελευταίες μέρες με τα καιρικά φαινόμενα Αθηνά και Μπάλος δεν τιμούν το κυβερνητικό αφήγημα περί πολιτικής προστασίας και προκάλεσαν πολιτικό κόστος για την κυβέρνηση.
Γέφυρες πλημμύρισαν, ένας άνθρωπος πνίγηκε στην Εύβοια, στην Βόρεια Εύβοια είδαμε πλημμυρισμένα σπίτια κάτω καμμένα δάση κ.α. Παρόλο που οι ευθύνες είναι μοιρασμένες σε δήμους και τις περιφέρειες, η κατάσταση έδειξε ότι η ελληνική γραφειοκρατία θέλει πολλά παραπάνω από ένα κατ’ ευφημισμό επιτελικό κράτος. Περιφέρεια Αττικής, δήμοι, υπουργείο Εσωτερικών και Πολιτική Προστασία προσπάθησαν ο καθένας να αποσείσουν τις ευθύνες τους όπως είχε γίνει πέρυσι με τον χιονιά στον Διόνυσο.
Για τους πολίτες δεν αρκεί να μην υπάρχουν οι νεκροί – όπως είχε συμβεί επί ΣΥΡΙΖΑ με Μάνδρα και Μάτι- αλλά να υπάρξει επιτέλους αποτελεσματικότητα στο κρατικό μηχανισμό. Αλλά και στις πυρκαγιές το καλοκαίρι, η γρήγορη εκκένωση και η προστασία της ζωής δεν μπορεί να είναι θέσφατο για να καίγονται περιουσίες.

Μαξιμιλιανός
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης