Πολιτική

Ursula Von der Leyen (Κομισιόν): Πρωτοπόρες στη μάχη κατά της κλιματικής αλλαγής οι μεσογειακές χώρες

Ursula Von der Leyen (Κομισιόν): Πρωτοπόρες στη μάχη κατά της κλιματικής αλλαγής οι μεσογειακές χώρες

"Δεν έχουμε ξεφύγει ακόμα από την πανδημία. Πρέπει να παραμείνουμε σε εγρήγορση", τονίζει η Ursula Von der Leyen

«Ο χρόνος εξαντλείται. Επείγει να προχωρήσουμε τώρα στη μάχη απέναντι στην κλιματική αλλαγή», τονίζει η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ursula Von der Leyen και σημειώνει ότι οι εννέα χώρες του Μεσογειακού Νότου μπορούν να γίνουν πρωτοπόρες στον αγώνα κατά της κλιματικής αλλαγής.
«Η κλιματική αλλαγή ήταν ήδη εδώ, πριν από την κρίση του Covid. Είναι η κύρια προτεραιότητά μας στην ΕΕ, μαζί με την ψηφιοποίηση. Νομίζω ότι η πανδημία υπογράμμισε και πάλι τη σημασία του αγώνα κατά της κλιματικής αλλαγής και, αντίστοιχα, τη σημασία της ψηφιοποίησης. Ως εκ τούτου, στο Σχέδιό μας για την Ανάκαμψη έχουμε εστιάσει στην Ευρωπαϊκή «Πράσινη Συμφωνία» (Green Deal) και την ψηφιοποίηση. Είναι επείγον να προχωρήσουμε κι εκτιμώ ιδιαίτερα ότι ο πρωθυπουργός Μητσοτάκης συγκάλεσε αυτή τη Μεσογειακή Σύνοδο. Έκανε ακριβώς το σωστό πράγμα, την κατάλληλη στιγμή. Διότι αυτές οι εννέα χώρες μπορούν να είναι πρωτοπόρες και να δείξουν πώς θα αντιμετωπίσουμε την κλιματική αλλαγή και πώς θα βρούμε λύσεις», αναφέρει η Ursula Von der Leyen σε αποκλειστική συνέντευξη που παραχώρησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, με αφορμή τη Σύνοδο Med9 που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα και τη Διακήρυξη που υιοθετήθηκε από τους ηγέτες των χωρών που συμμετείχαν στη Σύνοδο.
Μεταξύ άλλων, σημειώνει πως «καμία χώρα δεν μπορεί να δώσει την απάντηση από μόνη της, αλλά χρειαζόμαστε ολόκληρη την ΕΕ» και εξηγεί πως «η Ευρωπαϊκή «Πράσινη Συμφωνία» επικεντρώνεται σε δύο πράγματα: αφενός στις επενδύσεις και την καινοτομία για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, αφετέρου στην αποζημίωση προς την κοινωνία, διότι η μετάβαση πρέπει να είναι ακριβής και δίκαιη. Νομίζω ότι αυτό είναι ένα θέμα που χρήζει της προσοχής των ηγετών. Έτσι, στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ασχολούμαστε σε τακτική βάση με το θέμα της κλιματικής αλλαγής. Ο χρόνος εξαντλείται, επείγει η δράση και είναι πολύ καλό που ολόκληρη η Ευρώπη έχει δεσμευτεί τώρα να εφαρμόσει το σχέδιο για την κλιματική αλλαγή, διότι έχουμε τον κλιματικό νόμο με τους στόχους μας».
Υπενθυμίζει επίσης ότι όλες οι χώρες έχουν υπογράψει τη Συμφωνία των Παρισίων για τον περιορισμό της αύξησης της παγκόσμιας θερμοκρασίας κατά 1,5 βαθμό Κελσίου, επισημαίνοντας ότι, ενώ οι ΗΠΑ ήδη έχουν κάνει βήματα για την επίτευξη των στόχων, η Κίνα θα πρέπει να λάβει βραχυπρόθεσμα μέτρα για να διασφαλίσει ότι θα επιτύχει αυτούς τους στόχους.

Για Μητσοτάκη

Η πρόεδρος της Κομισιόν χαρακτηρίζει τον κ. Μητσοτάκη «πολύ δραστήριο και φιλόδοξο» σε ό,τι αφορά τη μάχη για την κλιματική αλλαγή και χαιρετίζει αφενός τις πρόσφατες μεταρρυθμίσεις στην Πολιτική Προστασία για την αντιμετώπιση των κλιματικών καταστροφών, αφετέρου υπογραμμίζει ότι σχεδόν το 40% των συνολικών κεφαλαίων που θα λάβει η Ελλάδα από το Ταμείο Ανάκαμψης (NextGeneration ΕΕ) θα κατευθυνθούν σε «πράσινα» έργα. «Αυτό δείχνει μια σαφή δέσμευση του Έλληνα πρωθυπουργού και της κυβέρνησής του να αντιμετωπίσουν πραγματικά την κλιματική αλλαγή», τονίζει.

Περί πανδημίας

Αναφερόμενη στην πανδημία, η πρόεδρος της Κομισιόν προειδοποιεί ότι «δεν έχουμε ξεφύγει ακόμη και γι' αυτό πρέπει να παραμείνουμε σε εγρήγορση».
Όπως τονίζει, «πρέπει να παραμείνουμε σε εγρήγορση, αλλά είναι μια μεγάλη επιτυχία που ξεπερνάμε την πανδημία μαζί, ως μία, ενιαία Ευρώπη. Για παράδειγμα, με τη στρατηγική μας για τον εμβολιασμό βεβαιωθήκαμε ότι κάθε κράτος-μέλος έχει την ίδια πρόσβαση στο εμβόλιο που σώζει ζωές. Με τη μετάλλαξη Δέλτα γνωρίζουμε ότι πρέπει να αυξήσουμε τον αριθμό των εμβολιασμών και ως εκ τούτου καλώ όλους όσους δεν έχουν εμβολιαστεί μέχρι τώρα να το κάνουν και να εμβολιαστούν πλήρως. Δεν είναι μόνο η προστασία του εαυτού μας, αλλά και η προστασία των άλλων. Και αν θέλουμε να ξεπεράσουμε πράγματι αυτήν την πανδημία, πρέπει να εντείνουμε το ρυθμό των εμβολιασμών. Τα καλά νέα είναι ότι υπάρχουν επαρκή εμβόλια για τους Ευρωπαίους και φροντίζουμε επίσης και για την επάρκεια των γειτονικών μας χωρών. Οπότε, θα πρέπει να χρησιμοποιήσουμε αυτήν την ευκαιρία».

www.bankimgnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης