Τελευταία Νέα
Πολιτική

Ένταση στη Βουλή για το ασφαλιστικό - Όχι στο αίτημα αντισυνταγματικότητας του ΣΥΡΙΖΑ

Ένταση στη Βουλή για το ασφαλιστικό - Όχι στο αίτημα αντισυνταγματικότητας του ΣΥΡΙΖΑ
Το νέο σύστημα παραμένει Δημόσιο υπογράμμισε ο υπουργός Εργασίας Κ. Χατζηδάκης
Σχετικά Άρθρα

Εν μέσω έντασης πραγματοποιείται η συζήτηση στη Βουλή επί του νομοσχεδίου της «Ασφαλιστικής Μεταρρύθμισης για τη Νέα Γενιά».
Νωρίτερα ο ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε αίτημα αντισυνταγματικότητας, το οποίο όμως απορρίφθηκε κατά πλειοψηφία με τις ψήφους των βουλευτών της ΝΔ και της Ελληνικής Λύσης.
Υπέρ ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ και ΚΙΝΑΛ ενώ το ΜεΡΑ25 απείχε.

Χατζηδάκης: Δημόσιο το νέο σύστημα

Στην τοποθέτηση του ο υπουργός Εργασίας Κ. Χατζηδάκης αντέκρουσε την επιχειρηματολογία του ΣΥΡΙΖΑ ότι η μετατροπή του συστήματος από αναδιανεμητικό σε κεφαλαιοποιητικό των επικουρικών συντάξεων βρίσκεται σε δυσαρμονία με το άρθρο 22 παρ. 5 του Συντάγματος που ορίζει ότι το κράτος μεριμνά για την ασφάλιση των εργαζομένων καθώς και ότι είναι σε αντίθεση με τις αποφάσεις του ΣτΕ (2287/2015 και 1889/2019) με τις οποίες το ανώτατο δικαστήριο έχει αποκλείσει κάθε ενδεχόμενο κεφαλαιοποίησης της Επικουρικής Ασφάλισης.
Όπως είπε ο κ.Χατζηδάκης, «αυτό που ενδιαφέρει τα δικαστήρια είναι ο πάροχος ασφάλισης να είναι δημόσιος και όχι το σύστημα, που μπορεί να είναι είτε διανεμητικό, είτε νοητής κεφαλαιοποίησης, είτε κεφαλαιοποιητικό».
«Η υποχρέωση του δημόσιου φορέα καλύπτεται με το νομοσχέδιο αυτό, το νέο Ταμείο θα είναι ΝΠΔΔ.
Επίσης, διασφαλίζεται και η υποχρέωση της βιωσιμότητας του συστήματος, εξασφαλίζοντας και την υποχρέωση της αξιοπρεπούς διαβίωσης.
Ανταποκρινόμενοι, στο γράμμα και το πνεύμα Συντάγματος το νέο σύστημα παραμένει Δημόσιο.
Έχουν κατατεθεί τρεις μελέτες βιωσιμότητάς του.
Υπάρχει μέριμνα, συνεπώς, και της επάρκειας των παροχών, ενώ καλύπτονται ακόμα και όσοι δεν έχουν συμπληρώσει 15 χρόνια ασφάλισης (επιστροφή εισφορών) με το νέο σύστημα», υπογράμμισε ο κ. Χατζηδάκης.

Αντιδράσεις ΣΥΡΙΖΑ

Η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου ανέπτυξε τις αντιρρήσεις αντισυνταγματικότητας επί τη βάση του άρθρου 22 παρ 5 του Συντάγματος και των δύο αποφάσεων του ΣτΕ υποστηρίζοντας πως το σχέδιο νόμου είναι σε πλήρη αναντιστοιχία ενώ ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Σκουρλέτης ανέφερε πως οι νόμοι πρέπει να σέβονται το συνταγματικό πλαίσιο και στην προκείμενη περίπτωση την επιταγή ότι η κύρια και επικουρική ασφάλιση πρέπει να είναι δημόσια, υποχρεωτική και να παρέχεται από το κράτος ή από ΝΠΔΔ.
«Με το σχέδιο νόμου αυτό έχουμε ένα τρικ, με την ίδρυση του νέου ΤΕΚΑ, για να συγκαλυφθεί μια έμμεση ιδιωτικοποίηση, καθώς αυτό υιοθετεί τους όρους της ιδιωτικής ασφαλιστικής αγοράς» υποστήριξε ο κ.Σκουρλέτης.

ΚΙΝΑΛ: Προβληματικό νομοσχέδιο

«Η ένταση βάζει επί της ουσίας τα θέματα της διαφωνίας μας με τα προβληματικά σημεία του νομοσχεδίου» ανέφερε ο βουλευτής του ΚΙΝΑΛ Γιώργος Μουλκώτης διαχωρίζοντας όμως - όπως είπε - «την βαθιά ιδεολογική και πολιτική αντίθεση που έχουμε με την αρχιτεκτονική του νομοσχεδίου για το εσφαλμένο της παρέμβασης που εισάγεται στις επικουρικές συντάξεις από τη νομική ορθότητα», η οποία όπως είπε «θα κριθεί από τα δικαστήρια κατά τον έλεγχο της νομιμότητας που θα κάνει».

ΚΚΕ: Αντισυνταγματικό

«Η συζήτηση της αντισυνταγματικότητας στην Ολομέλεια είναι όπως έχουμε πει και σε άλλες περιπτώσεις κενού περιερχομένου καθώς αυτή κρίνεται και απορρίπτεται πολιτικά από την εκάστοτε πλειοψηφία» ανέφερε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης.
Όπως είπε, «η κερκόπορτα» άνοιξε όταν έγινε η συζήτηση αναθεώρησης του νομοσχεδίου με την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ και εμείς ως ΚΚΕ είχαμε διαφωνήσει προβλέποντας ότι θα μετατραπεί σε πολιορκητικό κριό του όποιου κοινωνικού χαρακτήρα της ασφάλειας».
«Το ΚΚΕ υποστηρίζει την διασφάλιση του αποκλειστικά δημόσιου χαρακτήρα της ασφάλισης.
Οι κυβερνήσεις όλες, διαχρονικά έχουν καταληστεύσει τις εισφορές των εργαζομένων και αυτό γίνεται και με αυτό το νομοσχέδιο» επεσήμανε ο κ.Παφίλης.

Ελληνική Λύση: Υποκριτική η αίτηση αντισυνταγματικότητας

Τη θέση πως η αίτηση αντισυνταγματικότητας του ΣΥΡΙΖΑ είναι τουλάχιστον οξύμωρη και υποκριτική όταν αυτός υπέγραψε το τρίτο μνημόνιο διατύπωσε ο βουλευτής της Ελληνικής Λύσης Βασίλης Βιλιάρδος, ο οποίος υποστήριξε ότι το Σύνταγμα «είναι εύπλαστο» με αποτέλεσμα η κάθε κυβέρνηση «να το κακομεταχειρίζεται όπως επιθυμεί για την πολιτική που θέλει να εφαρμόσει με εξουσιοδοτικούς νόμους».

Αποχή από ΜεΡΑ25

Απείχε από την ψηφοφορία το ΜέΡΑ 25 με τον κοινοβουλευτικό του εκπρόσωπο Κλέων Γρηγοριάδη να υποστηρίζει ότι οι μεταρρυθμίσεις αυτές είναι απότοκες των μνημονίων που εφαρμόζονται αυτά τα 11 χρόνια και για τον ΣΥΡΙΖΑ «είναι πλέον αργά για δάκρυα» που καταθέτει την αίτηση αυτή προσχηματικά.
«Το κράτος από εγγυητής και πάροχος έχει μετατραπεί σε μια ρυθμιστική αρχή» είπε ο κ.Γεωργιάδης, τονίζοντας πως το ΜέΡΑ25 έχει καταθέσει συγκριμένες προτάσεις για την ρεαλιστική βιωσιμότητα του δημόσιου ασφαλιστικού συστήματος.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης