Πολιτική

Οι παροχές του Μητσοτάκη στους πυρόπληκτους - Έμφαση σε Εύβοια - Κάλεσμα σε ιδιώτες για τις αναδασώσεις

Οι παροχές του Μητσοτάκη στους πυρόπληκτους - Έμφαση σε Εύβοια - Κάλεσμα σε ιδιώτες για τις αναδασώσεις
Κατά την εισαγωγική του τοποθέτηση στο υπουργικό συμβούλιο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην Εύβοια, ενώ κάλεσε την αντιπολίτευση για συναίνεση
Σχετικά Άρθρα

Με παροχές που περιλαμβάνουν στεγαστική συνδρομή, αποζημιώσεις για επιχειρήσεις, προκαταβολές και εκταμίευση σε λίγες ημέρες μετά την υποβολή της αίτησης, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, επιχειρεί να επουλώσει τις πληγές που άνοιξαν οι πυρκαγιές στους κατοίκους της Αττικής, της Εύβοιας αλλά και της Πελοποννήσου.
Ο ίδιος έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην Εύβοια και στους κατοίκους της (σσ. η φωτιά, που συνεχίζει για 8η μέρα, έχει κάψει εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα δάσους αλλά και χιλιάδες κατοικίες).
Παράλληλα, ο πρωθυπουργός απηύθυνε κάλεσμα στους ιδιώτες για τις αναδασώσεις των καμένων περιοχών, ενώ έκανε άνοιγμα προς την αντιπολίτευση για συναίνεση.

Σε τρεις άξονες τα μέτρα για τους πυρόπληκτους

Κατά την εισαγωγική του τοποθέτηση στο υπουργικό συμβούλιο, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι τα μέτρα που θα εγκριθούν αφορούν τρία επίπεδα:
Πρώτον: Άμεσες αποζημιώσεις για κάθε πυρόπληκτο όπου και να βρίσκεται.
Ταυτόχρονα θα εγκρίνουμε μια σειρά μέτρων που θα ανασταλούν φορολογικές και οικονομικές υποχρεώσεις. Ειδικά για την Εύβοια (Μαντούδι και Ιστιαία) θα ισχύσει για όλους τους κατοίκους ανεξαρτήτως από το αν θα έχουν πληγεί.
Το δεύτερο επίπεδο είναι το έργο της αποκατάστασης. Θα συλλεχθούν οι κορμοί, θα γίνει αναδάσωση, αντιπλημμυρικά έργα.
Το τρίτο είναι το μακροπρόθσμο σχέδιο της παραγωγικής ανασυγκρότησης, ειδικά της Εύβοιας.

Οι παροχές

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, για κατοικίες που καταστράφηκαν ή υπέστησαν ζημιές θα δοθεί στεγαστική συνδρομή έως 150.000 ευρώ.
Επίσης, θα δοθεί άμεση προκαταβολή μέχρι 20.000 ευρώ.
Όπως τόνισε ο ίδιος, τα ποσά θα καταβάλλονται με μια απλή αίτηση στο arogi.gov από τις 18 Αυγούστου, ενώ η εκταμίευση θα γίνεται λίγες ημέρες αργότερα.
Όσον αφορά τις επιχειρήσεις που επλήγησαν, θα θα αποζημιωθούν με το 70% των ζημιών με το 20% να είναι προκαταβολή. Για τα δε ακίνητά τους θα λαμβάνουν αμέσως προκαταβολή 22.000 ευρώ, 12.000 ευρώ ή 5.000 ευρώ, ανάλογα με τις ζημιές τους.
Παράλληλα, οι αγροτικές, οι κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις με κτίρια, θα μπορούν και αυτές να εισπράξουν αθροιστικά τις ίδιες προκαταβολές. Επιπλέον, θα μπορούν να λάβουν και ενίσχυση έως 4.000 ευρώ για τις καλλιέργειές τους, ανάλογα με την έκταση. Και αυτό πέραν των αποζημιώσεων που θα χορηγήσει ο ΕΛΓΑ για την παραγωγή τους.
Περαιτέρω, σημείωσε ο πρωθυπουργός, κάτοικοι και επιχειρήσεις που χτυπήθηκαν από τη φωτιά απαλλάσσονται από τον ΕΝΦΙΑ, αναστέλλονται οι ασφαλιστικές, φορολογικές και δανειακές υποχρεώσεις τους, όπως και οι πλειστηριασμοί, και καθιερώνεται επιδότηση ενοικίου ύψους έως 500 ευρώ μέχρι να επισκευαστούν τα σπίτια τους.
«Ειδικά, το τονίζω, στους δύο Δήμους οι οποίοι δοκιμάστηκαν στην Εύβοια, στον Δήμο Μαντουδίου και στον Δήμο Ιστιαίας, τα τελευταία αυτά μέτρα θα ισχύσουν για όλους τους κατοίκους» επισήμανε ο πρωθυπουργός.

Η ανασυγκρότηση της Εύβοιας

Όσον αφορά την ανασυγκρότηση της Εύβοιας, ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι αναλαμβάνει έργο ειδική επιτροπή με επικεφαλής τον Σταύρο Μπένο.

Κάλεσμα σε ιδιώτες για αναδασώσεις

Ο πρωθυπουργός επανέλαβε ότι οι καμμένες εκτάσεις θα κηρυχθούν αναδασωτέες.
«Σκοπός μας είναι να κάνουμε την Κοινωνία των Πολιτών συμμέτοχη στην αναδάσωση, με τον θεσμό του αναδόχου.
Με αυτό τον τρόπο, ιδρύματα, ιδιώτες, επιχειρήσεις και σύλλογοι, με δικά τους έξοδα, θα αναλαμβάνουν έργα αποκατάστασης, υποβάλλοντας τη σχετική μελέτη, η οποία θα εγκρίνεται γρήγορα, προκειμένου να περνάμε γρήγορα στην υλοποίηση.
Το κράτος έχει δεσμεύσει 224 εκατ. ευρώ για την αναδάσωση 165.000 στρεμμάτων, ποσό το οποίο μπορεί να αυξηθεί, ανάλογα με τις ανάγκες» είπε χαρακτηριστικά.

Συναίνεση από αντιπολίτευση

Ο κ. Μητσοστάκης αναφέρθηκε και στις δηλώσεις του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξη Τσίπρα.
«Άκουσα τον κ. Τσίπρα να διατυπώνει κάποιες γενικές προτάσεις με τις οποίες είναι δύσκολο να διαφωνήσει κανείς. Μερικές μάλιστα, όπως διαπιστώνετε, γίνονται ήδη πράξη.
Εννοείται λοιπόν ότι οι εκπρόσωποι της αντιπολίτευσης είναι ευπρόσδεκτοι σε όλες αυτές τις πρωτοβουλίες.

Άλλωστε και χθες ο ίδιος είπα ότι αν το καθήκον του σήμερα ανήκει στην εκλεγμένη κυβέρνηση, η ευθύνη του αύριο ανήκει σε όλους. Κατά συνέπεια κάθε θετική συμβολή, απ' όπου κι αν προέρχεται, είναι καλοδεχούμενη» τόνισε χαρακτηριστικά.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης


Warning: include(views/ad_prestitial78.php): failed to open stream: No such file or directory in /var/www/vhosts/bankingnews.gr/httpdocs/index.php on line 898

Warning: include(views/ad_prestitial78.php): failed to open stream: No such file or directory in /var/www/vhosts/bankingnews.gr/httpdocs/index.php on line 898

Warning: include(): Failed opening 'views/ad_prestitial78.php' for inclusion (include_path='.:/opt/plesk/php/7.3/share/pear') in /var/www/vhosts/bankingnews.gr/httpdocs/index.php on line 898