Τελευταία Νέα
Πολιτική

Σε πορεία μη αναστρέψιμης πολιτικής φθοράς η κυβέρνηση – Πανδημία και πυρκαγιές «τελειώνουν» το κεφάλαιο Μητσοτάκης

Σε πορεία μη αναστρέψιμης πολιτικής φθοράς η κυβέρνηση – Πανδημία και πυρκαγιές «τελειώνουν» το κεφάλαιο Μητσοτάκης
Ο θυμός του κόσμου στην Εύβοια είναι μεγάλος και κανένας κυβερνητικός βουλευτής ή υπουργός δεν έχει πατήσει το πόδι του στην περιοχή. Το σίγουρο είναι ότι θα προπηλακιστεί αγρίως.
Σχετικά Άρθρα

Σε πορεία κατακόρυφης φθοράς βρίσκεται η κυβέρνηση Μητσοτάκη καθώς ακόμα και αυτή την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές, τα μεγάλα μέτωπα των πυρκαγιών είναι ενεργά και καίνε περιουσίες, ζώα και δασικές εκτάσεις.
Η κυβέρνηση Μητσοτάκη η οποία βρισκόταν σε μία γυάλα και παρουσιαζόταν να έχει μεγάλη πολιτική κυριαρχία βρίσκεται σε δημοσκοπική πτώση, καθώς σύμφωνα με κυλιόμενες δημοσκοπήσεις που έχουν παραγγείλει κόμματα, έχει χάσει την ανοχή του κόσμου.
Οι ίδιες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι πλέον είναι εκτεθειμένο και το ίδιο το πρόσωπο του Πρωθυπουργού.
Στα social media τα περισσότερα hastag είναι κατά του Πρωθυπουργού και τα περισσότερα είναι υβριστικά.
Είχαμε γράψει και λίγους μήνες πιο πριν, ότι στις προηγούμενες δημοσκοπήσεις υπήρχαν ενδείξεις ότι η ανοχή του κόσμου στην κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει τελειώσει και ζητούσε αλλαγές στην κυβέρνηση και στις αντιλαϊκές πολιτικές που με αλαζονεία είχε προχωρήσει η κυβέρνηση.
Οι υποχρεωτικότητες, τα νέα περιοριστικά μέτρα δημιούργησαν αντικυβερνητικά κινήματα που έκαναν την εμφάνισή τους στις πλατείες και στο Σύνταγμα.

Τέλος η ανοχή του κόσμου, υπάρχει πλέον μόνο συντεταγμένο αντικυβερνητικό μένος


Οι πυρκαγιές που ακολούθησαν απλά έδωσαν την χαριστική βολή στην κυβέρνηση.
Να θυμίσουμε ότι πριν τις μεγάλες φωτιές (που ακόμα καίει) και ξεκίνησαν τις πρώτες μέρες του Αυγούστου είχε έρθει η μεγάλη καταστροφή των Γερανίων Όρων στο Κορινθιακό.
Μία φωτιά που έδειξε από τότε την γύμνια του επιτελικού κράτους καθώς έκαψε πολύ μεγάλη έκταση, η φωτιά έφτασε σε παραθαλάσσια χωριά όπως η Μαυρολίμνη και ο Σχίνος και μάλιστα σε μία εποχή που δεν έχουμε πυρκαγιές, δηλαδή στα μέσα Μαΐου.
Από τότε, λοιπόν, γράφαμε ότι η κυβέρνηση δεν διαθέτει επιχειρησιακό σχέδιο εκτός μόνο από το σχέδιο εκκένωσης του 112.
Τα περί επιτελικού κράτους και τοποθέτηση των αρίστων σε θέσεις κλειδιά του κρατικού μηχανισμού ήταν ένα ελαφρύ αφήγημα, ένα ημιτελές παραμύθι για να το πιστέψει ο κόσμος.

Η πυρκαγιά στα Γεράνεια Όρη τον Μάιο είχε ήδη δείξει την γύμνια του κρατικού μηχανισμού


Οι πρόσφατες πυρκαγιές μας δικαίωσαν δυστυχώς.
Ποτέ άλλοτε δεν είχαμε τόσο μεγάλες πυρκαγιές με ανυπολόγιστες συνέπειες σε δασικές εκτάσεις και περιουσίες. Κάθε κυβέρνηση αντιμετώπιζε διαχρονικά κάθε έτος μία μεγάλη φωτιά.
Μέχρι τώρα, όμως, η κυβέρνηση Μητσοτάκη έσπασε κάθε ρεκόρ αφού στην βάρδια της κάηκαν ολικώς τα Γεράνεια Όρη στον Κορινθιακό, κάηκε η Βαρυμπόμπη, Πάρνηθα, Κρυονέρι (βόρεια Αττική), κάηκε (και συνεχίζει να καίγεται) όλη η Βόρεια Εύβοια, ξανακάηκε η Αρχαία Ολυμπία (θυμίζουμε πέρυσι στις 21.8 ξεκίνησε φωτιά στις περιοχές Τσιπιάνα και Σπαρτουλιά) ενώ είχαμε μέτωπα σε όλη την Ελλάδα, στη Μάνη, στη Μεσσηνία, Θεολόγο και αλλού.
Ασφαλώς, κανένας κοινός νους δεν μπορεί να εντάξει όλες αυτές τις πυρκαγιές σε ένα οργανωμένο σχέδιο κατά της Ελλάδας.
Ο καύσωνας μπορεί να δημιούργησε εύφορο έδαφος για πυρκαγιές αλλά η Πολιτική Προστασία μαζί με την Τοπική Αυτοδιοίκηση δεν έδρασαν προληπτικά και σίγουρα επιχειρησιακά φάνηκαν οι μεγάλες αδυναμίες του κράτους. Ήδη κυβερνητικά χείλια λένε ότι μέσα σε 3 μέρες κάηκε πάνω από 50% της γης που καίγεται κάθε αντιπυρική περίοδο.

Απών ή αδύναμος ο κρατικός μηχανισμός στα μεγάλα μέτωπα


Ενώ σε αρχικό στάδιο περιορίστηκε η πυρκαγιά στην Βαρυμπόμπη την πρώτη μέρα, η κυβέρνηση αμέλησε να διαφυλάξει την περιοχή από τις αναζωπυρώσεις.
Ακόμα και εμπρηστικοί μηχανισμοί να υπήρχαν δε νοείται ο κρατικός μηχανισμός είτε με τα σώματα ασφαλείας είτε με τις ένοπλες δυνάμεις να μην φυλάσσει τις εκτάσεις.
Στην Εύβοια που καίγονται μέρες δάση και περιουσίες ο μηχανισμός ήταν απών.
Σαν να μην είχε την έννοια να σβήσει τη φωτιά, αλλά περιμένοντας να σβήσει η φωτιά στη θάλασσα.
Άλλωστε, είναι χαρακτηριστικό από τον Ευβοϊκό κόλπο η πυρκαγιά έφτασε στο Αιγαίο Πέλαγος στην Εύβοια.
Ο θυμός του κόσμου στην Εύβοια είναι μεγάλος και κανένας κυβερνητικός βουλευτής ή υπουργός δεν έχει πατήσει το πόδι του στην περιοχή. Το σίγουρο είναι ότι θα προπηλακιστεί αγρίως.

Δεύτερη φωτιά στην Αρχαία Ολυμπία – Διεθνές ρεζιλίκι


Στην Αρχαία Ολυμπία τι να πει κανείς; Πραγματοποιούνται οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκυο και η πατρίδα των Ολυμπιακών καίγεται.
Σε διεθνές επίπεδο γίνεσαι ρεζίλι.
Καμία κυβέρνηση διαχρονικά δεν έχει περικλύσει την περιοχή από την άγρια βλάστηση που υπάρχει δίπλα στον αρχαιολογικό χώρο της Ολυμπίας.
Επί σημερινής κυβέρνησης, έχουν ήδη γίνει δύο μεγάλες πυρκαγιές.
Βλέποντας το κλίμα που έχει δημιουργηθεί – το οποίο μετριέται σε δημοσκοπήσεις και τάσεις στα social media από την ομάδα Λιβάνιου- η κυβέρνηση ψάχνει να βρει ένα αφήγημα δικαιολογιών και φυγής προς τα εμπρός.
Σε κάθε περίπτωση, το στενό επιτελείο προσπαθεί να βγάλει από το κάδρο των τεράστιων πολιτικών ευθυνών των πρόσφατων πυρκαγιών τον Πρωθυπουργό. Σύμφωνα με τις πληροφορίες μας, το πρωθυπουργικό επιτελείο θα επιμείνει σε 4 βασικά συμπεράσματα που θα αποτελέσουν την επιχειρηματολογία του Πρωθυπουργού.

Το Μαξίμου θα επιμείνει στην επιχειρηματολογία για το Μάτι


Στο αξίωμα ότι δεν χάθηκε ανθρώπινη ζωή και άρα δεν μπορεί να υπάρξει κανένας παραλληλισμός των 55 πυρκαγιών στις αρχές του Αυγούστου με το Μάτι των 102 νεκρών.
Ο Πρωθυπουργός θα επιμείνει σε αυτή την επιχειρηματολογία «ότι η ανθρώπινη ζωή είναι το υπέρτατο αγαθό και έχει περισσότερη σημασία από μία υλική καταστροφή αλλά και με όρους πολιτικού κόστους η απώλεια ζωών κοστίζει περισσότερο απ’ ότι μία καταστροφή φυσικού περιβάλλοντος, ακόμα και αν μιλάμε για το τελευταίο μεγάλο πνεύμονα της Αττικής, το χώρο της Βαρυμπόμπης και της ευρύτερης περιοχής της Πάρνηθας».

Ο Μητσοτάκης θέλει να δημιουργήσει ένα μεγάλο Ταμείο υπέρ των Πυρόπληκτων


Επίσης, σύμφωνα με τις πληροφορίες μας ο Πρωθυπουργός θέλει να δημιουργήσει ένα μεγάλο Ταμείο για την Αποκατάσταση των Πυρόπληκτων, στα πρότυπα του Ταμείου Ανάκαμψης τόσο σε δράσεις όσο και σε μέγεθος.
Γι’ αυτό και έχει ζητήσει αίτημα για έκτακτη οικονομική βοήθεια από τα αρμόδια ευρωπαϊκά ταμεία της Ε.Ε.
Επίσης, ο Πρωθυπουργός θέλει να ξεκινήσει άμεσα ένα μεγάλο πρόγραμμα αντιπλημμυρικών έργων και ενίσχυσης της Πολιτικής Προστασίας, μέσω και πόρων του ΕΣΠΑ ύψους 2 δισεκατομμυρίων ευρώ.
Να δείξει ότι η κυβέρνηση έχει αντανακλαστικά. Άλλωστε, σε λίγο καιρό θα ξεκινήσουν τα αντιπλημμυρικά έργα καθώς στο πλαίσιο της κλιματικής αλλαγής φοβούνται βροχές και καταιγίδες στο τέλος καλοκαιριού και μέσα Σεπτεμβρίου. Είναι αμφίβολο, όμως, αν θα πείσει αυτό το πακέτο τους πολίτες που έχασαν τις περιουσίες τους.

Έχει πιάσει δουλειά η ΕΥΠ εκ των υστέρων


Η κυβέρνηση πολύ δύσκολα θα μπορέσει να αποδείξει το σενάριο της ασύμμετρης απειλής από ξένα κέντρα ή παρακράτος.
Ωστόσο, έχει στοιχεία για εμπρησμούς σε αρκετές από τις 78 πυρκαγιές που είχαμε το τελευταίο διάστημα.
Μάλιστα το γραφείο Πρωθυπουργού έχει δώσει εντολή στην ΕΥΠ – η οποία οργανικά ανήκει στον Πρωθυπουργό- να συλλέξει στοιχεία γρήγορα που να μπορούν να αξιοποιηθούν.
Αλλά το ζήτημα είναι ότι αν υπάρχει ξένη δύναμη που εμπλέκεται σε ένα τέτοιο σχέδιο, δεν θα έπρεπε η ΕΥΠ να το είχε προλάβει;

Εισηγήσεις να πάρει άμεσα κεφάλια ο Μητσοτάκης – Κολοκούρης, Χρυσοχοίδης υπ’ ατμόν


Ο Πρωθυπουργός, σύμφωνα με πληροφορίες μας, έχει δεχτεί από πολύ στενό του συνεργάτη την εισήγηση να πάρει τουλάχιστον κεφάλια και από τους υπουργούς που διαχειρίστηκαν το σχέδιο της κατάσβεσης των πυρκαγιών. Το πιθανότερο είναι να απομακρυνθεί ο αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος Στέφανος Κολοκούρης ως αποδιοπομπαίος τράγος της αποτυχίας του κρατικού μηχανισμού.
Από εκεί και πέρα, υπάρχει κακό κλίμα στην κοινωνία αλλά και στην Κ.Ο της ΝΔ κατά του Μιχάλη Χρυσοχοίδη αλλά και για άλλους υπουργούς όπως Χαρδαλιάς (αλλά αποτελεί προσωπικό φίλο του Κ.Μητσοτάκη), Σκρέκας κ.α. Όλα δείχνουν ότι δεν θα αργήσει να έρθει και ένας ανασχηματισμός ο οποίος θα λειτουργήσει καταπραϋντικά στην Κ.Ο της ΝΔ καθώς οι βουλευτές της συμπολίτευσης έχουν ακούσει τα μύρια όσα στις περιοχές των πυρκαγιών. Ένας ανασχηματισμός βέβαια δεν θα λύσει το μεγάλο πρόβλημα που υπάρχει στον κρατικό μηχανισμό σε επιχειρησιακό επίπεδο.

Μαξιμιλιανός
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης