Τελευταία Νέα
Πολιτική

Ηχηρή παρέμβαση με νόημα και… παρασκήνιο από τον Α. Σαμαρά στο Μαξίμου για την εξωτερική πολιτική

Ηχηρή παρέμβαση με νόημα και… παρασκήνιο από τον Α. Σαμαρά στο Μαξίμου για την εξωτερική πολιτική
O Μεσσήνιος πολιτικός βρήκε την αφορμή να κάνει αισθητή την αντίθεσή του με την ασκούσα διπλωματική στρατηγική της κυβέρνησης
Σχετικά Άρθρα
Μόνο τυχαία δεν ήταν η παρέμβαση του Αντώνη Σαμαρά για τα εθνικά θέματα.
O Μεσσήνιος πολιτικός βρήκε την αφορμή να κάνει αισθητή την αντίθεσή του με την ασκούσα διπλωματική στρατηγική της κυβέρνησης επ’ αφορμή των νέων προκλήσεων του Ταγίπ Ερντογάν στα Κατεχόμενα εδάφη της Κύπρου.
Ο ίδιος θεωρεί ότι η ελληνική κυβέρνηση έπρεπε να είχε διαλαλήσει σε όλα τα διεθνή fora την έκνομη ενέργεια του Τούρκου Προέδρου μέσα στην Αμμόχωστο και όχι απλά να «κάνει απλές συστάσεις» και «να εκφράζει τις ανησυχίες της» ανάμεσα σε φίλους και εταίρους.
Μάλιστα, κάλεσε «να ενεργοποιηθεί «αποφασιστικά» η αποτρεπτική πολιτική της χώρας (δηλαδή οι Ένοπλες Δυνάμεις;) και να κινητοποιηθούν στο έπακρο οι διμερείς και περιφερειακές συμμαχίες μας».

Οι παρεμβάσεις Σαμαρά για τα μνημόνια των Πρεσπών και τις διερευνητικές επαφές με Τουρκία

Όσοι γνωρίζουν τον πρώην Πρωθυπουργό, έχει αποφασίσει εδώ και καιρό να αναδεικνύει τα τρωτά της ελληνικής διπλωματίας.
Και δεν τα βάζει «προσωπικά» με το Νίκο Δένδια, με τον οποίο έχει πολύ κακές σχέσεις ήδη από το 2015, αλλά με την πολιτική του Μαξίμου.
Το έχει κάνει και με τα μνημόνια συνεργασίας της Συμφωνίας των Πρεσπών – τα οποία έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν θα τα ψηφίσει- αλλά έχει εκφράσει και την αντίθεσή του στην εκκίνηση των διερευνητικών επαφών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας στις 25 Ιανουαρίου 2021.
Και η πάγια τακτική του Μεγάρου Μαξίμου είναι να μην απαντάει σε αυτές τις παρεμβάσεις τονίζοντας ότι «είναι γνωστές οι απόψεις του πρώην Πρωθυπουργού για τα εθνικά θέματα».

Οι συχνές παρεμβάσεις Σαμαρά για τα εθνικά και η σχέση με τον αναβληθέντα ανασχηματισμό

Ωστόσο, οι παρεμβάσεις του σύμφωνα με το στενό περιβάλλον του κρύβουν και μία προσωπική αποστροφή για την πορεία που έχει πάρει το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας.
Η προοδευτική ατζέντα Μητσοτάκη και η κεντρώα στροφή της ΝΔ από την μία αλλά και ο περιορισμός των στελεχών δικής του επιρροής από την άλλη, έχουν δημιουργήσει ένα κακό κλίμα μεταξύ των δύο ανδρών το οποίο δεν καλυτέρεψε, παρόλο που ο Πρωθυπουργός στα μέσα Ιουνίου τον πήρε τηλέφωνο, μεταξύ άλλων, να τον ενημερώσει ότι δεν θα φέρει τον Ιούλιο τα μνημόνια συνεργασίας με τα Σκόπια.
Ωστόσο, όπως έχουμε ξαναγράψει, εκείνη την περίοδο έπαιζε δυνατά η περίπτωση ανασχηματισμό, στον οποίο το Μαξίμου ήθελε να μετακινήσει Γεωργιάδη, Κεραμέως κ.α και να προσθέσει πρόσωπα του εκσυγχρονιστικού μπλοκ. Η πλευρά Σαμαρά δεν ήθελε να μετακινηθεί κανένας «δικός» του, ενώ υπήρχαν και πολλοί απλοί βουλευτές της επιρροής του που δεν υπολογίζονταν.
Εν τέλει, ανάμεσα σε όλα αυτά, αποφασίστηκε και ανασχηματισμός να μη γίνει και να μην ψηφιστούν τότε τα μνημόνια συνεργασίας.
Όποιος δεν έμπαινε στην κυβέρνηση, θα ήταν υποψήφιος αντάρτης στην κρίσιμη ψηφοφορία…

Ο Μητσοτάκης αποφάσισε ταξίδι στην Μεσσηνία χωρίς να καλέσει τον Α.Σαμαρά

Επίσης, σύμφωνα με πολύ στενό συνεργάτη του Αντώνη Σαμαρά, ο Πρωθυπουργός αποφάσισε πριν λίγες μέρες να κάνει περιοδεία στην Μεσσηνία χωρίς να ρωτήσει ή να έρθει σε συνεννόηση με τον πρώην Πρωθυπουργό που εκλέγεται στην περιοχή. Αν είδατε, μόνο ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου κ. Νίκα παραβρέθηκε στις συναντήσεις που είχε ο κ. Μητσοτάκης.
Αυτό ενόχλησε ιδιαίτερα τον Μεσσήνιο που θεώρησε ότι ο Μητσοτάκης ήρθε μέσα στην «έδρα του για να κάνει πολιτική».
Και μάλιστα, να παρουσιάσει το φράγμα της Χριστιανούπολης, ένα έργο για το οποίο έδωσε «αίμα και ιδρώτα» ο Α.Σαμαράς, να μιλήσει σε πιστούς για την αναστήλωση του ναού της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος και ολόκληρου του μνημειακού χώρου της Χριστανούπολης που επίσης πίεσε να γίνει ο Α.Σαμαράς και να δει αγρότες της περιοχής.
Δηλαδή, όπως λένε, ο Κ. Μητσοτάκης ήρθε να κάνει πολιτική μέσα σε ένα ιδιαιτέρως συντηρητικό κοινό, το κοινό που πάντα υποστηρίζει τον πρώην πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας.

Η απάντηση του Μεσσήνιου και οι εσκεμμένες διαφωνίες Βορίδη-Αδωνι κατά Μαξίμου

Αυτό, λοιπόν, σύμφωνα με το στενό συνεργάτη του Α. Σαμαρά δεν μπορούσε να περάσει αναπάντητο και ποια καλύτερη ευκαιρία, να μιλήσει για μία από τις τρωτές πλευρές της κυβέρνησης Μητσοτάκη, την ελληνική διπλωματία της άμυνας, της ανοχής και του κατευνασμού. Τόσο στην Τουρκία, όσο και στα Σκόπια. Πάντως, παρατηρητές βλέποντας το γενικότερο κλίμα στην κυβέρνηση, παρατηρούν ότι το τελευταίο διάστημα υπάρχουν πολλές εσωτερικές διαφωνίες μέσα στο κόμμα ένδειξη ότι υπάρχει γκρίνια τόσο για την νέα έξαρση της πανδημίας, τον εμβολιασμό και άλλα τόσα μέτωπα που «χαλάνε» το αφήγημα της κυβέρνησης.
Πιο χαρακτηριστική είναι η εμμονή Γεωργιάδη-Βορίδη για τις απολύσεις δημοσίων και ιδιωτικών υπαλλήλων που μένουν ανεμβολίαστοι απέναντι στην γραμμή, όπως αυτή αναθεωρήθηκε, για ανοχή, όχι πειθαρχικά συμβούλια και απλή αναστολή συμβάσεων. Υπενθυμίζουμε, πάντως ότι οι Βορίδης-Γεωργιάδης αποτελούν συχνούς ομιλητές και πρόσωπα εμπιστοσύνης του Α.Σαμαρά. Λέτε γι’ αυτό να διαφωνούν τόσο ανοικτά και ευθαρσώς;

Μαξιμιλιανός
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης