Πολιτική

Κυβέρνηση: Έχει ανοίξει δίαυλος επικοινωνίας με Τουρκία - Αύριο ο Φραγκογιάνης στην Τουρκία για την προώθηση της θετικής ατζέντας

Κυβέρνηση: Έχει ανοίξει δίαυλος επικοινωνίας με Τουρκία - Αύριο ο Φραγκογιάνης στην Τουρκία για την προώθηση της θετικής ατζέντας
Επί της αρχής απορριπτέα η πρόταση της Τουρκίας για λύση δύο κρατών στην Κύπρο είπε η κυβερνητική εκπρόσωπος
Σχετικά Άρθρα

Η κυβέρνηση, διαμέσου της κυβερνητικής εκπροσώπου Αριστοτελίας Πελώνη, θεωρεί θετικό το πρώτο βήμα προσέγγισης Ελλάδας-Τουρκίας που επιτεύχθηκε με την συνάντηση Μητσοτάκη - Erdogan.
Το καλό κλίμα και η εφαρμογή θετικής ατζέντας θα συνεχιστεί και αύριο καθώς ο υφυπουργός Εξωτερικών κ. Φραγκογιάννης θα ταξιδέψει στην Τουρκία για να συζητήσει με τον τούρκο ομόλογό του Onal τα 25 σημεία- πρότζεκτ που περιέχει η θετική ατζέντα.
Επίσης, η κα. Πελώνη τόνισε ότι ο έλληνας ΥΠ.ΕΞ Νίκος Δένδιας θα ενημερώσει τα πολιτικά κόμματα για την συνάντηση Μητσοτάκη-Erdogan καθώς και για τις υπόλοιπες επαφές ελλήνων και τούρκων αξιωματούχων.
Επίσης η κα. Πελώνη ξεκαθάρισε ότι μέσα στις επόμενες ημέρες θα έρθουν τα πορίσματα της Επιτροπής Βιοηθικής για τις διευκολύνσεις που θα έχουν οι εμβολιασμένοι.
Τέλος, όπως υπογράμμισε, η κυβέρνηση θα περιμένει την απόφαση της Δικαιοσύνης για την αγωγή που έχει κάνει το Υπουργείο Παιδείας προς την ΑΔΕΔΥ σχετικά με την παρακώληση που θα υποστούν μαθητές που δίνουν εξετάσεις κατά την αυριανή μέρα, που είναι και μέρα πανεργατικής απεργίας.
Τέλος προανήγγειλε ομιλία του Πρωθυπουργού αύριο στην Βουλή όπου θα υπερασπιστεί το εργασιακό νομοσχέδιο που έχει φέρει η κυβέρνηση προς ψήφιση.

Οι εισαγωγικές παρατηρήσεις της κ. Πελώνη έχουν ως εξής:

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε χθες συνάντηση με τον Πρόεδρο της Τουρκίας Recep Tayyip Erdoğan μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες.
Και οι δύο συμφώνησαν ότι είναι θετικό το γεγονός ότι υπάρχει απευθείας επαφή ανάμεσά τους, ενώ, παρά τις διαμετρικά αντίθετες θέσεις των δύο χωρών σε διάφορα ζητήματα, συμφώνησαν ότι η ένταση του 2020 δεν πρέπει να επαναληφθεί το 2021.
Επιπλέον, χαρακτήρισαν θετική την ενεργοποίηση όλων των υφισταμένων διαύλων επικοινωνίας, ενώ εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για την προώθηση της θετικής ατζέντας επί 25 σημείων στα οποία εργάζονται ήδη οι Υφυπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας, αλλά και για τη συμφωνία Ελλάδας-Τουρκίας για αμοιβαία αναγνώριση των πιστοποιητικών εμβολιασμού κατά της Covid 19.
Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι Ελλάδα και Τουρκία μπορούν να εργαστούν από κοινού για την αντιμετώπιση του Μεταναστευτικού/Προσφυγικού ζητήματος και την καταπολέμηση των δικτύων διακίνησης, με βάση την Κοινή Δήλωση Ε.Ε.-Τουρκίας.
Υπό αυτό το πρίσμα, επεσήμανε ότι η επιστροφή στην Τουρκία 1.450 ατόμων, των οποίων η αίτηση ασύλου έχει απορριφθεί, θα είχε θετικό αντίκτυπο και στην Ε.Ε.

Σε ό,τι αφορά το Κυπριακό, ο Πρωθυπουργός επανέλαβε ότι η λύση δύο κρατών που προτείνει η Τουρκία και η τουρκοκυπριακή πλευρά είναι επί της αρχής απορριπτέα, ενώ αντιβαίνει τόσο στις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του Ο.Η.Ε., όσο και στο κοινοτικό κεκτημένο.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι προσβλέπει σε πιο πυκνές επαφές σε όλα τα επίπεδα, συμπεριλαμβανομένου του ανώτατου, ώστε να χτιστούν γέφυρες εμπιστοσύνης που θα αποβούν προς όφελος των δύο χωρών.
Οι διαφωνίες προφανώς παραμένουν, παρά τη θετική διάθεση που διαπιστώθηκε. Μένει να φανεί στην πράξη αν αυτή η διάθεση αποδειχθεί ένα ουσιαστικό βήμα για τη βελτίωση των σχέσεων.
Ο Πρωθυπουργός κατά την συμμετοχή του στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, αναφέρθηκε στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο Πλανήτης -ιδίως μάλιστα στην πανδημία και την κλιματική αλλαγή- και υπογράμμισε ότι «θα πρέπει να ενισχύσουμε τους θεσμούς μας ώστε να διαχειριστούμε καλύτερα τις περίπλοκες προκλήσεις που θα αντιμετωπίσουμε στο μέλλον».
Επανέλαβε, ταυτόχρονα, ότι η Ελλάδα αποτελεί πυλώνα σταθερότητας στην νοτιοανατολική Μεσόγειο.
Στο περιθώριο της Συνόδου, ο Πρωθυπουργός είχε συνάντηση και με τον Αλβανό ομόλογό του Edi Rama στη διάρκεια της οποίας συμφωνήθηκε να επιταχυνθούν οι διαπραγματεύσεις για τη συνομολόγηση συνυποσχετικού παραπομπής της οριοθέτησης των Θαλασσίων Ζωνών στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης. Επανέλαβε τη σταθερή υποστήριξη της Ελλάδας στην ευρωπαϊκή πορεία των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων και υπογράμμισε το σταθερό ενδιαφέρον της Ελλάδας για την Εθνική Ελληνική Μειονότητα.
Ο Πρωθυπουργός συναντήθηκε επίσης με τον Βρετανό ομόλογό του Boris Johnson τον οποίο ενημέρωσε για τη θετική επιδημιολογική πορεία της χώρας που επιτρέπει την άρση των περιορισμών, για τις επισκέψεις Βρετανών τουριστών στην Ελλάδα.

Επιδημιολογική κατάσταση και εμβολιασμοί

Αποτελεί ήδη κοινή διαπίστωση ότι η επιδημιολογική κατάσταση στη χώρα μας εξακολουθεί να βελτιώνεται.
Ο δείκτης θετικότητας την προηγούμενη εβδομάδα μειώθηκε στο 1,18% και ο μέσος κυλιόμενος αριθμός κρουσμάτων περιορίστηκε, για πρώτη φορά από τις αρχές του χρόνου, κάτω από τα 1.000 κρούσματα ανά ημέρα.
Σημαντική είναι και η μείωση των ασθενών και των διασωληνωμένων που νοσηλεύονται λόγω κορονοϊού, οι οποίοι στη συντριπτική πλειοψηφία τους είναι συμπολίτες μας που δεν εμβολιάστηκαν.
Όπως μας ενημερώνουν οι ειδικοί, την πρώτη εβδομάδα του Ιουνίου το 92% των συμπολιτών μας άνω των 65 ετών, που χρειάστηκε να νοσηλευτούν και το 98% όσων χάθηκαν λόγω κορονοϊού δεν είχαν προλάβει να ολοκληρώσουν τον εμβολιασμό τους.
Γίνεται έτσι προφανές πως για την προστασία της ζωής μας, για να διατηρήσουμε την ύφεση αυτή, για να αποτρέψουμε οποιαδήποτε νέα έξαρση και για να πετύχουμε ένα ασφαλές Καλοκαίρι είναι ανάγκη να υπάρξει όσο το δυνατόν μεγαλύτερη εμβολιαστική κάλυψη.
Έχουν γίνει ήδη περισσότεροι από 6.938.000 εμβολιασμοί, έχουν κάνει τουλάχιστον την πρώτη δόση 4.274.000 συμπολίτες μας και έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους 2.831.000.
Από αύριο Τετάρτη ανοίγει η πλατφόρμα για τα ραντεβού των συμπολιτών μας ηλικίας 18 έως 24 ετών και με το βήμα αυτό, σηματοδοτείται η ολοκλήρωση της προτεραιοποίησης για τον ενήλικο πληθυσμό.

Για το νομοσχέδιο προστασίας της εργασίας

Ξεκίνησε χθες και συνεχίζεται στην Ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση του νομοσχεδίου για την προστασία της εργασίας.
Γίνεται ήδη προφανές ότι οι αντιδράσεις της Αντιπολίτευσης και των συνδικαλιστών εδράζονται σε ισχυρισμούς αβάσιμους και ψευδείς, ενώ αποσιωπούνται προοδευτικές μεταρρυθμίσεις, που ικανοποιούν πάγια αιτήματα και σύγχρονες ανάγκες του κόσμου της εργασίας.
Μείζονος σημασίας είναι οι ρυθμίσεις που αποβλέπουν στη στήριξη της οικογένειας, την εναρμόνιση επαγγελματικής και οικογενειακής ζωής, την ισότητα των φύλων στην εργασία.
Στο πλαίσιο αυτό, προβλέπεται μεταξύ άλλων:

  • Άδεια πατρότητας 14 ημερών.
  • Γονική άδεια 2 μηνών και για τους 2 γονείς πληρωμένη από τον ΟΑΕΔ.
  • Άδεια φροντιστή 5 ημερών για συγγενή με ανάγκη φροντίδας.
  • Ευέλικτες ρυθμίσεις εργασίας για γονείς παιδιών έως 12 ετών.
  • Απαγόρευση απόλυσης πατέρα για 6 μήνες από τη γέννηση του κάθε παιδιού του.
  • Επέκταση της ειδικής άδειας προστασίας της μητρότητας 6 μηνών με επιδότηση από τον ΟΑΕΔ και στην υιοθεσία τέκνου.
  • Επέκταση του μειωμένου ωραρίου (άδεια φροντίδας τέκνου) και στην μητέρα που απέκτησε τέκνο με τη διαδικασία της παρένθετης μητέρας.
  • Επέκταση της άδειας λοχείας 9 εβδομάδων μετά τη γέννα και στην υιοθεσία τέκνου.
  • Άδεια υποβοηθούμενης αναπαραγωγής στον ιδιωτικό τομέα.

Ιδιαίτερης σημασίας είναι και οι διατάξεις που αφορούν στην αντιμετώπιση της βίας και της σεξουαλικής παρενόχλησης στη εργασία.
Προβλέπεται για το σκοπό αυτό υποχρέωση του εργοδότη να προλαμβάνει, να σταματά και να αντιμετωπίζει περιστατικά βίας ή παρενόχλησης, να ενημερώνει τους εργαζομένους σχετικά με τους κινδύνους, τις υποχρεώσεις και τα δικαιώματά τους, αλλά και να συντρέχει τις δημόσιες Αρχές κατά την εξέταση συναφών καταγγελιών.
Μείζονος σημασίας είναι και οι μεταρρυθμίσεις που στόχο έχουν την αντιμετώπιση χρόνιων προβλημάτων της αγοράς εργασίας, όπως τα φαινόμενα υποδηλωμένης ή αδήλωτης εργασίας και απλήρωτων υπερωριών.
Προβλέπεται για το σκοπό αυτό - και άρχισε ήδη να προετοιμάζετα ι- η δημιουργία και εφαρμογή ψηφιακής κάρτας εργασίας. Παράλληλα: Αναβαθμίζεται η Επιθεώρηση Εργασίας σε Ανεξάρτητη Αρχή.
Και θεσπιζεται το δικαίωμα της αποσύνδεσης στην περίπτωση τηλεργασίας.
Στο νομοσχέδιο, περιλαμβάνονται, επίσης, ρυθμίσεις που βάζουν τέλος σε άδικες διακρίσεις για τους εργαζόμενους, ανάμεσα στις οποίες: Η αύξηση της αποζημίωσης απόλυσης για τους εργατοτεχνίτες και εξίσωσή της με εκείνη των υπαλλήλων.
Τα μέτρα για την ασφάλεια και την υγεία για τους απασχολούμενους σε delivery και courier. Και η απαγόρευση απόλυσης για άσκηση οποιουδήποτε νόμιμου δικαιώματος.
Στο νομοσχέδιο υπάρχουν επίσης ρυθμίσεις για την προστασία του κοινωνικού συνόλου από παράνομες συμπεριφορές συνδικαλιστών που περιφρονούν τη Δικαιοσύνη και πλήττουν τους πολίτες.
Θεσπίζεται ελάχιστη εγγυημένη υπηρεσία (33%) σε κλάδους κοινής ωφέλειας κατά την διάρκεια της απεργίας.
Μπαίνει τέλος στις απεργίες και τις στάσεις εργασίας, οι οποίες ενώ κηρύσσονται παράνομες από τη Δικαιοσύνη επαναπροκηρύσσονται από δευτεροβάθμιο ή τριτοβάθμιο σωματείο.
Αποδίδεται αστική ευθύνη στους συνδικαλιστές που πραγματοποιούν καταλήψεις, αποκλεισμούς, ή ασκούν βία, εμποδίζοντας τους εργαζόμενους που δεν συμμετέχουν στην απεργία να εργαστούν.

Για το πρόγραμμα του Πρωθυπουργού

Αύριο ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα μιλήσει στη Βουλή για το νομοσχέδιο για την προστασία της εργασίας.
Στις 6 το απόγευμα θα συναντηθεί με την Υπουργό Εξωτερικών του Βελγίου Sophie Wilmès.
Την Πέμπτη στις 9 το πρωί ο Πρωθυπουργός θα συναντηθεί στο Μέγαρο Μαξίμου με την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von der Leyen. Στη συνέχεια θα μετάσχουν από κοινού σε διαδραστική εκδήλωση στην Αρχαία Αγορά.

Σωτήρης Πίκουλας
sotirispikoulas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης