Τελευταία Νέα
Πολιτική

Ηλιόπουλος: Η ΝΔ κάνει ότι μπορεί για να γίνει πιο φτηνή η εργασία – Διαλύει την εργατική νομοθεσία

Ηλιόπουλος: Η ΝΔ κάνει ότι μπορεί για να γίνει πιο φτηνή η εργασία – Διαλύει την εργατική νομοθεσία
Υπερδιπλάσιο ποσοστό ανεργίας στην Ελλάδα από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο είπε ο κ.Ηλιόπουλος
Σχετικά Άρθρα

Δριμεία επίθεση στη ΝΔ ότι κάνει ότι μπορεί για γίνει πιο φτηνή η εργασία εξαπέλυσε ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Νάσος Ηλιόπουλος, ο οποίος κατηγόρησε τον υπουργό Εργασίας Κ. Χατζηδάκη ότι διαλύει την εργατική νομοθεσία.
«Η ΝΔ κάνει ό,τι μπορεί για να γίνει πιο φτηνή η εργασία και αυτό αποτελεί κεντρικό στόχο του νομοσχεδίου που ετοιμάζεται να φέρει στη Βουλή.
Χαρακτηριστικό είναι ότι η Ελλάδα έχει αυτή τη στιγμή υπερδιπλάσιο ποσοστό ανεργίας από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, ενώ είναι στην κορυφή των χωρών της ΕΕ όσον αφορά το χρόνο που δουλεύουν οι εργαζόμενοι.
Και σε αυτές τις συνθήκες η κυβέρνηση έρχεται να κάνει την εργασία πιο φτηνή, μέσα από το απλήρωτο δεκάωρο, μέσα από τις ατομικές συμβάσεις - που στερούν από τον εργαζόμενο κάθε δυνατότητα διεκδίκησης -, μέσα από την ουσιαστική κατάργηση των ελεγκτικών μηχανισμών αλλά και μέσα από το χτύπημα στα συνδικάτα» είπε μιλώντας στο Κόκκινο ο κ.Ηλιόπουλος.

Βάζει πλάτη στους εργοδότες

«Ένας άλλος βασικός στόχος της πολιτικής της ΝΔ είναι να «βάλει πλάτη» στους εργοδότες που παραβιάζουν την εργατική νομοθεσία.
Φυσικά και σήμερα υπάρχουν απλήρωτες υπερωρίες.
Και σήμερα υπάρχει εργοδοτική αυθαιρεσία.
Το ζήτημα είναι ότι αντί η κυβέρνηση να την αντιμετωπίσει - υπάρχουν εργαλεία για αυτό και έγιναν πολύ σημαντικά πράγματα την περίοδο 2015 - 2019 - έρχεται τώρα να τη νομιμοποιήσει.
Το 2017, επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, μεγάλη τράπεζα πλήρωσε πρόστιμο 1,6 εκ. ευρώ για απλήρωτες υπερωρίες.
Μετά από αυτό το πρόστιμο, σε μια σειρά από μεγάλες επιχειρήσεις πολλά πράγματα βελτιώθηκαν ως προς την τήρηση του ωραρίου.
Σήμερα, με τις αλλαγές που έφερε η κυβέρνηση, για την ίδια παράβαση το πρόστιμο θα ήταν 109.000 ευρώ.
Το ξεκάθαρο σήμα επομένως στους εργοδότες που δε σέβονται το ωράριο είναι: κάντε εσείς ό,τι θέλετε και εγώ είμαι εδώ να καθαρίσω για σας…» ανέφερε ο κ.Ηλιόπουλος.

Νέο brain drain

Αναφερθείς στο «τεράστιο ψέμα της κυβέρνησης ότι δήθεν για πρώτη φορά μπαίνουν ψηφιακά εργαλεία για την τήρηση του ωραρίου», ο κ.Ηλιόπουλος υπενθύμισε ότι «μέσα από την ψηφιακή δήλωση της υπερωριακής απασχόλησης, που θεσμοθετήθηκε επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ το 2017, δηλώθηκαν και πληρώθηκαν για πρώτη φορά πάνω από 6 εκ. ώρες υπερεργασίας, ενώ μέσω των εργατικών διαφορών του ΣΕΠΕ καταβλήθηκαν στους εργαζόμενους επιπλέον δεδουλευμένα ύψους 51 εκ. ευρώ».
«Βέβαια για να λειτουργήσουν όλα αυτά χρειάζεται να υπάρχει επιθεώρηση εργασίας.
Το γεγονός ότι υπάρχει επιθεώρηση εργασίας, σημαίνει ότι το κράτος αναγνωρίζει πως στη σχέση εργοδότη-εργαζόμενου, ο εργαζόμενος είναι αυτός που χρειάζεται προστασία.
Ο κ. Χατζηδάκης, επειδή διαλύει την εργατική νομοθεσία, θέλει να διώξει από το Υπουργείο Εργασίας το ΣΕΠΕ ακριβώς για να μην εισπράξει το πολιτικό κόστος από τη διαλυμένη εργατική νομοθεσία.
Το νομοσχέδιο αυτό θα πυροδοτήσει νέο κύμα brain drain, γιατί ένας νέος επιστήμονας δε θα μείνει εδώ να δουλεύει απλήρωτα δεκάωρα».
Η αύξηση των ωρών εργασίας σε τέτοιο βαθμό - ειδικά σε κλάδους όπως στη βιομηχανία που οι υπερωρίες πηγαίνουν στις 150 ώρες - θα φέρει περισσότερα εργατικά ατυχήματα» είπε ο κ.Ηλιόπουλος.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης