Τελευταία Νέα
Πολιτική

Νέα βήματα προς την κανονικότητα: Ειδικά πακέτα ενίσχυσης, άνοιγμα τουρισμού - Καρότο και μαστίγιο στους ανεμβολίαστους

Νέα βήματα προς την κανονικότητα: Ειδικά πακέτα ενίσχυσης, άνοιγμα τουρισμού - Καρότο και μαστίγιο στους ανεμβολίαστους
Πρόθεση της κυβέρνησης για να στρέψει περισσότερους στον εμβολιασμό είναι να προσφέρει την πρόσβαση σε οικονομικές δραστηριότητες στους εμβολιασμένους
Σχετικά Άρθρα

Διόρθωση στον Υπουργό Ανάπτυξης Άδωνι Γεωργιάδη χαρακτηρίστηκε η δήλωση της κυβερνητικής εκπροσώπου κ. Πελώνη ότι μέχρι να ανοίξουν οι εμβολιασμοί για όλες τις ηλικιακές ομάδες, δεν θα υπάρξουν ειδικά προνόμια σε πολίτες.
Αυτό ήρθε ως απάντηση στην δήλωση Γεωργιάδη, όταν ρωτήθηκε τις προηγούμενες ημέρες για το άνοιγμα των γυμναστηρίων και υποστήριξε ότι στις 17/5 θα ανοίξουν για όσους έχουν εμβολιαστεί.

Έρχονται ειδικά προνόμια αλλά και πρόστιμα για τους εμβολιασμούς

Φυσικά, κάτι τέτοιο δεν μπορεί να συμβεί τώρα αλλά μόλις αρχίσουν και οι εμβολιασμοί όλου του πληθυσμού (δηλαδή τέλη Μαίου), τότε θα μπορούν να ανοίξουν και δραστηριότητες όπως π.χ τα γυμναστήρια για τους εμβολιασμένους πολίτες και όχι νωρίτερα.
Πρόθεση, όμως, της κυβέρνησης για να στρέψει περισσότερους στον εμβολιασμό είναι να προσφέρει την πρόσβαση σε οικονομικές δραστηριότητες στους εμβολιασμένους προκειμένου να υπάρξει ασφάλεια και έλεγχος της δημόσιας υγείας.
Το συγκεκριμένο μέτρο θεωρείται και πρόδρομος πιο σκληρών μέτρων προς όλους τους δημόσιους λειτουργούς (επ’ αφορμή του μεγάλου ποσοστού από το ιατρικό προσωπικό στα δημόσια νοσοκομεία που αποφεύγουν τον εμβολιασμό), καθώς από Σεπτέμβριο και αφού έχει πέσει η ένταση της πανδημίας και η πίεση στο ΕΣΥ, θα υπάρξουν κυρώσεις π.χ μείωση μισθού. Δεν γίνεται να ισχύει ήδη κάτι τέτοιο στον ιδιωτικό τομέα και να μην ισχύει στο δημόσιο τομέα, λένε κυβερνητικοί παράγοντες.
Την Πέμπτη τα νέα μέτρα για μετακίνηση, ωράριο και τουρισμό
Από εκεί και πέρα, την Τετάρτη και ίσως την Πέμπτη ανακοινωθούν τα περαιτέρω βήματα προς την κανονικότητα για την μετακίνηση, το ωράριο κυκλοφορίας μετά το άνοιγμα των σχολείων και το άνοιγμα του τουρισμού.
Στην περίπτωση μετακίνησης από νομό σε νομό στην ενδοχώρα, εξετάζεται να αποτελεί σύσταση και όχι υποχρέωση η διενέργεια PCR ή self test πριν το ταξίδι, ενώ θα μπορεί να γίνεται και χρήση των βεβαιώσεων εμβολιασμού.
Στην περίπτωση των νησιών, οι απαιτήσεις αυξάνονται καθώς το self test και το PCR 72 ώρες πριν το ταξίδι γίνονται υποχρεωτικά, ενώ οι εμβολιασμένοι πολίτες θα έχουν πράσινο χρησιμοποιώντας το πιστοποιητικό τους. Η υποχρέωση θα αφορά τόσο τα ακτοπλοϊκά όσο και τα αεροπορικά ταξίδια.
Τέλος του SMS μετακίνησης στο 13033 αναμένεται να μπει στο τέλος της εβδομάδας, ενώ ανάσες θα πάρει και το λιανεμπόριο με κατάργηση του SMS στο 13032. Έτσι, παρελθόν θα αποτελεί το click inside και το click away και οι καταναλωτές θα προσέρχονται ελεύθερα στα καταστήματα.
Η απαγόρευση κυκλοφορίας μειώνεται χρονικά κατά μία ώρα τουλάχιστον, ενώ στο τραπέζι βρίσκονται και σενάρια για περισσότερη ελευθερία.
Έτσι, τα μεσάνυχτα φαίνονται να προκρίνονται ως ώρα έναρξης της απαγόρευσης κυκλοφορίας, αλλά δεν αποκλείεται η έκπληξη με ωράριο στις 00:30, με αντίστοιχη παράταση στο ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων εστίασης.

Αυτά αναμένεται να ισχύσουν για τον τουρισμό

Οι ανακοινώσεις για το άνοιγμα του τουρισμού θα γίνουν την Πέμπτη από τον αρμόδιο υπουργό, Χάρη Θεοχάρη και θα καλύπτουν όλες τις πύλες εισόδου της χώρας, αεροδρόμια, λιμάνια και χερσαία σύνορα.
Οι πρώτες εκτιμήσεις λένε ότι τουρίστες θα εισέρχονται στην Ελλάδα είτε με μοριακό τεστ 72 ωρών είτε με πιστοποιητικό εμβολιασμού.
Οι τουρίστες θα πρέπει να έχουν κάνει και τις δύο δόσεις του εμβολίου και να έχουν περάσει 14 ημέρες από την χορήγηση της δεύτερης δόσης. Το αρνητικό τεστ ή το πιστοποιητικό εμβολιασμού θα μπορεί να αναρτάται σε ψηφιακή πλατφόρμα προκειμένου οι αρχές να ελέγχουν ποιοι θα πρέπει να υποβληθούν σε rapid test.
Τέλος, αναμένεται να κάνει επίσημο άνοιγμα-εγκαίνια της τουριστικής χρονιάς και ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης (όπως πέρυσι στην Σαντορίνη) σε ξενοδοχείο της Αττικής, μάλλον στο Σούνιο.

Τι θα δώσει το επόμενο διάστημα το οικονομικό επιτελείο

Στο επόμενο διάστημα θα δοθούν για τη στήριξη επιχειρήσεων και νοικοκυριών ποσά 3 δισ. ευρώ που αφορούν:

  • Τον Μάιο θα ολοκληρωθεί η «επιστρεπτέα προκαταβολή 7», από την οποία απομένουν ενισχύσεις περίπου 200 εκατ. ευρώ.
  • Το πρόγραμμα επιδότησης επιχειρηματικών δανείων «Γέφυρα ΙΙ», συνολικού ύψους 500 εκατ. ευρώ, για το οποίο δόθηκε παράταση έως το τέλος Μαΐου.
  • Η ενισχυμένη αποζημίωση ειδικού σκοπού που θα δοθεί έως το τέλος του μηνός και μέσω της οποίας θα διατεθούν 130 εκατ. ευρώ σε περίπου 100.000 επιχειρήσεις.
  • Επιδότηση μέρους των πάγιων δαπανών των επιχειρήσεων.
  • Η αποζημίωση ειδικού σκοπού και το πρόγραμμα «ΣΥΝ-Εργασία» για τους εργαζόμενους.
  • Τα προγράμματα του υπουργείου Ανάπτυξης για την εστίαση, παιδότοπους, γυμναστήρια κ.ά.
  • Επίσης, η αποζημίωση των ιδιοκτητών ακινήτων για τα μειωμένα ενοίκια θα γίνει για τον Απρίλιο με προκαταβολή, όπως και τον Μάρτιο. Και η εκταμίευση των προγραμμάτων των περιφερειών για τις επιχειρήσεις.

Αν αθροίσει κάποιος τα δημοσιονομικά και τα μέτρα ενίσχυσης της ρευστότητας για τη διετία 2020-2021, ανέρχονται σε περίπου 40 δισ. ευρώ (24 δισ. ευρώ το 2020 και 15,5 δισ. ευρώ εφέτος).

Σωτήρης Πίκουλας
sotirispikoulas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης