Τελευταία Νέα
Πολιτική

Ένα διαχρονικό δίλημμα για τον Μητσοτάκη: Κυβέρνηση Κεντροδεξιάς ή κυβέρνηση μισθοφόρων;

Ένα διαχρονικό δίλημμα για τον Μητσοτάκη: Κυβέρνηση Κεντροδεξιάς ή κυβέρνηση μισθοφόρων;
Το δίλημμα για τον Πρωθυπουργό είναι: Να διευρύνει το άνοιγμά του σε τεχνοκράτες και μισθοφόρους της διοίκησης ή να στηριχτεί στα στελέχη του;
Σχετικά Άρθρα

Ένα μεγάλο δίλημμα απασχολεί τον Πρωθυπουργό το οποίο έχει άμεση σχέση με τις ευρύτερες εξελίξεις στην Κεντροαριστερά.
Μέχρι το φθινόπωρο θα έχουν ξεκαθαρίσει πολλά τόσο στο ΚΙΝΑΛ όσο και στον ΣΥΡΙΖΑ.
Στο ΚΙΝΑΛ υπάρχουν ακόμα και βουλευτές, κυρίως όμως στελέχη, που θα μπορούσαν να συνεργαστούν με τη ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη.
Οι δημοσκοπήσεις που προδιαγράφανε τη ψήφο εμπιστοσύνης των ψηφοφόρων του ΚΙΝΑΛ προς τον Κ.Μητσοτάκη δεν αφορά μόνο τους ψηφοφόρους του κόμματος.
Αφορούν και τα στελέχη.
Ακόμα και στον ΣΥΡΙΖΑ, το 17% των ψηφοφόρων βλέπουν πολύ θετικά τον Πρωθυπουργό.
Οι ζυμώσεις του φθινοπώρου στην Κεντροαριστερά θα επηρεάσουν πολλά στελέχη. Όλοι θα πρέπει να πάρουν μία απόφαση για το πολιτικό τους μέλλον.

Οι δεξιοί πόλοι του συστήματος σε αναμονή


Από την άλλη, στην Κεντροδεξιά πολυκατοικία επικρατεί προσώρας μία συγκράτηση.
Το κόμμα Τράγκα, από την στιγμή που «τελειώνει» η πανδημία δεν έχει διατηρήσει τη δυναμική των πρώτων μηνών.
Στην Ελληνική Λύση υπάρχει στασιμότητα.
Η σύμπραξη Φαήλου-Τζήμερου δεν έχει ακουστεί περαιτέρω.
Οι δεξιοί πόλοι της κυβέρνησης παραμένουν σε 2 θέσεις- κλειδιά.
Ο Μ.Βορίδης που έχει ακροατήριο είναι Υπουργός Εσωτερικών διατηρώντας τα κλειδιά των επόμενων εκλογικών αναμετρήσεων ενώ είναι θετική η συμβολή του στη ψήφο και την αποδοχή του απόδημου ελληνισμού.
Ο έτερος δεξιός πόλος, Άδωνις Γεωργιάδης αν και παραμένει κραταιός υπουργός δεν αποτελεί, όμως, το πρόσωπο που εμπιστεύεται απόλυτα ο Πρωθυπουργός.
Λογικά, θα κρατηθεί σε κάποιο πόστο στην κυβέρνηση αλλά όχι κοντά στο Μαξίμου.
Ο Α.Σαμαράς θα κάνει τα νερά του στην ψηφοφορία των μνημονίων για τις Πρέσπες αλλά δεν θα επιχειρήσει «δεύτερη αποστασία» σε Μητσοτάκη…
Ο Νίκος Δένδιας, της πιο μετριοπαθούς Κεντροδεξιάς διατηρεί τους πόθους των καραμανλικών αλλά σε αυτή τη φάση περιμένει τη σειρά του.
Είναι οι συγκυρίες τέτοιες που δεξιό μπαιράκι δεν υπάρχει στην κυβέρνηση. Εκτός εάν προκύψει μετά τον ανασχηματισμό με την ολοκλήρωση των 2 ετών κυβερνητικής θητείας.

Το μεγάλο δίλημμα Μητσοτάκη για τη φύση της κυβένησης


Σύμφωνα με όλες τις πηγές, ο ανασχηματισμός θα γίνει τον Σεπτέμβριο και οι αλλαγές θα είναι καίριες, ειδικά σε υπουργικά πόστα που θα σηκώσουν το σύνολο της ανάκαμψης στην οικονομία.
Η παντοδυναμία του Κ.Μητσοτάκη τού δίνει το περιθώριο να αλλάξει τις ισορροπίες και να «ενοχλήσει» κάποιους που θεωρούν δεδομένη την υπουργοποίησή τους.
Η ανάκαμψη της χώρας μέσα από την αποτελεσματική εφαρμογή του Σχεδίου Ανάκαμψης είναι ένα προσωπικό στοίχημα για τον Πρωθυπουργό και μόνο εάν κάποιος είναι 100% αφοσιωμένος στο κυβερνητικό πρόγραμμα και χωρίς προσωπική ατζέντα θα μπορέσει να παραμείνει.
Τούτων δοθέντων, ο Πρωθυπουργός θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει ακόμα περισσότερα στελέχη – τεχνοκράτες ή «μισθοφόρους» της Κεντροαριστεράς οι οποίοι δεν ενδιαφέρονται για τον «σταυρό», την «προσωπική» τους προβολή και την διατήρησή τους στο κομματικό στερέωμα.

Οι «μισθοφόροι» της κυβέρνησης είναι της απολύτου εμπιστοσύνης Μητσοτάκη


Για παράδειγμα, σύμφωνα με το Μαξίμου οι πιο παραγωγικοί κυβερνητικοί παράγοντες δεν είναι βουλευτές και αυτοί είναι ο Κυριάκος Πιερρακάκης, ο Άκης Σκέρτσος, ο Αλέξης Πατέλης, ο Θόδωρος Λιβάνιος, ο Θεόδωρος Σκυλακάκης, ο Μιχάλης Χρυσοχοίδης και ο Γιώργος Γεραπετρίτης που είναι βουλευτής Επικρατείας (δηλαδή εκλεγμένος χωρίς σταυρό).
Επίσης, πολύ κοντά στο Μαξίμου βρίσκονται ο Νίκος Χαρδαλιάς (δεν είναι βουλευτής), ο Στέλιος Πέτσας που συμβουλεύεται ακόμα τον Πρωθυπουργό ενώ μεγάλο σεβασμό τρέφει ο Πρωθυπουργός και για την Υπ. Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη που δεν είναι βουλευτής.
Με άλλα λόγια, ο Πρωθυπουργός έχει σχηματίσει μία κυβέρνηση έμπιστων σε κρίσιμες θέσεις που όχι μόνο δεν ανήκουν στο κόμμα αλλά δεν έχουν και το άγχος του σταυρού.
Και το δίλημμα για τον Πρωθυπουργό είναι: Να διευρύνει το άνοιγμά του σε τεχνοκράτες και μισθοφόρους της διοίκησης ή να στηριχτεί στα στελέχη του;
Να προσελκύσει και άλλα στελέχη της Κεντροαριστεράς ή να εμπιστευτεί δεξιά στελέχη της Κ.Ο για σημαντικά υπουργεία; Πάντως, η περίπτωση Σκρέκα δείχνει ότι το Μαξίμου μπορεί να ελέγξει και να καθοδηγήσει έναν δεξιό βουλευτή.
Υπάρχουν, όμως, βουλευτές που δεν είναι τόσο υπάκουοι όσο ο κ. Σκρέκας…

Μαξιμιλιανός
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης