Τελευταία Νέα
Πολιτική

Εμβόλιο Covid19, ενέργειες και παρενέργειες - Ποιοι έχουν τις ευθύνες; - Τι ισχύει για αστική ευθύνη;

Εμβόλιο Covid19, ενέργειες και παρενέργειες - Ποιοι έχουν τις ευθύνες; - Τι ισχύει για αστική ευθύνη;
Η πιθανότητα μιας τόσο σοβαρής αντίδρασης όπως οι θρόμβοι αίματος θέτουν ζητήματα Αστικής Ευθύνης...
Σχετικά Άρθρα

Θετικές οι ενέργειες του εμβολίου κατά Covid19, ωστόσο στην ζυγαριά υπάρχουν και οι παρενέργειες. Ποιος έχει την αστική ευθύνη για τις παρενέργειες;
Το εμβόλιο κατά του Covid19 επέφερε θετικές εξελίξεις στην υγειονομική περίθαλψη, ωστόσο όπως όλα τα φάρμακα μπορεί να προκαλέσει παρενέργειες που κυμαίνονται από πόνο, ερυθρότητα και πρήξιμο και κόπωση έως απειλητικούς για τη ζωή θρόμβους αίματος.
Η πιθανότητα μιας τόσο σοβαρής αντίδρασης όπως οι θρόμβοι αίματος θέτουν ζητήματα Αστικής Ευθύνης.
Κανείς δεν έχει Επαγγελματικές και Αστικές Ευθύνες
Η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Φαρμάκων στις ΗΠΑ ενέκρινε το πρώτο εμβόλιο για επείγουσα χρήση στις 11 Δεκεμβρίου 2020 και από τότε, εκατομμύρια πολίτες έχουν λάβει το εμβόλιο. Περίπου 3.384.387 εμβόλια την ημέρα χορηγούνται σήμερα στις ΗΠΑ.
Στις ΗΠΑ, σύμφωνα με τον νόμο PREP, περί ετοιμότητας και έκτακτης ανάγκης, πάροχοι υγειονομικής περίθαλψης, αλλά και κατασκευαστές απέχουν των αστικών επαγγελματικών ευθυνών από αδικοπραξίες.
Με απλά λόγια, ο Νόμος PREP συντάχθηκε το 2005 και απαλλάσσει από ευθύνες αδικοπραξίας σε περιπτώσεις εκτάκτου ανάγκης για την δημόσια υγεία, δίνοντας ασυλία μεταξύ άλλων σε παρόχους υγειονομικής περίθαλψης και κατασκευαστές που παράγουν προϊόντα που χρησιμοποιούνται σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, όπως εμβόλια, φάρμακα, ιατροτεχνολογικά προϊόντα ή ότι άλλο, με περιπτώσεις σκοπιμότητας.

Η ενεργοποίηση του Νόμου και οι εξελίξεις

Απαντώντας στις ανάγκες της πανδημίας κατατέθηκαν επτά τροπολογίες στον νόμο PREP τον τελευταίο χρόνο και ο νόμος τέθηκε σε ισχύ στις 4 Φεβρουαρίου 2020, όταν ο τότε Γραμματέας Υγείας και Ανθρωπίνων Υπηρεσιών Alex Azar κήρυξε τον COVID-19 ως κατάσταση εκτάκτου ανάγκης για την δημόσια υγεία.
Σύμφωνα με PREP οι παραγωγοί εμβολίων φαίνεται να μην έχουν καμία ευθύνη για τυχόν ατυχήματα ή θανάτους που οφείλονται εμβόλια έναντι του Covid19.
Ακόμα και αν τα θύματα εγείρουν σοβαρές αξιώσεις έναντι θανάτων μετά τη λήψη του εμβολίου δεν είναι σαφές αν θα λάβουν αποζημιώσεις.
Οι αξιώσεις υποβάλλονται στο Υπουργείο Υγείας και Ανθρωπίνων Υπηρεσιών των ΗΠΑ.

Εκ νέου συζητήσεις μετά από σοβαρά κρούσματα

Συζήτηση για τον νόμο PREP ξεκίνησε να γίνεται με αφορμή τα προβλήματα που παρουσιάστηκαν κατά την παραγωγή του εμβολίου της J&J μετά το κοινό ανακοινωθέν του Κέντρου Ελέγχου Νόσων και της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Φαρμάκων για έξι περιπτώσεις στις ΗΠΑ που παρουσίασαν σπάνιο σοβαρό τύπο θρόμβου στο αίμα. Υπήρξε και άλλη περίπτωση γυναίκας 28 ετών. Τα περιστατικά εμφανίστηκαν σε γυναίκες ηλικίας 14 έως 48 ετών με τα συμπτώματα να εμφανίζονται μια ή δύο εβδομάδες μετά τη λήψη. Τα κρούσματα άρχισαν να παρουσιάζουν πονοκεφάλους, μυϊκούς πόνους, ρίγη, πυρετό, πόνο στην πλάτη και έντονα προβλήματα στην αναπνοή. Από τα έξι επιβεβαιωμένα κρούσματα περιπτώσεις, μία γυναίκα τότε πέθανε τρεις παρέμεναν στο νοσοκομείο με δύο σε θαλάμους εντατικής περίθαλψης.
Στο Καναδά, επίσης οι κατασκευαστές εμβολίων προστατεύονται από μία σειρά νομικών διατάξεων. Ορισμένοι μάλιστα κατασκευαστές φαρμακευτικών προϊόντων (φαρμακευτικές) έχουν συνάψει συμφωνίες με κυβερνήσεις που έχουν αγοράσει τα εμβόλια COVID-19 για αποζημιώσεις.

Ιδιωτική ασφάλιση και Αστικές Ευθύνες

Ως Αστική Ευθύνη ορίζεται η υποχρέωση που έχει αυτός που προκάλεσε ζημιά σε κάποιον τρίτον, να την αποκαταστήσει. Η ασφάλιση της Αστικής Ευθύνης καλύπτει τις δαπάνες απόκρουσης για παράδειγμα δικαστικά έξοδα) ή/και ικανοποίησης των αξιώσεων του τρίτου κατά του ασφαλισμένου δηλαδή των αποζημιώσεων, οι οποίες οφείλονται σε πράξεις ή παραλείψεις του. Οι ιδιωτικές ασφαλιστικές έχουν τα προγράμματα τα οποία δουλεύουν και σε συνεργασία με την εκάστοτε νομοθεσία.

Έλενα Ερμείδου

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης