Τελευταία Νέα
Πολιτική

Χατζηδάκης: Δεν καταργεί 8ωρο και την 5νθήμερη εργασία το εργασιακό νομοσχέδιο – Στόχος η αντιμετώπιση των πραγματικών προβλημάτων

Χατζηδάκης: Δεν καταργεί 8ωρο και την 5νθήμερη εργασία το εργασιακό νομοσχέδιο – Στόχος η αντιμετώπιση των πραγματικών προβλημάτων
«Στόχος μας είναι να αντιμετωπίσουμε τα πραγματικά προβλήματα των εργαζομένων», ανέφερε ο K. Χατζηδάκης
Σχετικά Άρθρα

Δεν καταργεί το 8ωρο και η πενθήμερη εργασία το εργασιακό νομοσχέδιο, ενώ θα δίνεται η δυνατότητα στον εργαζόμενο να μπορεί να συμφωνήσει με τον εργοδότη να δουλέψει περισσότερες ώρες για να πάρει μεγαλύτερη άδεια ή παραπάνω ρεπό, όπως τόνισε ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κ. Χατζηδάκης.
«Στόχος μας είναι να αντιμετωπίσουμε τα πραγματικά προβλήματα των εργαζομένων», ανέφερε ο κ. Χατζηδάκης μιλώντας στον ΑΝΤ1, αντιμετωπίζοντας το φαινόμενο της τηλεργασίας, μεριμνώντας για τους ντελιβεράδες και τους couriers, τους γονείς «που θέλουν να “συμφιλιώσουν” την επαγγελματική με την οικογενειακή τους ζωή», αλλά και διευρύνοντας τις γονικές άδειες.
«Για πρώτη φορά ρυθμίζουμε τα θέματα των γονικών αδειών με τόσο θαρραλέο τρόπο», είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός, αναφέροντας ως παράδειγμα ότι οι πατέρες παίρνουν 14 ημέρες άδεια, ενώ μέχρι τώρα έχουν δύο. Πρόσθεσε ότι ένας πατέρας δεν μπορεί να απολυθεί για έξι μήνες μετά τη γέννηση του παιδιού του και πως η γονική άδεια είναι επιδοτούμενη για δύο μήνες, τόσο για τη μητέρα, όσο και για τον πατέρα.

Ψηφιακή κάρτα απασχόλησης

«Καθιερώνεται η ψηφιακή κάρτα απασχόλησης», ανέφερε ο κ. Χατζηδάκης, σημειώνοντας πως ικανοποιείται ένα αίτημα του εργατικού κινήματος, αφού προστατεύει τον εργαζόμενο από αυθαιρεσίες εργοδοτών (όπως π.χ. με τις υπερωρίες).
«Θέλουμε ένα σύστημα πρωτοποριακό για ευρωπαϊκά δεδομένα», υπογράμμισε.
Επιπλέον, σειρά ρυθμίσεων φέρνει το εργασιακό νομοσχέδιο και για την τηλεργασία, όπου για παράδειγμα ο εργοδότης δεν μπορεί να ενοχλεί τον εργαζόμενο πέραν του ωραρίου του.

Απάντηση στην κριτική

Ο κ. Χατζηδάκης χαρακτήρισε «τερατολογία» όσα λέγονται για σχετικά με τις απολύσεις και ξεκαθάρισε ότι διευρύνονται οι λόγοι για τους οποίους απαγορεύεται να απολυθεί κάποιος εργαζόμενος.
Όπως είπε, «μόνο με αίτημα του εργαζόμενου, μπορεί να γίνει διευθέτηση του χρόνου εργασίας», ενώ απαγορεύεται να απολυθεί κάποιος εάν το αφεντικό του ζητήσει να κάνει υπερωρίες και εκείνος αρνηθεί.
«Αυτό είναι το δήθεν αντεργατικό νομοσχέδιο; Τέτοια διαστρέβλωση;», διερωτήθηκε ο κ. Χατζηδάκης, στρέφοντας τα «πυρά» του κατά του ΣΥΡΙΖΑ για την κριτική του.
«Δεν καταλαβαίνω τι σόι ιδεοληψία είναι αυτή», όπως είπε και συνέχισε λέγοντας πως «κάποιος εργαζόμενος να θέλει να δουλέψει 4 ημέρες την εβδομάδα και να μη μπορεί να κανονίσει την εργατική του ζωή όπως θέλει…».
Ακόμη, ο υπουργός Εργασίας σημείωσε ότι το εν λόγω νομοσχέδιο δεν έχει «κλείσει» και «θα ισχύσουν φιλεργατικές ρυθμίσεις, τις οποίες διευρύνουμε με βάση όσα ισχύουν στην ΕΕ».
Σημείωσε τέλος, πως όταν αυτό θα παρουσιαστεί «ξέρουμε πολύ καλά ότι όλη αυτή η κριτική, που θέλουν να μας παρουσιάσουν ως Κυβέρνηση που δεν νοιάζεται για τους εργαζόμενους, θα αποδειχθεί αστεία».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης