Τελευταία Νέα
Πολιτική

Κρίσιμη επίσκεψη Μητσοτάκη στη Λιβύη – Στόχος η επανεκκίνηση των διμερών σχέσεων με φόντο … την Τουρκία

Κρίσιμη επίσκεψη Μητσοτάκη στη Λιβύη – Στόχος η επανεκκίνηση των διμερών σχέσεων με φόντο … την Τουρκία
Ο κ.Μητσοτάκης θα θέσει τις θέσεις της Αθήνας για το τουρκικό – λιβυκό σύμφωνο για τις θαλάσσιες ζώνες
Σχετικά Άρθρα

Μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα και ιδιαίτερα κρίσιμη για τα ελληνικά συμφέροντα επίσκεψη θα πραγματοποιήσει σήμερα Τρίτη 6 Απριλίου ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης, ο οποίος θα βρεθεί στη Λιβύη προκειμένου να συναντηθεί με την ηγεσία της νέας κυβέρνησης της χώρας που απολαμβάνει της ευρωπαϊκής και διεθνούς νομιμοποίησης.
Ανάμεσα στα κορυφαία θέματα που θα θέσει ο κ.Μητσοτάκης είναι και το τουρκό – λιβυκό σύμφωνο για τον καθορισμό των θαλάσσιων ζωνών, στο οποίο η Αθήνα αντιτίθεται σφόδρα χαρακτηρίζοντας το παράνομο.
Ο πρωθυπουργός αναμένεται να παρουσιάσει τις ελληνικές θέσεις επί του εν λόγω θέματος και να τις εντάξει σε ένα ευρύτερο διπλωματικό πλαίσιο για το μέλλον των σχέσεων των δύο κρατών.
«Η Λιβύη κάνει τα πρώτα βήματα για την επαναφορά της κανονικότητας και η Ελλάδα θα κάνει ό,τι μπορεί για να την ενισχύσει.
Απαραίτητη προϋπόθεση για την κανονικότητα είναι να αποχωρήσουν όλα τα ξένα στρατεύματα και οι μισθοφόροι.
Σε μια κανονική Λιβύη το τουρκολιβυκό μνημόνιο που φαντασιώνεται το μοίρασμα θαλασσίων ζωών δεν μπορεί να έχει ισχύ» διεμήνυσε χθες Δευτέρα 5/4 ο υπουργός Εξωτερικών, Ν. Δένδιας, ο οποίος θα συνοδεύει τον πρωθυπουργό.

Επανεκκίνηση

Η κυβέρνηση διαμηνύει ότι η επίσκεψη του πρωθυπουργού είναι μια πολύ καλή αφορμή για την επανεκκίνηση των σχέσεων των δύο χωρών.
«Η Ελλάδα στηρίζει τη νέα κυβέρνηση και είναι έτοιμη να στηρίξει την προσπάθειά της να οδηγήσει τη χώρα σε αξιόπιστες και συμπεριληπτικές εκλογές, και, κατά συνέπεια, στην πολιτική ομαλότητα και την ανασυγκρότηση» ανέφερε από την πλευρά της κατά την χθεσινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη.
Άλλωστε η κα.Πελώνη διατύπωσε και τη θέση της ελληνικής κυβέρνησης, αναφέροντας πως «είναι σημαντικό για τη Λιβύη στη νέα αυτή εποχή, να απαλλαγεί από βαρίδια που την τραβούν προς τα κάτω, όπως η παρουσία ξένων δυνάμεων και μισθοφόρων στο έδαφός της.
Αλλά και από κείμενα που είναι και ανυπόστατα και παραβιάζουν το Διεθνές Δίκαιο», επισημαίνοντας πως η Ελλάδα είναι έτοιμη να στηρίξει τη Λιβύη και τους Λίβυους με όλους τους τρόπους τόσο στο διμερές, όσο και στο ευρωπαϊκό πλαίσιο.

Επαναλειτουργία ελληνικής πρεσβείας στην Τρίπολη

Στη νέα εποχή των διμερών σχέσεων αναμένεται να συμβάλλει και η επαναλειτουργία της ελληνικής πρεσβείας στην Τρίπολη, καθώς και η επανασύσταση του Γενικού Προξενείου στη Βεγγάζη.
Οι δύο αυτές εξελίξεις εκτιμάται πως θα συμβάλλουν σημαντικά στην ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας σε όλους τους τομείς, ιδίως στην ενέργεια, τις κατασκευές και την ασφάλεια με σημαντικές προοπτικές στις οικονομικές και τις εμπορικές σχέσεις.

Το πρόγραμμα του πρωθυπουργού

Σύμφωνα με το πρόγραμμα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό της Μεταβατικής Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας της Λιβύης (GNU), Abdul Hamid Dbeibeh στις 16:25 ώρα Ελλάδος.
Παράλληλα, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας θα έχει συνάντηση με την ομόλογο του Najla al-Mangoush.
Στη συνέχεια θα ακολουθήσουν διευρυμένες συνομιλίες των αντιπροσωπειών και ακολούθως οι δύο ηγέτες θα προχωρήσουν σε δηλώσεις στον Τύπο.
Στις 18:00 ώρα Ελλάδος, ο κ. Μητσοτάκης θα συναντηθεί με τον πρόεδρο του Προεδρικού Συμβουλίου της Λιβύης, Mohamed al-Menfi και στη συνέχεια θα ακολουθήσουν διευρυμένες συνομιλίες.
Η επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού θα ολοκληρωθεί με την επίσκεψη του στην Ελληνική πρεσβεία στη Λιβύη.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης