Τελευταία Νέα
Πολιτική

Κυβερνητικό restart με Σχέδιο Ανάκαμψης, νομοσχέδια, άνοιγμα αγοράς στις 12/4 και έκρηξη κατανάλωσης

Κυβερνητικό restart με Σχέδιο Ανάκαμψης, νομοσχέδια, άνοιγμα αγοράς στις 12/4 και έκρηξη κατανάλωσης
Σε βασικές γραμμές το Εθνικό Σχέδιο θα περιέχει 2000 σελίδες με 118 άμεσα έργα (και άλλα 250 έμμεσα έργα) και πάνω από 60 μεταρρυθμίσεις για το κράτος.
Σχετικά Άρθρα

Αλλαγή ατζέντας θα επιχειρήσει από άμεσα ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με την συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου μέσω τηλεδιάσκεψης στις 12.00 π.μ με πολύ σημαντικά νομοσχέδια μεταξύ αυτών και του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης το οποίο θα παρουσιάσει ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης.

Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης = 118 άμεσα έργα και 60 μεταρρυθμίσεις


Σε βασικές γραμμές το Εθνικό Σχέδιο θα περιέχει 2000 σελίδες με 118 άμεσα έργα (και άλλα 250 έμμεσα έργα) και πάνω από 60 μεταρρυθμίσεις για το κράτος.
Θα επικεντρώνεται σε πρώτη φάση στα προγράμματα κατάρτισης του εργατικού δυναμικού αλλά και στα έργα ψηφιακής διακυβέρνησης και μετασχηματισμού του κράτους. Αφού πάρει έγκριση σήμερα από το Υπουργικό Συμβούλιο θα συζητηθεί στη Βουλή στις 5 Απριλίου και θα κατατεθεί στη Κομισιόν στα μέσα Απριλίου.

Τέλη Ιουλίου 4 δισ ευρώ σε έτοιμα έργα


Μετά από διαβουλεύσεις με τη Κομισιόν, αναμένεται να υπάρχει αποδέσμευση χρημάτων, περίπου το 13% (4,1 δισ) των 32 δις ευρώ, τέλη Ιουλίου.
Μέχρι τότε, θα δούμε πολύ σημαντικά νομοσχέδια στην Βουλή όπως το νέο εργασιακό νομοσχέδιο – το οποίο πάει για τέλη Απριλίου λόγω αποφυγής διαδηλώσεων εν μέσω πανδημίας- με διατάξεις που θα δημιουργούν το έδαφος για την προσέλκυση επενδύσεων και νέων προσλήψεων στην αγορά εργασίας.
Αλλά και νέο νομοσχέδιο με νέα φορολογικά κίνητρα σε επιχειρήσεις. Νομοσχέδια που θα κρίνουν το οικονομικό περιβάλλον για τα επόμενα 10 χρόνια.

Βασικό σενάριο ανοίγματος της αγοράς στις 12 Απριλίου - Δίλημμα για Πάσχα


Επίσης, αυτή την εβδομάδα το Μέγαρο Μαξίμου θα πάρει αποφάσεις σχετικά με το άνοιγμα της αγοράς.
Ουσιαστικά, θα γίνει ένα προσεκτικό ξεκλείδωμα των περιοριστικών μέτρων ώστε να μην επιβαρυνθεί το επιδημιολογικό φορτίο.
Το κύριο σενάριο είναι να έχουμε άνοιγμα του λιανεμπορίου στις 12 Απριλίου παρόλο που κάποιοι προεξοφλούν - ότι εάν μέχρι την Παρασκευή υπάρξει μείωση κρουσμάτων- μερικό άνοιγμα μέσω click away / click in shop σε ορισμένα συνοικιακά μαγαζιά από τις 5 Απριλίου, ημερομηνία που είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα ανοίξουν και τα Λύκεια.
Το τελευταίο δίλημμα για την κυβέρνηση παραμένει το Πάσχα και η άρση της μετακίνησης προς τα χωριά.
Θα ήταν το ιδανικό αλλά θα έβαζε σε κίνδυνο ένα μεγαλύτερο στόχο της κυβέρνησης, την ασφαλή επανεκκίνηση του τουρισμού αρχές Μαΐου.

Προανακριτική για τον Νίκο Παππά – Έκτακτη σύσκεψη στη Κουμουνδούρου


Επίσης, στις 30 Μαρτίου την Τρίτη η κυβέρνηση ετοιμάζει την φαρέτρα της για την Ολομέλεια της Βουλής όπου θα συζητηθεί η πρόταση της ΝΔ για σύσταση προανακριτικής επιτροπής για τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ και στενότατο συνεργάτη του Αλέξη Τσίπρα, Νίκο Παππα για την εμπλοκή του στην υπόθεση Καλογρίτσα (δάνειο, τηλεοπτικές άδειες 2016, δημιουργία ΣΥΡΙΖΑ Tv κ.α). Παρόλο που θα αποφευχθεί η ολομέτωπος επίθεση προς το πρόσωπο του Α.Τσίπρα, είναι σίγουρο ότι η σύσταση προανακριτικής επιτροπή που ενδεχομένως να αποφασίσει και Ειδικό Δικαστήριο για το στενό συνεργάτη και προσωπικό φίλο του, Νίκο Παππά, θα στοιχίσει στο πολιτικό προφίλ του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ.
Στην Κουμουνδούρου αύριο πρωί θα υπάρξει έκτακτη σύσκεψη για να δουν πως θα πορευτούν σε αυτή τη κρίσιμη περίπτωση. Και αυτό άλλωστε, είναι και ο στόχος της ΝΔ, παρόλο που δεν θέλει να υπάρξει η απόλυτη θυματοποίηση που χρόνια πριν επανέφερε τον Ανδρέα Παπανδρέου…

Ο τελευταίος κρίσιμος μήνας πριν την επανεκκίνηση


Το Μέγαρο Μαξίμου, θεωρεί ότι μόνο αυτός ο μήνας (Απρίλιος) μένει μέχρι την επανεκκίνηση της οικονομίας. Είναι αποφασισμένο να ξεφύγει από την μιζέρια της πανδημίας που πυροδοτεί την αντιπολίτευση του Αλέξη Τσίπρα παίρνοντας το πανδημικό ρίσκο, δηλαδή ανοίγοντας την αγορά με προφυλάξεις όπως τα self tests και την αύξηση του εμβολιασμού τα οποία θα ελέγξουν την διασπορά του ιού.
«Εάν η συζήτηση φύγει από την πανδημία και μεταφερθεί στο γήπεδο των μεταρρυθμίσεων και των έργων του Εθνικού Σχεδίου, η αξιωματική αντιπολίτευση είναι αδύναμη να κερδίσει κάτι», θα πει σημαίνον στέλεχος του Μαξίμου.

Restart με Σχέδιο Ανάκαμψης, τουρισμός και κατανάλωση


Το αφήγημα του success story εμπεριέχει μέσα το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης, την τουριστική ανάπτυξη του 2021 αλλά και την επανεκκίνηση της οικονομίας.
Το οικονομικό επιτελείο έχει βάσιμες ενδείξεις ότι οι καταθέσεις εν μέσω πανδημίας έφτασαν τα 15-20 δις ευρώ, από τα οποία το 20-30% θα διατεθεί στην κατανάλωση μόλις ανοίξουν τα μαγαζιά, λιανεμπόριο και εστίαση.
Χωρίς να υπολογιστεί η επίδραση του τουρισμού, η πρώτη υλοποίηση των έργων του Σχεδίου Ανάκαμψης και η κατανάλωση υπολογίζονται στο +4% στην ανάπτυξη της χώρας και παράλληλα τόνωση της απασχόλησης η οποία, σημειωτέον, δεν επλήγη από την πανδημία.
Με άλλα λόγια, ο Απρίλιος μένει για τον Πρωθυπουργό προκειμένου να ξεκινήσει το αφήγημα της ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας.

Μαξιμιλιανός
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης