Τελευταία Νέα
Πολιτική

Χατζηδάκης: Θέλουμε να γίνουμε το Υπουργείο της Ισότητας

Χατζηδάκης: Θέλουμε να γίνουμε το Υπουργείο της Ισότητας
Ο Υπουργός παρουσίασε τις πολιτικές που προωθεί η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και του Κυριάκου Μητσοτάκη μέσω του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων
Σχετικά Άρθρα

Σειρά δράσεων και μέτρων για την προώθηση της Ισότητας των Φύλων ανακοίνωσε σήμερα (8/3) η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων κατά την διαδικτυακή εκδήλωση «Ισότητα στην Πράξη», με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας.
Στην εκδήλωση συμμετείχαν ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστής Χατζηδάκης, η Υφυπουργός, αρμόδια για τη Δημογραφική Πολιτική και την Οικογένεια, Μαρία Συρεγγέλα και η Γενική Γραμματέας Δημογραφικής και Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων, Γιάννα Χορμόβα.

«Θέλουμε να γίνουμε το Υπουργείο της Ισότητας, όχι στα λόγια, αλλά στην πράξη!» ήταν το κεντρικό μήνυμα που έστειλε ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστής Χατζηδάκης, κατά την ομιλία του.
«Η προστασία και η προώθηση της Ισότητας των Φύλων για εμάς στο Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων δεν είναι απλά μία πολιτική προερχόμενη από την Ευρωπαϊκή Ένωση την οποία πρέπει εφαρμόσουμε.
Είναι μια πολιτική που έχουμε πολύ κοντά στην καρδιά μας.
Η χώρα μας έχει κάνει σημαντικά βήματα σε αυτή την κατεύθυνση όλα τα προηγούμενα χρόνια.
Οφείλει όμως να κάνει εκείνα τα βήματα που απομένουν, ώστε οι γυναίκες στην Ελλάδα να είναι και να νιώσουν όχι μόνο τυπικά αλλά και ουσιαστικά ισότιμες με τους άντρες. Αυτό για εμάς στο Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων είναι βασική προτεραιότητα!».
Ο κ. Χατζηδάκης σημείωσε πως «κάθε χρόνο τέτοια μέρα, δεσμευόμαστε να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για έναν κόσμο, στον οποίο κάθε γυναίκα θα απολαμβάνει το πλήρες φάσμα των δικαιωμάτων και των ελευθεριών της. Φτάνει άραγε αυτό; Προφανώς όχι!
Ολόκληρος ο χρόνος θα πρέπει να αφιερώνεται σε ολόκληρο τον πλανήτη για να εξαλειφθούν οι ανισότητες, οι διακρίσεις, ακόμα και η βία που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες λόγω του φύλου τους. Δεν νοείται εν έτει 2021 να γίνονται διακρίσεις με βάση το φύλο!».
Στο πλαίσιο αυτό ο Υπουργός παρουσίασε τις πολιτικές που προωθεί η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και του Κυριάκου Μητσοτάκη μέσω του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

Οι τρεις άξονες

Οι πολιτικές αυτές κινούνται σε τρεις άξονες.
Ο πρώτος άξονας αφορά στην πρόληψη και καταπολέμηση της έμφυλης και ενδοοικογενειακής βίας.
Ο Υπουργός σημείωσε πως οι συνθήκες της πανδημίας του κορονοϊού και της καραντίνας αύξησαν τα περιστατικά έμφυλης και ενδοοικογενειακής βίας. Παράλληλα ήρθε στο προσκήνιο και στην Ελλάδα το κίνημα #metoo.
Ο καταλύτης ήταν η γενναία μαρτυρία της Χρυσής Ολυμπιονίκου Σοφίας Μπεκατώρου.
«Η Πολιτεία έδειξε τα γρήγορα αντανακλαστικά της.
Ο Πρωθυπουργός παρείχε τη στήριξή του.
Εγκαινιάστηκε η κεντρική διαδικτυακή πύλη metoogreece.gr που υπάγεται στη Γενική Γραμματεία Ισότητας του Υπουργείου. Εκεί θα συγκεντρώνονται όλες οι πληροφορίες και οι πολιτικές μας γύρω από το θέμα», ανέφερε ο κ. Χατζηδάκης.
Ο Υπουργός πρόσθεσέ πως «ως Υπουργείο την κύρωση της Σύμβασης 190 της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας (ILO) για τη βία και την παρενόχληση στο χώρο εργασίας», με στόχο τη δημιουργία κουλτούρας μηδενικής ανοχής στη βία και την παρενόχληση στην εργασία.

Ο δεύτερος άξονας αφορά στην οικονομική χειραφέτηση των γυναικών και συμφιλίωση προσωπικής και επαγγελματικής ζωής.
Όπως τόνισε ο κ. Χατζηδάκης «οι προσλήψεις και οι απολύσεις, οι μισθολογικές ανισότητες, ο αποκλεισμός από μία προαγωγή, το βάρος της φροντίδας των παιδιών και του σπιτιού που πέφτει σε δυσανάλογο βαθμό στους ώμους τους, είναι μερικές από τις λιγότερο “ορατές” διακρίσεις που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες σήμερα. Είμαστε αποφασισμένοι να εργαστούμε για να τις περιορίσουμε». Στόχος, όπως είπε ο Υπουργός, είναι «να αποκτήσουν οι γυναίκες την οικονομική και επαγγελματική ανεξαρτησία που δικαιούνται όσο τη δικαιούνται και οι άντρες. Και στη συνέχεια, αυτή η αλλαγή αντιμετώπισης των γυναικών θα έχει θετική επίδραση στην ίδια την οικονομική δραστηριότητα και την οικονομική ανάπτυξη».

Ο τρίτος και τελευταίος άξονας των πολιτικών του Υπουργείου, όπως τις περιέγραψε ο κ. Χατζηδάκης, σχετίζεται με το λεγόμενο gender mainstreaming ή αλλιώς η ένταξη της διάστασης του φύλου σε όλες τις δημόσιες πολιτικές.
«Δεν βλέπουμε την Ισότητα των Φύλων ως ένα ξεχωριστό τομέα πολιτικής, αλλά ως ένα φίλτρο στον τρόπο άσκησης της πολιτικής.
Κάθε Υπουργείο και κάθε Δημόσια Πολιτική πρέπει να σέβεται και να προωθεί την Ισότητα των Φύλων!», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Χατζηδάκης.

www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης