Τελευταία Νέα
Πολιτική

Σχέδιο για ανοικτή «Καθαρή Δευτέρα» 15/3 και η νέα εναλλακτική απέναντι στα σκληρά μέτρα – Αισιοδοξία για το Πάσχα

Σχέδιο για ανοικτή «Καθαρή Δευτέρα» 15/3 και η νέα εναλλακτική απέναντι στα σκληρά μέτρα – Αισιοδοξία για το Πάσχα
Υπάρχει μία σχετική αισιοδοξία ότι η αύξηση των εμβολιασμών και η καλυτέρευση του καιρού τον Απρίλιο, ειδικά τον Μάιο θα «σώσει» το Πάσχα του 2021
Σχετικά Άρθρα

Σχέδιο Καθαρή και «Ανοικτή» Δευτέρα στις 15 Μαρτίου 2021 επιστρατεύουν στο Μέγαρο Μαξίμου κυβερνητικοί παράγοντες και επιδημιολόγοι υπό την προϋπόθεση ότι θα ξεκινήσει από σήμερα η αποκλιμάκωση των κρουσμάτων και παράλληλα μέχρι τις 15 Μαρτίου να έχει αποσυμφορεθεί το Εθνικό Σύστημα Υγείας από την αθρόα προσέλευση ασθενών του covid 19.
Παρ’ όλο που υπάρχει μία μικρή ασυμφωνία μεταξύ των επιδημιολόγων για το εάν θα υπάρξει καλυτέρευση της συνολικής επιδημιολογικής εικόνας της χώρας το επόμενο διάστημα – κάποιοι πιστεύουν ότι θα δαπανηθεί και η εβδομάδα 15 Μαρτίου με 22 Μαρτίου - το κυβερνητικό επιτελείο έχει αποφασίσει να δώσει μία ευκαιρία στο λιανεμπόριο να αναπνεύσει έστω και μέσω του click away.

Αδιέξοδη και μη αποτελεσματική η παράταση των σκληρών περιορισμών

Πλέον, το Μαξίμου έχει συνειδητοποιήσει ότι δεν μπορεί να αφήσει άλλο την κατάσταση του αυστηρού lockdown να κυριαρχεί στην καθημερινότητα του πολίτη.
«Πρέπει να βγάλουμε προς τα έξω την εικόνα της θετικής ατζέντας» θα πει στέλεχος της κυβέρνησης θεωρώντας ότι μέχρι τώρα η κυβέρνηση διαχειρίζεται μία μίζερη ατζέντα και συνδυαστικά με τα υπόλοιπα θέματα κοστίζουν πολιτικά.
Η πίεση στο οικονομικό επιτελείο είναι χαρακτηριστική που πλέον υπάρχει η σκέψη να δοθεί οικονομική στήριξη με αυστηρά κριτήρια, πλέον, σε αυτούς που έχουν μεγάλη πτώση τζίρου. Πάντως, η πρόταση που συζητείται έντονα είναι ότι, ακόμα και αν δεν έχουν πέσει τα κρούσματα κάτω από 1000, είναι έστω και με τους ενδιάμεσους τρόπους να υπάρξει άνοιγμα στις 15/3 και το άνοιγμα με περιορισμούς να γίνει στις 22/3.

Υπουργοί του οικονομικού επιτελείου «ασπάζονται» την άποψη της Παγώνη

Η παραπάνω πρόταση αντικατοπτρίζει μία διαφορετική αντίληψη από μερίδα υπουργών (από το οικονομικό επιτελείο) που θεωρεί ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να σταματήσει την λογική του περιορισμού αλλά να ανοίξει την εστίαση στους εξωτερικούς χώρους ώστε να σταματήσουν τα συχνά φαινόμενα παράνομου συνωστισμού.
Την συγκεκριμένη άποψη μοιράζεται και η κ. Παγώνη, πρόεδρος του ΕΙΝΑΠ η οποία έχει βρεθεί αντίθετη με πολλά μέτρα που έχουν παρθεί στο 3ο lockdown.
Όπως π.χ με την επιβολή του περιορισμού μέχρι τις 18:00 τα Σαββατοκύριακα με το σκεπτικό ότι δημιουργούν συνωστισμό στα σούπερ μάρκετ.
Η ίδια θεωρεί ότι πρέπει τα μαγαζιά του λιανεμπορίου να ανοίξουν με περιορισμούς στην είσοδο των καταναλωτών και τα μαγαζιά εστίασης να μπορούν να εξυπηρετούν σε εξωτερικούς χώρους, τραπέζια με περιορισμούς και αποστάσεις.

Οι κίνδυνοι νέου lockdown τον Απρίλιο και η αισιοδοξία για το ελληνικό Πάσχα


Την Παρασκευή 5/3 που θα συνεδριάσει η επιτροπή των επιστημόνων, θα αποφασιστεί η παράταση του lockdown παρόλο που υπολογίζεται ότι θα μειωθούν τα κρούσματα συνολικά. Ωστόσο, όπως έχουμε γράψει ακόμα και αν ανοίξει το λιανεμπόριο μέσα στον Μάρτιο είναι άγνωστο τι θα γίνει τον Απρίλιο.
Αν έχουμε και νέα επιδείνωση στην αύξηση των κρουσμάτων λόγω του ανοίγματος της αγοράς και του συνολικού ξεσπάσματος από το παρατεταμένο lockdown, αυτό αυτόματα θα σημάνει νέα μέτρα κάποια στιγμή τον Απρίλιο.
Όπως λένε, ένα ανοίξει η αγορά τον Μάρτιο, ενδεχομένως καραδοκεί ο κίνδυνος να υπάρξει και νέο lockdown μέσα στον Απρίλιο.
Και τότε μπαίνει και ένας νέος προβληματισμός:

Τι γίνεται με το Πάσχα;

Αν είναι ο κόσμος να χάσει την Τσικνοπέμπτη και την Καθαρά Δευτέρα, για να μπορεί να κάνει το Πάσχα του όπως είχε συνηθίσει προ κορωνοιού, τότε είναι ανεκτό.
Αν όμως, όπως τείνει να εξελιχθεί, έχουμε και νέα μέτρα τον Απρίλιο το ελληνικό Πάσχα για το 2021 κρέμεται και πάλι σε μία κλωστή.
Βέβαια, στα πολύ θετικά είναι ότι πέρυσι η αγορά είχε ανοίξει στις αρχές Μαΐου 2020.
Υπάρχει μία σχετική αισιοδοξία ότι η αύξηση των εμβολιασμών και η καλυτέρευση του καιρού τον Απρίλιο, ειδικά τον Μάιο θα «σώσει» το Πάσχα του 2021.

Μαξιμιλιανός
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης