Τελευταία Νέα
Πολιτική

Λιβανός (ΥΠΑΑΤ): Στο Μεσολόγγι το μεγαλύτερο φωτοβολταϊκό πάρκο της Ελλάδας

Λιβανός (ΥΠΑΑΤ): Στο Μεσολόγγι το μεγαλύτερο φωτοβολταϊκό πάρκο της Ελλάδας
Το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης παραχώρησε 1.300 στρέμματα στο Μεσολόγγι
Σχετικά Άρθρα

Στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας παραχωρήθηκαν 1.300 στρέμματα στο Μεσολόγγι για τη δημιουργία της μεγαλύτερης Ενεργειακής Κοινότητας Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) στην Ελλάδα.
Όπως τόνισε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σπήλιος Λιβανός "οι ενεργειακές κοινότητες αποτελούν το εργαλείο των απλών παραγωγών ώστε να εξοικονομήσουν σημαντικά χρήματα αλλά ταυτόχρονα να βελτιώσουν και το ενεργειακό αποτύπωμα των καλλιεργειών τους".
Αυτή η κίνηση έχει στόχο "την εξοικονόμηση πόρων από τους ΟΤΑ Α΄ και Β΄ Βαθμού, τα ΝΠΔΔ και τους ΤΟΕΒ και ΓΟΕΒ, μέσω κάλυψης των αναγκών τους για ηλεκτρική ενέργεια, τη μείωση του κόστους άρδευσης των καλλιεργειών και τη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος".

Το μεγαλύτερο φωτοβολταΐκό πάρκο

Με βάση τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν, το φωτοβολταϊκό πάρκο θα είναι της τάξης των 108 MW και ο συνολικός προϋπολογισμός ανέρχεται περίπου στο ύψος των 90 εκατ. ευρώ.
Κατά την επίσκεψή του στην περιοχή ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων σε αναφορά τους για τους Οργανισμούς Εγγειών Βελτιώσεων υπογράμμισε ότι έχουν καθοριστικό ρόλο στην ορθολογική διαχείριση των υδάτινων πόρων τονίζοντας παράλληλα ότι "οι ΤΟΕΒ αντιμετωπίζουν πολλά λειτουργικά προβλήματα που προέρχονται από τα υψηλά τέλη άρδευσης που οφείλονται, κυρίως, στο υψηλό κόστος ηλεκτροδότησης των αντιλιοστασίων και στο παλαιωμένο δίκτυο".

Σωστή διαχέιρηση υδάτινων πόρων

Μεταξύ άλλων ο κ. Λιβανός σημείωσε ότι "όραμά μας στο επόμενο διάστημα είναι με σκληρή δουλειά να δημιουργήσουμε το συνεκτικό και λειτουργικό νομοθετικό πλαίσιο, να ολοκληρώσουμε μελέτες και να εντάξουμε έργα, ώστε να επιτύχουμε, όλοι μαζί, μια ενιαία και αποτελεσματική διαχείριση, του συνόλου των πλούσιων υδάτων πόρων της περιοχής μας", προσθέτοντας "ολοκληρώνουμε εμπροσθοβαρώς, πολύ πριν από την υποχρεωτική ημερομηνία, την απεξάρτησή μας από καταστροφικές για το περιβάλλον και τον άνθρωπο πολιτικές, όπως τη λιγνιτική παραγωγή".
Από τη μεριά του ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριος Φαρμάκης αναφέρθηκε στον σχεδιασμό της Περιφέρειας για τη διαμόρφωση μίας οικονομίας κλίμακας μέσω της συνένωσης όλων των τοπικών δυνάμεων μέσω μίας καινοτόμας προσπάθειας που θα επιτύχει την ενεργειακή αυτονόμηση των ΤΟΕΒ και των Δήμων της περιοχής.

Νέα ζωή στον τόπο

"O ήλιος που δίνει ζωή στα αγροτικά μας προϊόντα, αλλά και σε εμάς τους ίδιους, θα δώσει νέα ζωή στον τόπο μας" δήλωσε σχετικά και συμπλήρωσε ""Αυτός ο τρόπος είναι μέσω των Ενεργειακών Κοινοτήτων, με την εκμετάλλευση του υφιστάμενου νομοθετικού πλαισίου, που δίνει τη δυνατότητα σε ομάδες φορέων ή και πολιτών να γίνουν παραγωγοί και πάροχοι ηλεκτρικής ενέργειας μέσω της εκμετάλλευσης ανανεώσιμων πηγών. Πρόκειται για ένα σχέδιο που οραματίζεται τους αγροτικούς οργανισμούς και συνεταιρισμούς, τους Δήμους και κάθε άλλο φορέα της Δυτικής Ελλάδας που το επιθυμεί, υπό την "ομπρέλα" της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, να γίνουμε όλοι μέτοχοι και συμμέτοχοι σε μία νέα ενεργειακή εποχή για τον τόπο".

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης