Τελευταία Νέα
Πολιτική

Χαμηλές οι προσδοκίες της κυβέρνησης για την επέτειο του 1821 – Στον αέρα η παρέλαση, αδύνατη η παρουσία Putin, Macron

Χαμηλές οι προσδοκίες της κυβέρνησης για την επέτειο του 1821 – Στον αέρα η παρέλαση, αδύνατη η παρουσία Putin, Macron
«Άρνηση» Putin να… χαλάσει τις ρωσοτουρκικές σχέσεις

Χαμηλώνει τον πήχη η κυβέρνηση Μητσοτάκη στο ζήτημα του εορτασμού των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση.
Μέχρι σήμερα, οι προσδοκίες που είχαν δημιουργηθεί για τον εορτασμό ήταν μεγάλες.
Ξέχωρα από το πρόγραμμα που έχει διαμορφώσει η Επιτροπή υπό την Γιάννα Αγγελοπούλου για τον εορτασμό – το οποίο ακόμα δεν είναι γνωστό- η ελληνική κυβέρνηση είχε ανακοινώσει μία μεγαλειώδη στρατιωτική παρέλαση.

Οι προσκλήσεις της Αθήνας και οι προσδοκίες

Στην αρχή, είχε ειπωθεί ότι θα πραγματοποιηθεί στο Τατόι αλλά τελικά ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος ανακοίνωσε ότι θα γίνει στο Σύνταγμα.
Για την παρέλαση είχαν προσκληθεί o Πρίγκηπας της Ουαλίας Κάρολος- ο οποίος έχει και ελληνικές ρίζες- , ο Πρόεδρος της Γαλλίας Emmanuel Macron και ο Πρόεδρος της Ρωσίας Vladimir Putin.
Οι προσκεκλημένοι θα συμβόλιζαν της χώρες (Αγγλία, Γαλλία, Ρωσία) που πήρα μέρος στη Ναυμαχία του Ναυαρίνου που αποτέλεσε σταθμό στον αγώνα για την Ανεξαρτησία της χώρας.
Μάλιστα, πριν λίγους μήνες ο Έλληνας Πρωθυπουργός είχε τονίσει στον Ρώσο Υπουργό Άμυνας Sergei Lavrov ότι έχει αποστείλει προσκλήσεις στους τρεις προαναφερθέντες.
Οπότε, τουλάχιστον οι Ρώσοι γνώριζαν εδώ και καιρό τις προθέσεις της ελληνικής κυβέρνησης.
Μάλιστα, είχε καλλιεργηθεί η εντύπωση στις τάξεις της ελληνικής διπλωματίας ότι ήταν πολύ πιθανός να έρθει ο Putin.
Το Οκτώβριο του 2020 στην ιστοσελίδα του ρωσικού ΥΠ.ΕΞ και τα σόσιαλ μίντια είχε αναρτηθεί επετειακό βίντεο με την νίκη των ρωσικών ναυτικών δυνάμεων κατά του τουρκοαιγυπτιακού στόλου στο Ναυαρίνο.

«Άρνηση» Putin να… χαλάσει τις ρωσοτουρκικές σχέσεις

Ωστόσο, μέχρι τώρα ο Ρώσος Πρόεδρος Putin, μέσω του εκπροσώπου του, έχει αρνηθεί να παραβρεθεί στην παρέλαση.
Οι λόγοι δεν είναι γνωστοί, ωστόσο, είναι εμφανές ότι οι εποχές έχουν αλλάξει.
Οι ρωσοτουρκικές σχέσεις βρίσκονται σε ένα πολύ καλό επίπεδο και μία επίσκεψη Πούτιν σε μία εθνική επέτειο «εχθρού» της Τουρκίας θα έβαζε σε κίνδυνο την ιδιότυπη ρωσοτουρκική συμμαχία.
Δύσκολο και για Μακρόν λόγω Συνόδου Κορυφής
Από την άλλη, ο Πρόεδρος της Γαλλίας, Emmanuel Macron δύσκολα θα παραστεί στην παρέλαση καθώς την ίδια μέρα στις 25 Μαρτίου διεξάγεται η Σύνοδος Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Και πρόκειται για μία πολύ σημαντική ημέρα καθώς βασικό μενού της Συνόδου θα είναι οι ευρωτουρκικές και οι ελληνοτουρκικές σχέσεις, το πλαίσιο κυρώσεων για την Τουρκία καθώς και η πορεία των διερευνητικών επαφών Ελλάδας-Τουρκίας.
Υπό αυτό το πρίσμα, είναι δύσκολο να παραβρεθεί και όπως φαίνεται, δεν θα μπορεί να παραστεί ούτε ο Πρωθυπουργός αφού θα πρέπει να κατευθυνθεί μαζί με την ελληνική αποστολή στην Σύνοδο Κορυφής.
Δεν είναι δυνατόν να συζητούνται τα ευρωτουρκικά θέματα και να λείπει ο Έλληνας Πρωθυπουργός.
Όσο για τον Πρίγκηπα Κάρολο, η μόνη σχέση του με την Ελλάδα είναι όταν πηγαίνει στο Άγιο Όρος, οπότε φαντάζει δύσκολο να παραβρεθεί και αυτός εκπροσωπώντας το Αγγλικό Στέμμα.

Το 3ο κύμα και ο κίνδυνος για την παρέλαση

Εκτός, όμως, από το επίσημο πρόγραμμα της παρέλασης, με τα σημερινά δεδομένα της πανδημίας αλλά και τις απαισιόδοξες προβλέψεις των ειδικών για το επόμενο διάστημα θα είναι πολύ δύσκολο να γίνει η στρατιωτική παρέλαση, έτσι όπως τη φανταζόμαστε.
Η κυβέρνηση και συγκεκριμένα το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας θα πρέπει να αναπροσαρμόσει την τελετή και η παρέλαση να γίνει με αυστηρούς περιορισμούς.
Ωστόσο, λόγω της μεγάλης- ομολογουμένως- επετείου, από βουλευτές της ΝΔ – ιδιαίτερα χολωμένους από την αφωνία του κόμματος για την επέτειο των Ιμίων- ακούγονται ψίθυροι γιατί η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει σκεφτεί εναλλακτικές ως προς την ημερομηνία της παρέλασης.
Το Μαξίμου, μέχρι τώρα, δεν τους έχει δώσει εξηγήσεις…

Μαξιμιλιανός
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης