Τελευταία Νέα
Πολιτική

Η κυβέρνηση αναθεωρεί τον σχεδιασμό της για τους εμβολιασμούς – Μόνο το 30% θα έχει εμβολιαστεί μέχρι Μάιο

Η κυβέρνηση αναθεωρεί τον σχεδιασμό της για τους εμβολιασμούς – Μόνο το 30% θα έχει εμβολιαστεί μέχρι Μάιο
Μεγαλώνει η αβεβαιότητα στην κυβέρνηση για το ζήτημα των μεταλλαγμένων στελεχών του κορωνοιού.
Σχετικά Άρθρα

Η ελληνική κυβέρνηση αναθεωρεί τους σχεδιασμούς της για το εθνικό σχέδιο εμβολιασμού, τον αριθμητικό στόχο των 2 εκατ. εμβολιασμένων μέχρι και τον Μάρτιο και, κυρίως, το άνοιγμα της αγοράς τον Απρίλιο.
«Όλα επηρεάζονται από την κρίση της Κομισιόν με τις φαρμακοβιομηχανίες» θα πει σημαίνον στέλεχος της κυβέρνησης που γνωρίζει πλέον ότι ο στόχος του Μαρτίου από τα 2 εκατ. εμβολιασμών έχει πέσει στο 1 εκατ. εμβολιασμών.

Ανησυχία για την διασπορά των μεταλλαγμένων ιών

Την ίδια ώρα, μεγαλώνει η αβεβαιότητα στην κυβέρνηση για το ζήτημα των μεταλλαγμένων στελεχών του κορωνοιού.
Το βρετανικό στέλεχος αρχίζει και διασπείρεται σε όλη την επικράτεια με τα κρούσματα να έχουν ξεπεράσει τα 100. Θυμίζουμε ότι ο «βρετανικός κορωνοιός» είναι πιο μεταδοτικός και με πιο ισχυρά συμπτώματα και το μόνο αισιόδοξο είναι ότι τα εμβόλια της Pfizer και της Μοderna καταπολεμούν αυτό το στέλεχος.
Ωστόσο, ιδιαίτερα ανησυχητικό είναι ότι εμφανίστηκε σε κληρικό στην βόρεια Ελλάδα κρούσμα το νοτιοαφρικάνικο στέλεχος και δεν γνωρίζουμε εάν και σε πόσους έχει μεταδοθεί.
Ακόμα πιο σοβαρή είναι η αβεβαιότητα για το εάν τα εμβόλια μπορούν να καταπολεμήσουν το στέλεχος αυτό.
Η σοβαρότητα της κατάστασης ήταν τέτοια που ανέβηκε στην Θεσσαλονίκη ειδικό κλιμάκιο με το υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας Νίκο Χαρδαλιά και τον Πρόεδρο του ΕΟΔΥ Παναγιώτη Αρκουμανέα για να ελέγξει διεξοδικά τις διαδρομές του μεταλλαγμένου στελέχους.

Φεβρουάριος, μήνας των λοιμώξεων

Σε κάθε περίπτωση, το επόμενο δίμηνο είναι δίμηνο που χαρακτηρίζεται ως το πιο σοβαρό για την εξέλιξη της πανδημίας και άρα της οικονομίας στη χώρα.
Όπως σας είχαμε γράψει έγκαιρα στο BN, η κυβέρνηση φοβάται εξαιρετικά τον Φεβρουάριο λόγω του February Effect, καθώς ο μήνας αυτός παραδοσιακά είναι ο μήνας των λοιμώξεων και των ιών.
Στο μέτωπο της οικονομίας, η δήλωση Σκυλακάκη ότι τα δημοσιονομικά δεν είναι απεριόριστα δείχνει την μεγάλη πίεση που υφίστανται τα δημόσια ταμεία από την συνεχόμενη ροή στήριξης στις πληττόμενες και κλειστές επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους.

Χαμένο και το δίμηνο Απριλίου-Μαίου;

Πλέον, όμως αναθεωρούνται και οι στόχοι για το ζήτημα του τουρισμού.
Όσοι πιστεύανε στις αρχές του χρόνου ότι τον Απρίλιο του 2021, λόγω ανοίγματος καιρού, θα είχαμε εκκίνηση της τουριστικής κίνησης γνωρίζουν ότι θα διαψευσθούν.
Δεν υπάρχει καμία ζήτηση από το εξωτερικό ούτε και εγχώρια, βέβαια, για την συγκεκριμένη περίοδο.
Οπότε, εάν δεν αλλάξει η επιδημιολογική κατάσταση, το δίμηνο Απριλίου-Μαΐου από δίμηνο προσαρμογής θα γίνει ένα χαμένο δίμηνο για την οικονομία.

Οι νέοι στόχοι των εμβολιασμών και τα 3 δεδομένα

Πλέον, ο νέος στόχος που βάζει το Μέγαρο Μαξίμου είναι να είναι εμβολιασμένο τέλη Μαΐου το 25-30% του πληθυσμού και από τότε να αρχίσουν οι άρσεις των μεγάλων περιοριστικών μέτρων.
Σύμφωνα με τους νέους υπολογισμούς του Μεγάρου Μαξίμου και του οικονομικού επιτελείου, παρόλο που θα έχει εμβολιαστεί μόνο το 1/3 του πληθυσμού, από τον Ιούνιο θα μπορέσει με πιο σταθερά βήματα να αρχίσει η ανάκαμψη:

1)Θα αρχίσουν οι εκταμιεύσεις δειλά δειλά από το Ταμείο Ανάκαμψης για ώριμες δράσεις που τώρα χρηματοδοτεί ο Προϋπολογισμός.

2)Είναι αλήθεια, ότι η μείωση της κίνησης στην αγορά όλο αυτό το διάστημα από τον Νοέμβριο και μετά, έχει δημιουργήσει στοκ καταθέσεων που θα μπορέσει να χρησιμοποιηθεί στην ιδιωτική κατανάλωση. Κοινώς ο κόσμος που δεν κατανάλωσε τίποτα, φοβούμενος την οικονομική κρίση, τώρα ενδεχομένως με άλλη ψυχολογία, θα αρχίσει να καταναλώνει.
Εκτιμήσεις του οικονομικού επιτελείου που, ωστόσο, δεν συμμερίζεται ο ΣΕΤΕ, λένε ότι μπορεί η τουριστική κίνηση να φέρει έσοδα φέτος που θα αγγίξουν ή ξεπεράσουν το 50% των εσόδων που έπιασε η χώρα το 2019.

3)Πάντως, το Μαξίμου περιμένει ακόμα ότι στα πλαίσια της Ε.Ε θα εκκινήσει και πάλι ο διάλογος για το πιστοποιητικό εμβολιασμού ώστε να υπάρξει και τουριστική κίνηση στην Ελλάδα και αυτό να γίνει με ασφάλεια.
Σε κάθε περίπτωση, πάντως, η κυβέρνηση Μητσοτάκη αναθεωρεί τους στόχους του εμβολιασμού που έχουν μεγάλο αντίκτυπο και στο άνοιγμα κλάδων –πέρα από τον τουρισμό- που έμειναν κλειστεί από τον Νοέμβριο του 2020, όπως ο αθλητισμός, πολιτισμός, η εστίαση και που πέραν των αποζημιώσεων των 534 ευρώ δεν έχει καταρτιστεί ένα σχέδιο ανάκαμψης τους.

Μαξιμιλιανός
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης