Τελευταία Νέα
Πολιτική

Το plan B Μητσοτάκη για την πανδημία – Εναλλακτικό σχέδιο απέναντι στο lockdown της επιστημονικής επιτροπής

Το plan B Μητσοτάκη για την πανδημία – Εναλλακτικό σχέδιο απέναντι στο lockdown της επιστημονικής επιτροπής
Αυτό που πραγματικά ανησυχεί την επιτροπή των λοιμωξιολόγων δεν είναι μόνο η αύξηση των κρουσμάτων αλλά οι περιοχές που βρίσκονται τα κρούσματα....

Στο plan B φέρεται να στρέφεται πλέον ο Πρωθυπουργός μετά και τις δραματικές εισηγήσεις των λοιμωξιολόγων για την πορεία της πανδημίας.
Η αύξηση των κρουσμάτων στις 28/1 παγίωσε μία κατάσταση που αλλάζει ξανά τα πλάνα της κυβέρνησης πριν μια εβδομάδα και δημιουργεί νέα δεδομένα.
Τι πραγματικά έχει αλλάξει, όμως, που ανησυχεί την επιστημονική επιτροπή;

Τι ανησυχεί τους επιστήμονες;

Αυτό που πραγματικά ανησυχεί την επιτροπή των λοιμωξιολόγων δεν είναι η αύξηση των κρουσμάτων αλλά οι περιοχές που βρίσκονται τα κρούσματα:
Για παράδειγμα αρχίζει και κοκκινίζει το κέντρο της Αθήνας και τα βόρεια προάστια ενώ και η Δυτική Αττική παραμένει κόκκινη, δηλαδή στάσιμη στα ίδια κρούσματα.
Αυτό σημαίνει ότι το επιδημιολογικό φορτίο μετατοπίζεται σε όλη την Αττική που είναι ουσιαστικά η μισή Ελλάδα γύρω στα 5 εκατ. πληθυσμό.
Όπως τονίζουν επιδημιολόγοι, εάν μιλούσαμε για επαρχεία δεν θα υπήρχε αυτή η ανησυχία.

Τα μεταλλαγμένα στελέχη

Το δεύτερο στοιχείο που ανησυχεί τους λοιμωξιολόγους είναι ότι τα κρούσματα από το μεταλλαγμένο στέλεχος του ιού (αγγλικό στέλεχος) αυξηθήκανε και φτάσανε τα 70 με πολλά από αυτά ορφανά.
Το αρνητικό είναι ότι είναι πιο μεταδοτικό το στέλεχος αυτό και με ισχυρότερα συμπτώματα.
Το θετικό είναι ότι οι παραγωγοί των εμβολίων ισχυρίζονται ότι τα εμβόλια τους εξουδετερώνουν και το μεταλλαγμένο στέλεχος από την Αγγλία.
Ωστόσο, δημιουργείται μία αβεβαιότητα για το νοτιοαφρικανικό στέλεχος το οποίο ακόμα δεν είναι σίγουρο αν έχει κρούσματα στη χώρα και που.

Συλλαλητήριο και Ερμού φέρνουν επιδείνωση

Οι επιστήμονες ανησυχούν ιδιαίτερα για δύο συγκεκριμένα περιστατικά.
Το συλλαλητήριο της Αθήνας όπου το πλήθος του κόσμου άγγιξε τις 5.000 και την κοσμοσυρροή σε κεντρικές οδούς όπως π.χ η Ερμού κατά το άνοιγμα του λιανεμπορίου.
Θεωρούν ότι σε 10 μέρες από σήμερα θα δούμε τα αποτελέσματα αυτών των εικόνων που θα δείξουν αύξηση στα κρούσματα, πίεση στις ΜΕΘ και τα νοσοκομεία και μεγάλη διασπορά που θα επιτείνει το 3ο κύμα της πανδημίας.

Aντι για lockdown, έξυπνα μέτρα

Η πιο ξεκάθαρη λύση που σκέφτεται το Μαξίμου είναι να ακολουθήσει κατά γράμμα αυτό που θα τους εισηγηθεί η επιτροπή σήμερα, η οποία στην πλειοψηφία της ισχυρίστηκε ότι ένα νέο lockdown είναι αναπόφευκτο.
Ωστόσο, ο Πρωθυπουργός σκεπτόμενος ότι μόλις η αγορά άνοιξε, ότι δημιουργήθηκαν προσδοκίες σε άλλους κλάδους που θα προκαλέσουν οργή τώρα, ότι οι γονείς και τα παιδιά του Γυμνασίου και του Λυκείου θα ανακουφίζονταν με το άνοιγμα των σχολειών, έχει σκεφτεί ένα εναλλακτικό σχέδιο.

Περιορισμός της άσκοπης κυκλοφορίας

Αυτό το σχέδιο περιλαμβάνει ένα συνδυασμό μέτρων ώστε να αποφύγουμε ένα νέο ολικό lockdown και να διατηρηθεί ζωντανή η αγορά.
Καταρχάς, σκέφτεται να απαγορεύσει την κυκλοφορία για τους κατοίκους της Αττικής από τις 6 το απόγευμα και μετά ώστε να αποφύγει την άσκοπη μετακίνηση και συνωστισμό του πληθυσμού. Κάποιοι έχουν εισηγηθεί να μην είναι 6.00 αλλά στις 7.00 ή και στις 8.00.
Το μέτρο ούτως ή άλλως εφαρμόζεται ήδη στις κόκκινες περιοχές, σε άλλες με επιτυχία σε άλλες, όμως, όχι όπως π.χ στους καταυλισμούς των Ρομά στην Δυτική Αττική.

Λιανεμπόριο με click away ή με αυστηρό click in shop

Για το λιανεμπόριο, ο Πρωθυπουργός σκέφτεται έντονα να το εντάξει στην κατάσταση click away δηλαδή παραγγελία από το σπίτι και μετά παραλαβή από το κατάστημα, το οποίο εκτιμάται ότι λειτούργησε και βοήθησε εποχικά καταστήματα τα Χριστούγεννα να κερδίσουν από το χαμένο τους τζίρο.
Συγκεκριμένα, όμως, για ορισμένες κατηγορίες καταστημάτων όπως η ένδυση, η υπόδηση, κομμωτήρια και άλλες υπηρεσίες υπάρχει η σκέψη να περάσουμε σε «click in shop», καθώς η επιτροπή και το Μαξίμου θεωρούν ότι πέρα από τον συνωστισμό στους μεγάλους δρόμους των πόλεων, το μέτρο τηρήθηκε ευλαβικά και απέδωσε.
Μάλιστα, κάποιοι θεωρούν ότι το click in shop είναι πιο ασφαλές από το click away καθώς έτσι αποφεύγονται οι ουρές που σχηματίζονται έξω από τα μαγαζιά.
Οπότε ο Πρωθυπουργός σκέφτεται έντονα να διατηρήσει ανοικτή την αγορά με μία ασφαλή μέθοδο, να κόψει τις άσκοπες μετακινήσεις ενώ παράλληλα, να μην αφήσει να επιστρέψει ακόμα στις τάξεις τα Γυμνάσια και τα Λύκεια.
Όσο για την εστίαση, να εξεταστεί σε δεύτερο χρόνο και μόνο για εξωτερικούς χώρους.
Το σχέδιο, αυτό εάν διατηρηθεί μπορεί να κρατήσει για μήνες μέχρι και το Πάσχα με μικρές σχετικά απώλειες και ζωντανή την αγορά και την οικονομία.

Μαξιμιλιανός
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης