Τελευταία Νέα
Πολιτική

Σύγκρουση στη Βουλή για την πανδημία - Σήμα Μητσοτάκη για επανεκκίνηση της οικονομίας - Τσίπρας: Είστε ανεύθυνος

Σύγκρουση στη Βουλή για την πανδημία - Σήμα Μητσοτάκη για επανεκκίνηση της οικονομίας - Τσίπρας: Είστε ανεύθυνος
Σφοδρή αντιπαράθεση στη Βουλή για τη διαχείριση της πανδημίας
Σχετικά Άρθρα

(upd) Τα ξίφη τους για τη διαχείριση της υγειονομικής και οικονομικής κρίσης διασταυρώνουν στη Βουλή οι πολιτικοί αρχηγοί, στο πλαίσιο της ενημέρωσης για την πορεία της πανδημίας του κορωνοϊού στην Ελλάδα.
Ο πρωθυπουργός προανήγγειλε το άνοιγμα της οικονομίας και ανακοίνωσε αύξηση του προστίμου για μη τήρηση των μέτρων για τον κορωνοϊό στα 500 ευρώ.
Τόνισε ότι η κυβέρνηση ενισχύει το Εθνικό Σύστημα Υγείας, στηρίζει τους εργαζόμενους και τις επιχειρήσεις την ώρα που η οικονομία δοκιμάζεται, ενώ ξεκαθάρισε ότι ακολουθεί κατά γράμμα τις εισηγήσεις της επιστημονικής επιτροπής.
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ και επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση, επιρρίπτοντας της την ευθύνη για την υγειονομική και οικονομική κρίση.
Στη δευτερολογία του ο πρωθυπουργός, σχολιάζοντας όσα είπε ο Αλέξης Τσίπρας, χαρακτήρισε αναξιοπρεπή τη στάση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ,
Όπως τόνισε, οι συνθήκες της πανδημίας είναι πρωτοφανείς και η κριτική του επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι άδικη και αναξιοπρεπής.
Κατηγόρησε επίσης τον Αλέξη Τσίπρα ότι υπονομεύει την εκστρατεία εμβολιασμού και ζήτησε από την αντιπολίτευση να υποστηρίξει την προσπάθεια.
Στη δευτερολογία του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ εξέφρασε την απορία του για την επίθεση που εξαπέλυσε ο πρωθυπουργός στην αντιπολίτευση και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι ενώ δεν έκανε τίποτα για να ενισχύσει το ΕΣΥ, κουνάει το δάχτυλο.

Δευτερολογία Μητσοτάκη: Σφοδρή επίθεση στον Αλέξη Τσίπρα

Σκληρή επίθεση κατά της αντιπολίτευσης και προσωπικά κατά του κ. Tσίπρα έκανε στη δευτερολογία του ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.
Ξεκίνησε με επίθεση στον Γιάνη Βαρουφάκη - ο οποίος είχε μιλήσει τελευταίος - καταλογίζοντάς του "αυταρέσκεια και αλαζονεία" όταν αναφέρεται στο 2015 "χωρίς καμία αίσθηση των τεράστιων ευθυνών του, που μας φορτώθηκε ένα τρίτο αχρείαστο μνημόνιο κατά το οποίο χρεοκόπησαν οι τράπεζες και έπαιζε δήθεν παιχνίδι αντίστασης με τον κ. Τσίπρα, και με την στήριξη της ΝΔ η τότε κυβέρνηση κράτησε την Ελλάδα στην Ευρώπη".
Ο πρωθυπουργός αναφερόμενος στην πρώτη τοποθέτηση του κ. Τσίπρα είπε ότι στα πρώτα δυο λεπτά "είχα την εντύπωση ότι θα ξεφεύγατε από το συνηθισμένο πλαίσιο αντιπαράθεσης για να γίνει τεκμηριωμένη συζήτηση. Μετά επιστρέψατε στον γνωστό σας εαυτό, οπλιστήκατε με όλα τα κλισέ του μειοψηφικού εαυτού του κόμματός σας. Υπερβολές, ανακρίβειες, επιλεκτικά στοιχεία και παντελή έλλειψη δημιουργικής πρότασης πέραν αυτονόητων γενικολογιών που θα ταίριαζαν σε έκθεση παιδιού γυμνασίου αλλά δεν ταιριάζουν σε έναν τέως πρωθυπουργό".
Ο κ. Μητσοτάκης είπε ακόμη ότι οι προτάσεις του κ. Τσίπρα "εξαντλήθηκαν στο να κάνουμε παραπάνω προσλήψεις στο ΕΣΥ και περισσότερα τεστ" ενώ κατηγόρησε τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι απομόνωσε την κατάσταση στη Θεσσαλονίκη "λέγοντας ανακρίβειες".
Ο κ. Μητσοτάκης είπε πως όταν μίλησε στη Βουλή ανέλαβε το μερίδιο των ευθυνών που του αναλογούσαν και έκανε τότε την αυτοκριτική του, σχετικά με την έγκαιρη λήψη μέτρων.
"Εγώ είπα ότι δεν είδα κανέναν από την αντιπολίτευση να τα εισηγείται αυτά τα μέτρα. Είπατε ποτέ κ. Τσιπρα τότε, να κλείσει η Θεσσαλονίκη; Θέλετε όμως να είστε αρεστός στους μαγαζάτορες και να ασκείτε κριτική εκ των υστέρων. Υπήρχαν όντως κάποιοι λοιμωξιολόγοι και κάποιοι τοπικοί παράγοντες που ζητούσαν να κλείσει η Θεσσαλονίκη νωρίτερα. Η εισήγηση όμως της επιτροπής των λοιμωξιολόγων δεν ήταν αυτή. Την έξαρση των κρουσμάτων την είδαμε αργότερα. Κι όταν ισχυρίζεστε ότι τάχα δεν θέλετε να κάνετε πολιτική επάνω στους νεκρούς, κάνετε ακριβώς το ανάποδο με χυδαίο τρόπο" είπε ο πρωθυπουργός.
Επισήμανε ότι ο κ. Τσίπρας επικαλείται ένα χρονικό σημείο από το τέλος Νοεμβρίου έως τις αρχές Δεκεμβρίου "που η χώρα ήταν όντως πάνω από το μέσο όρο σε θανάτους στην ΕΕ. Σε όλο το υπόλοιπο διάστημα όμως ήμασταν καλύτερα από την ΕΕ. Απομονώνετε μια εβδομάδα που πήγαν χειρότερα τα πράγματα, και αυτό δεν είναι μόνο άδικο, αλλά και παντελώς αναξιοπρεπές" είπε ο κ. Μητσοτάκης.
Ο πρωθυπουργός έστρεψε τα βέλη του και κατά του προέδρου της Ελληνικής Λύσης Κυριάκου Βελόπουλου, κατηγορώντας τον ότι κλείνει το μάτι στους αντιεμβολιαστές, αναπαράγοντας φήμες του διαδικτύου, με στόχο το πολιτικό όφελος.

Επέκταση κάλυψης ενοικίου, επιδομάτων ανεργίας και πρόστιμο 500 ευρώ

Δύο νέα μέτρα στήριξης ανακοίνωσε από το βήμα της Βουλής ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη διάρκεια της συζήτησης για την πανδημία.
Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε την επέκταση της κάλυψης του ενοικίου κατά 80% για ακόμα ένα μήνα στις επιχειρήσεις που είναι κλειστές με κρατική εντολη.
Επίσης ανακοίνωσε ότι επεκτείνονται για δύο μήνες ακόμα όλα τα επιδόματα ανεργίας που έχουν λήξει.
Ο πρωθυπουργός έδωσε σήμα για τη σταδιακή επανεκκίνηση της οικονομίας, εφόσον το επιτρέψουν τα επιδημιολογικά δεδομένα, ενώ ανακοίνωσε ότι το πρόστιμο θα αυξηθεί από τα 300 στα 500 ευρώ «ώστε να μπορέσουμε να αναθερμάνουμε την οικονομία χωρίς να θέτουμε σε κίνδυνο την δημόσια υγεία».
«Θέλω να είμαι ξεκάθαρος πως κάθε άνοιγμα της οικονομίας προκαλεί λελογισμένη αύξηση κρουσμάτων. Και αυτό «όσο δεν προσθέτει πίεση στο ΕΣΥ, μπορούμε να το αντέξουμε», τόνισε.

Όχι στον εφησυχασμό, προχωρούν οι εμβολιασμοί

«Ξεπεράσαμε τον σκόπελο των γιορτών, αλλά σε καμία περίπτωση δεν επιτρέπεται ο εφησυχασμός», τόνισε από το βήμα της Ολομέλειας ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.
«Δεν μπορούμε να διαφωνούμε για τα δεδομένα σχετικά με την επιδημιολογική εικόνα στην Ελλάδα.
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ECDC, όλη η Ευρώπη είναι κόκκινη και οι μόνες δύο κίτρινες χώρες είναι η Ελλάδα και η Φινλανδία.
Η απότομη αύξηση στις νοσηλείες άρχισε στις αρχές Νοεμβρίου, έφτασε στο μέγιστο στις αρχές Δεκεμβρίου και κατόπιν υπάρχει μια αποκλιμάκωση
Σήμερα οι νοσηλευόμενοι ανέρχονται σε 1.690
Αντίστοιχη είναι και η πορεία των διασωληνωμένων, σήμερα ανέρχονται σε 328», ανέφερε ο πρωθυπουργός.
Ο πρωθυπουργός, απευθυνόμενος ειδικά, όπως είπε, στην αξιωματική αντιπολίτευση, σημείωσε πως θέλει να θυμίσει, ότι: «παραλάβαμε 557 κρεβάτια στις ΜΕΘ.
Επίσης να θυμίσω πως κάθε χειμώνα, όταν είχαμε την εποχική γρίπη, είχαμε αναμονές στις εντατικές, που συχνά έφθαναν έως και τις 30 ημέρες.
Σήμερα έχουμε στην διάθεσή μας 1.295 ΜΕΘ, εκτιμούμε πως θα προστεθούν τους επόμενους μήνες τουλάχιστον άλλες 150 χάρη και στην δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος.
Σήμερα έχουμε 424 κενά κρεβάτια στις ΜΕΘ και ως εκ τούτου την πολυτέλεια να συζητούμε για χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων».
Επίσης, τόνισε ότι ο δείκτης θετικότητας σήμερα είναι κάτω από το 3% και «ευτυχώς τις τελευταίες 10 ημέρες βαίνει μειούμενος».
Όπως σημείωσε, «τα έχουμε καταφέρει σχετικά καλύτερα από άλλες ευρωπαϊκές χώρες όσον αφορά τον αριθμό των θανάτων.
Η επιτυχημένη αντιμετώπιση του β' κύματος οφείλεται στους εργαζόμενους στον τομέα της Υγείας και στους επιστήμονες.
Αντιμέτωπισαν μια πρωτοφανή κρίση με επαγγελματισμό.
Η κοινωνία έδειξε πειθαρχία τις ημέρες των εορτών και συμμορφώθηκε με τις υποδείξεις των ειδικών
Ξεπεράσαμε το σκόπελο των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς χωρίς ιδιαίτερη αύξηση των κρουσμάτων», υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης.

«Ακολουθούμε κατά γράμμα τις εισηγήσεις των επιστημόνων»

Ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει καμία κόντρα της κυβέρνησης με την επιστημονική επιτροπή, ενώ υπογράμμισε ότι οι εισηγήσεις ακολουθούντα κατά γράμμα.
«Ακούμε και ακολουθούμε κατά γράμμα τις υποδείξεις των ειδικών επιστημόνων για τον κορωνοϊό.
Ποτέ δεν αγνόησα τον κ.Τσιόδρα και των συνεργατών του.
Δεν συμφωνούν πάντα όλοι με όλους στην επιστημονική επιτροπή.
Η τελική εισήγηση της επιτροπής έχει ληφθεί πάντα υπόψη από την κυβέρνηση.
Να σταματήσει η σχετική παραφιλολογία...
Σε αντίθεση με άλλες χώρες, ουδέποτε υπήρξε οποιαδήποτε σύγκρουση πολιτικής ηγεσίας και επιστημόνων.
Έχουμε αρκετά παραδείγματα από το εξωτερικό», τόνισε ο Κ. Μητσοτάκης.

Ενίσχυση του ΕΣΥ

Ο πρωθυπουργός απάντησε στην κριτική περί ανοχύρωτου Εθνικού Συστήματος Υγείας.
«Ακούω συχνά μια κριτική ότι έχουμε αφήσει ανοχύρωτο το ΕΣΥ.
Θέλω να θυμίσω ότι όταν αναλάβαμε, παραλάβαμε 557 κλίνες ΜΕΘ .
Σήμερα έχουμε στη διάθεση 1.295 κλίνες ΜΕΘ .
Τους επόμενους δύο μήνες θα προστεθούν άλλες 150.
Έχει επιτευχθεί ο βασικός στόχος να συζητάμε χαλάρωση των μέτρων μόνο όταν έχει μειωθεί σημαντικά η πίεση στο ΕΣΥ.
Σήμερα έχουμε 424 κενές κλίνες», εξήγησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Η οικονομία δοκιμάζεται»

Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι η ελληνική οικονομία δοκιμάζεται από την κρίση που έχει προκαλέσει η πανδημία.
«Η οικονομία δοκιμάζεται. Για να χρηματοδοτούμε την Υγεία, χρειάζεται και μια υγιής οικονομία. Κανείς δεν θα μείνει απροστάτευτος», τόνισε.
«Διαθέσαμε 24 δις ευρώ. Ακόμα και τώρα το κράτος αποζημιώνει όσους βρίσκονται σε αναστολή εργασίας.
Περίπου 700.000 επιχειρήσεις ωφελήθηκαν από την επιστρεπτέα προκαταβολή
Η πολιτική της κυβέρνησης φαίνεται να αποδίδει όσον αφορά τη διατήρηση των θέσεων εργασίας», σημείωσε.

«Κάποιοι μετά τα λεφτόδενδρα ανακάλυψαν και τα εμβολιόδενδρα»

«Επιλέξαμε μία πρωτοπόρα διαδικασία σε ό,τι αφορά στην προτεραιοποίηση για τον εμβολιασμό» επισήμανε ο πρωθυπουργός και εξήγησε πως: «γίνεται ψηφιακά και με απόλυτη διαφάνεια. το Κράτος πηγαίνει στον πολίτη. Πολύ σύντομα θα ανοίξουμε την πλατφόρμα και για τους πολίτες άνω των 80 ετών».
«Κάθε ημέρα η διαδικασία του εμβολιασμού υπόκειται στη βάσανο της διαφάνειας και της λογοδοσίας» τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης συνεχίζοντας την ομιλία του. «Μέχρι σήμερα έχουμε κλείσει 122.000 ηλεκτρονικά ραντεβού. η Ελλάδα είναι περίπου στον ευρωπαϊκό μέσο όρο σχετικά με την ταχύτητα των εμβολιασμών. Μέχρι στιγμής είμαι απολύτως ικανοποιημένος από την δρομολόγηση του σύνθετου εγχειρήματος. Ελληνική καινοτομία και το ψηφιακό πιστοποιητικό εμβολιασμού. Πρότεινα στην ΕΕ να πάρει και κοινοτικό χαρακτήρα. Είμαστε στην πρώτη γραμμή των χωρών, που θέλουν οι μετακινήσεις των ευρωπαίων πολιτών να γίνονται πιο απρόσκοπτα»..
Και στη συνέχεια, απευθυνόμενος στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, είπε: «Πάλι καλά κ. Τσίπρα που δεν μας ζητήσατε να κρατικοποιηθεί η Astrazeneca και η Pfizer με ένα νόμο και ένα άρθρο. Αυτά είναι αστεία επιχειρήματα και πυροτεχνήματα. Είτε δηλώνουν άγνοια για τα διεθνή δεδομένα, είτε αφέλεια, είτε σκόπιμη παραπλάνηση της κοινής γνώμης. Κάποιοι μετά τα λεφτόδενδρα ανακάλυψαν και τα εμβολιόδενδρα».

«Είναι δεδομένο πως στην διαδικασία εμβολιασμού θα υπάρχουν αστοχίες και δυσκολίες» είπε στη συνέχεια ο πρωθυπουργός. «Το ζήτημα είναι να εντοπίζονται γρήγορα και να λύνονται» συμπλήρωσε. «Έως τώρα στην χώρα μας τα προβλήματα είναι μικρά και όλα βαίνουν βάσει του σχεδιασμού. είναι σημαντικό από όλα τα κόμματα να εκπέμπεται το μήνυμα πως τα εμβόλια είναι ασφαλή και αποτελεσματικά».
«Εντός του επόμενου μήνα θα τεθούν σε λειτουργία και στην πατρίδα μας 4 μεγάλα εμβολιαστικά κέντρα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, θα έχουν το καθένα από αυτά την δυνατότητα να εμβολιάζει 20.000 πολίτες ημερησίως», ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. «Έως τον Μάρτιο θα έχουμε 4.600.000 δόσεις εμβολίων και στο τέλος του πρώτου τριμήνου θα μπορέσουμε να έχουμε εμβολιάσει περί τα 2 εκατομμύρια πολίτες. Ο στόχος έως τις αρχές καλοκαιριού να είναι ασφαλής ο πληθυσμός είναι εφικτός».
Επίσης ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην ανάγκη «να πορευθούμε ενωμένοι και συστρατευμένοι». Όπως εξήγησε «είναι αδύνατον να πετύχουμε εάν ο καθένας δεν κάνει αυτό που του αναλογεί. Για αυτό μιλώ για ατομική υπευθυνότητα. Επιμένουμε λοιπόν ότι η έννοια της ατομικής υπευθυνότητας είναι σήμερα περισσότερο σημαντική από πότε καθώς μπαίνουμε στη φάση της σταδιακής χαλάρωσης. Η ατομική υπευθυνότητα δεν αποτελεί άλλοθι για πιθανές κυβερνητικές αστοχίες».

Επίθεση Τσίπρα στον Μητσοτάκη για την πανδημία - «Κατώτερος των περιστάσεων»

Επίθεση για τη διαχείριση της πανδημίας εξαπέλυσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ Αλέξης Τσίπρας, από το βήμα της Βουλής κατά τη διάρκεια της συζήτησης για τη διαχείριση της πανδημίας.
Ο Αλέξης Τσίπρας επέρριψε στην κυβέρνηση όλες τις ευθύνες «για όσα συμβαίνουν και όσα έρχονται», κατηγορώντας την για ιδεοληψίες, αλαζονεία της εξουσίας και άρνηση να συμμεριστεί τις απόψεις της κοινωνίας.
Ο Αλ. Τσίπρας έκανε λόγο για μια εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση, που απαιτεί από όλους, μια νέα συνείδηση συλλογικότητας, μια νέα συνείδηση αλληλεγγύης.
«Είναι κατώτερος των περιστάσεων όποιος μέσα σε μια τέτοια κατάσταση, συμπεριφέρεται και πολιτεύεται με όρους ιδιοτέλειας κάθε είδους. Πολιτικής, ή και οικονομικής», είπε, τονίζοντας ότι «η ειλικρίνεια, και η αφοσίωση, χωρίς κομματικούς και μικροκομματικούς λογαριασμούς, στην προσπάθεια να σωθούν όσο γίνεται περισσότερες ανθρώπινες ζωές, πρέπει να είναι η προτεραιότητά όλων μας».
Ο ίδιος αναφέρθηκε στο ενδεχόμενο που συνομολογούν οι επιστήμονες σε όλο τον κόσμο, ότι «έρχεται τρίτο, ίσως χειρότερο κύμα, πανδημίας». «Δεν το λέμε για να φοβηθούμε, ή να φοβίσουμε. Το λέμε για να προετοιμαστούμε, και να προετοιμάσουμε. Τη χώρα, την κοινωνία, το ΕΣΥ, τον εαυτό μας", υπογράμμισε.
«Γιατί δεν παραδέχεστε τα λάθη σας; Όταν η μία δήλωση σας αντιστρατεύεται την άλλη, πώς θέλετε ο πολίτης να σας εμπιστευτεί; Δεν κάνατε τίποτα το καλοκαίρι, δεν πήρατε μέτρα για τη Βόρεια Ελλάδα, όταν έπρεπε. Για αυτό φτάσαμε το Δεκέμβριο να μετράμε τόσους νεκρούς», ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας.
Ο Αλέξης Τσίπρας κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι χωρίς καμία αίσθηση ευθύνης, υποστηρίζει ότι όλα πάνε καλά.
«Αρνείστε να δώσετε στη δημοσιότητα, τα πρακτικά της επιτροπής λοιμωξιολόγων.
Αρνείστε τη σύγκληση του συμβουλίου πολιτικών αρχηγών παρουσία λοιμωξιολόγων», ανέφερε.

Για τα εμβόλια

Όσον αφορά την πρόταση για τις πατέντες των εμβολίων, ο Αλέξης Τσίπρας κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι έσπευσε να την απαξιώσει.
«Σπεύσατε κε. Μητσοτάκη να απαξιώσετε την πρόταση μου να εξασφαλίσει η ΕΕ πατέντες για τα εμβόλια.
Μάλλον είστε αρκετά αναξιόπιστος, το είχατε υπερασπιστεί και εσείς δημόσια .
Το εμβόλιο πρέπει να περιέλθει στην ιδιοκτησία των πολιτών», σημείωσε.
Επίσης, χαρακτήρισε αράδοξο, αν όχι υποκριτικό, να πανηγυρίζει η κυβέρνηση για τους εμβολιασμούς .
«Δεν έχουμε την πολυτέλεια του χρόνου, όταν καθημερινά δεκάδες συμπολίτες μας χάνουν τη ζωή τους», τόνισε.
«Έως τις 11/1 είχαν εμβολιαστεί περίπου 50.000 πολίτες .
Για να φτάσουμε στο στόχο του Ιανουαρίου, θα έπρεπε οι ημερήσιοι εμβολιασμοί να διπλασιαστούν.
Για να φτάσουμε στο στόχο που έχει θέσει ο κ.Μητσοτάκης έως το Μάρτιο, πρέπει να πενταπλασιαστούν»,ανέφερε ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης