Τελευταία Νέα
Πολιτική

Αλ. Μωραϊτάκης στο BN: Η κυβέρνηση της ΝΔ θα στηρίξει την αγορά - Οι πολιτικές για μετοχές, ομόλογα και ακίνητα

Αλ. Μωραϊτάκης στο BN: Η κυβέρνηση της ΝΔ θα στηρίξει την αγορά - Οι πολιτικές για μετοχές, ομόλογα και ακίνητα
Συνέντευξη για μετοχές, ομόλογα και ακίνητα με τον κύριο Αλέξανδρο Μωραϊτάκη, υποψήφιο Βουλευτή ΝΔ Α' Αθήνας
Τις πολιτικές τις οποίες θα ακολουθήσει η Νέα Δημοκρατία ως κυβέρνηση προκειμένου να στηρίξει τις αγορές μετοχών, ομολόγων και ακινήτων αναλύει ο κ. Αλέξανδρος Μωραϊτάκης, υποψήφιος Βουλευτής της ΝΔ στην Α' Αθήνας, τονίζοντας ότι σε καμία περίπτωση η «ΝΔ δεν εγγυάται αύξηση των τιμών», αλλά με την πολιτική που θα εφαρμόσει σαφώς θα δημιουργηθεί ένα πολύ καλύτερο κλίμα στην αγορά.
Ακολουθεί η συνέντευξη του κ. Μωραϊτάκη:

ΕΡ: Κύριε Μωραϊτάκη είστε ένας γνωστός και έμπειρος χρηματιστηριακός-οικονομικός παράγοντας της χώρας. Επίσης, είστε υποψήφιος Βουλευτής Ά Αθήνας με την ΝΔ και προβλέπω να αναλάβετε θέση ευθύνης. Είστε ο μόνος εκπρόσωπος της αγοράς και της πραγματικής οικονομίας. Παρατηρείτε ότι τους τελευταίους μήνες και ιδίως μετά από το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, οι τιμές των μετοχών στο Χρηματιστήριο της Αθήνα έχουν αυξηθεί κατακόρυφα. Αυτό σημαίνει ότι αν η Νέα Δημοκρατία καταφέρει να επιτύχει στις 7 Ιουλίου την αυτοδυναμία θα δούμε μια συνέχεια στο ράλι;

ΑΠ: Θα ήθελα να είμαι πολύ προσεκτικός στην απάντησή μου για να μην παρεξηγηθώ.
Θα προσπαθήσω να απαντήσω περισσότερο ως χρηματιστηριακός αναλύτης, παρά ως πολιτικός, σεβόμενος την περιουσία και τους κόπους των συμπολιτών μας.
Η Νέα Δημοκρατία δεν εγγυάται άνοδο των χρηματιστηριακών τιμών.
Η πορεία των μετοχών στο χρηματιστήριο επηρεάζεται βραχυπρόθεσμα, μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα από μια σειρά παραγόντων, πολλοί εκ των οποίων μάλιστα αφορούν εξελίξεις στο εξωτερικό, που δεν μπορούν να ελεγχθούν από οποιαδήποτε ελληνική κυβέρνηση.
Επίσης, σε κάθε περίοδο υπάρχουν στο χρηματιστήριο κάποιες μετοχές που είναι υπερτιμημένες και κάποιες που είναι υποτιμημένες.
Αυτό σημαίνει ότι οι επενδυτές θα πρέπει να είναι πάντοτε προσεκτικοί σε ποιες μετοχές τοποθετούνται.
Και μετά από αυτή την εισαγωγή, έρχομαι στην ουσία της απάντησης.

ΕΡ: Ακριβώς, γιατί αυτό ενδιαφέρει εκατοντάδες χιλιάδες οικογένειες.

ΑΠ: Η Νέα Δημοκρατία θα διαμορφώσει με την πολιτική της τις κατάλληλες συνθήκες για να επηρεαστούν θετικά τόσο οι μετοχές, όσο και άλλα περιουσιακά στοιχεία όπως για παράδειγμα τα ομόλογα και τα ακίνητα.
Για παράδειγμα, το πρόγραμμά μας περιλαμβάνει μειώσεις στη φορολογία τόσο των επιχειρηματικών κερδών (όχι μόνο των εισηγμένων εταιρειών, αλλά και των μικρών-ατομικών επιχειρήσεων και των ελεύθερων επαγγελματιών, μην ξεχνιόμαστε), όσο και των μερισμάτων. Αυτό θα επηρεάσει θετικά τις μετοχές.
Η μείωση του ΕΝΦΙΑ και μιας σειράς άλλων φορολογιών θα επηρεάσει και αυτό θετικά την επιχειρηματικότητα, τόσο άμεσα (και οι εταιρείες επιβαρύνονται με ΕΝΦΙΑ) όσο και έμμεσα γιατί θα δημιουργεί μεγαλύτερη ζήτηση.
Ακόμη και σε τεχνικό επίπεδο όμως και αν μιλήσω, μια σοβαρότερη δημοσιονομική μεταχείριση θα αποκλιμακώσει περαιτέρω τα επιτόκια των κρατικών ομολόγων και αυτό αμέσως ανεβάζει τις τιμές-στόχους που θέτουν  οι αναλυτές για τις μετοχές.

ΕΡ: Το χρηματιστήριο δηλαδή θα βαδίζει ξεκομμένο από την πραγματική οικονομία;

ΑΠ: Το ακριβώς αντίθετο.
Η Νέα Δημοκρατία δημοσίευσε ένα ρεαλιστικό πρόγραμμα προσέλκυσης επενδύσεων από εσωτερικό και εξωτερικό.
Και το κύριο είναι πως πέρα από το πρόγραμμα, η Νέα Δημοκρατία είναι η πολιτική εκείνη παράταξη, που μπορεί να πείσει Έλληνες και ξένους ότι είναι ο υπέρμαχος των επενδύσεων.
Εμείς δεν θα εφευρίσκουμε δάση εκεί που δεν υπήρξαν ποτέ, ούτε θα εμποδίζουμε για μικροπολιτικούς-ιδεοληπτικούς λόγους επενδύσεις που μπορούν να αλλάξουν το μέλλον ενός νομού, ή και της χώρας ολόκληρης.
Εμείς λοιπόν, θα αναπτύξουμε τη χώρα μέσα από το φρέσκο χρήμα που θα έρθει από τις επενδύσεις και θα διανεμηθεί σε όλους, από τον εργαζόμενο, τον ελεύθερο επαγγελματία και τον μικρομεσαίο επιχειρηματία, έως και τις εισηγμένες εταιρείες.
Έτσι, θα επηρεαστεί θετικά το χρηματιστήριο.
Εμείς δεν είμαστε υπέρ της πρακτικής του ΣΥΡΙΖΑ να υπερφορολογώ τους πάντες, για να δίνω προεκλογικά επιδόματα-ασπιρίνες στους λίγους. Οι Έλληνες θέλουν καλές δουλειές για όλους. Θέλουν αξιοπρεπή ζωή και καλές συντάξεις.
Αυτό δεν μπορεί να το επιτύχει  ο ΣΥΡΙΖΑ.

ΕΡ: Έχετε αρθρογραφήσει και για την επίδραση που θα έχει το πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας στις τιμές των ακινήτων. Είναι επιθυμητό και ρεαλιστικό αυτό;

ΑΠ: Θα ξεκινήσω από το πρώτο.
Οι τιμές των ακινήτων πρέπει να ανεβούν για πολλούς λόγους.
Από το να ξυπνήσουν την κοιμώμενη οικοδομική δραστηριότητα και να δοθούν δουλειές σε εκατοντάδες επαγγέλματα, έως και για να διευκολυνθεί η θέση των δανειοληπτών που δεν είναι σε θέση να αποπληρώσουν τα δάνειά τους.
Ας μην ξεχνάμε ότι δεν είμαστε Αμερική που ο κόσμος επενδύει κυρίως σε μετοχές.
Στη χώρα μας, το 80% της περιουσίας των νοικοκυριών βρίσκεται τοποθετημένο σε ακίνητα.
Τώρα, όσο μειώνεται η φορολογία στα ακίνητα, όσο προσελκύονται επενδύσεις  στην οικονομία (πολλές από αυτές απαιτούν τη χρήση ακινήτων), όσο αποκαθίσταται η ομαλότητα στη χώρα (βλέπε πχ άρση των capitalcontrols) και όσο ανεβαίνει το πραγματικό εισόδημα των πωλητών, τότε ναι, θα αυξηθούν και οι τιμές των ακινήτων στη χώρα μας.
Η ΝΔ και ο Κυριάκος Μητσοτάκης εγγυώνται την επιτυχία του εξαιρετικού προγράμματος της ΝΔ και προφανώς την επιτυχία της χώρας.
Δεσμεύομαι και προσωπικά να δίνω την μάχη καθημερινά μέσα στη βουλή με εμπειρία, αποτελεσματικότητα και τεχνογνωσία που αποκτούν οι άνθρωποι της αγοράς και της πραγματικής οικονομίας ώστε να δημιουργήσουμε πλούτο στη χώρα που να μοιρασθεί σε όλους στα πλαίσια της κοινωνικής αλληλεγγύης.
Υπόσχομαι να είμαι δίπλα στους πολίτες με γνώση και αποτελεσματικότητα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης