Τελευταία Νέα
Πολιτική

Σβίγκου: Απαραίτητο ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο για την Ευρώπη

Σβίγκου: Απαραίτητο ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο για την Ευρώπη
Επίθεση στη ΝΔ εξαπέλυσε η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ
Απαραίτητο ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο για την Ευρώπη που θα θεμελιώνεται, μεταξύ άλλων, στην προάσπιση και επέκταση των κοινωνικών και εργασιακών δικαιωμάτων, σύμφωνα με την εκπρόσωπο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Ράνια Σβίγκου.
Σε συνέτευξή της στα dikaiologitika.gr υποστήριξε ότι «απέναντι στην κυριαρχία ενός απάνθρωπου νεοφιλελευθερισμού και μιας επέλασης του εθνικισμού, της ξενοφοβίας, του ρατσισμού, σε όλο και περισσότερες χώρες, είναι απαραίτητη η δημιουργία ενός αριστερού, προοδευτικού μετώπου, που θα θέσει στο επίκεντρο τις ανάγκες της μεγάλης κοινωνικής πλειοψηφίας των πολιτών, και θα ανακόψει την αποδιάρθρωση του κοινωνικού κράτους, των εργασιακών δικαιωμάτων, των δημοκρατικών αξιών.
Ένα νέο, κοινωνικό συμβόλαιο, που θα θεμελιώνεται στην προάσπιση και επέκταση των κοινωνικών και εργασιακών δικαιωμάτων, στην ανάσχεση της λιτότητας, στη δίκαιη και βιώσιμη ανάπτυξη, είναι επείγον κι απαραίτητο, στις μέρες μας, τόσο στην Ευρώπη, όσο και στη χώρα μας».
Η ίδια σημείωσε πως «οι επικείμενες ευρωεκλογές είναι οι πιο κρίσιμες των τελευταίων ετών».
«Ο ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί ότι όλα τα παραπάνω είναι εφικτά, με τη σύγκλιση δυνάμεων από την Αριστερά, από τα κινήματα, από το χώρο της σοσιαλδημοκρατίας που αποδεσμεύεται από το νεοφιλελευθερισμό, καθώς και από τους Πράσινους», τονίζει η κ. Σβίγκου.
Κληθείσα να σχολιάσει τα όσα υποστηρίζονται από στελέχη του ΚΙΝΑΛ «για οργανωμένο σχέδιο διεμβολισμού τους», η κ. Σβίγκου απαντά: «Δεν πρόκειται ούτε για προσπάθεια διεμβολισμού, ούτε για μεταγραφές. Φαίνεται ότι η ηγεσία του ΚΙΝΑΛ, σε αντίθεση με μια μεγάλη μερίδα της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας, δεν ενδιαφέρεται για ένα προοδευτικό μέτωπο, διότι έχει αποφασίσει τη συμπόρευση με την ΝΔ του κ. Μητσοτάκη και του κ. Γεωργιάδη, με τον άγριο νεοφιλελευθερισμό της ιδιωτικοποίησης των πάντων, με την ακροδεξιά ρητορική.
Δεν γίνεται, όμως, και να στοιχίζεσαι με τη Δεξιά, και να θεωρείς ότι είσαι ο πολιτικός εκπρόσωπος του προοδευτικού χώρου.
Αυτό το αντιλαμβάνονται πρωτίστως οι κεντροαριστεροί και προοδευτικοί πολίτες που στήριξαν στο παρελθόν το ΚΙΝΑΛ», αναφέρει και προσθέτει: «Εμείς θα συνεχίσουμε την προσπάθεια συνεννόησης, προγραμματικής σύγκλισης και συμμαχίας με εκείνες τις δυνάμεις που πιστεύουν στην αναγκαιότητα εφαρμογής αριστερών, οικολογικών και προοδευτικών πολιτικών τόσο στην Ευρώπη όσο και στην Ελλάδα.
Η μάχη των ευρωεκλογών θα είναι ένας πρώτος κρίσιμος σταθμός αυτής της συνάντησης. Αυτό θεωρούμε ότι είναι το αίτημα των καιρών».
Αναφερόμενη στη Συμφωνία των Πρεσπών, η κ. Σβίγκου την χαρακτηρίζει «τολμηρό και αναγκαίο βήμα, τόσο για τη χώρα μας, όσο και για την ευρύτερη περιοχή, των Βαλκανίων και της Νοτιοανατολικής Ευρώπης», και προσθέτει ότι «ως τέτοιο χαιρετίστηκε από το σύνολο της διεθνούς κοινότητας.
Είναι ένα τολμηρό βήμα, διότι διακινδυνεύσαμε την κυβερνητική πλειοψηφία, και δεν φοβηθήκαμε το, όποιο, πρόσκαιρο, πολιτικό κόστος.
«Είναι όμως,» συνεχίζει, «και μια αναγκαία συμφωνία, με την οποία κλείνει, επιτέλους, ένα ζήτημα που δέσμευε κρίσιμο πολιτικό κεφάλαιο από την εξωτερική μας πολιτική, πυροδοτούσε εθνικιστικές εξάρσεις κι από τις δυο πλευρές των συνόρων, αποτελούσε εμπόδιο για την ειρηνική συνύπαρξη των βαλκανικών κρατών.
Τα πολύπλευρα οφέλη από τη Συμφωνία θα φανούν άμεσα, ιδιαίτερα στην οικονομία της Βόρειας Ελλάδας. Κι όσο περνά ο καιρός, οι όποιες ανησυχίες των καλοπροαίρετων πολιτών θα διαψευστούν» υπογραμμίζει η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ.
Παράλληλα κατηγορεί τη ΝΔ ότι «και σε αυτό το ζήτημα, τον τόνο έδωσε η ακροδεξιά της συνιστώσα, με επικεφαλής τους κ.κ. Σαμαρά και Γεωργιάδη».
Ωστόσο η εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ εκτίμησε πως «η κινδυνολογία και η σκόπιμη παραπληροφόρησή της [ΝΔ] έχουν ήδη πέσει στο κενό.
Το μόνο που κατάφερε είναι να κάνει ακόμα πιο έκδηλη την πολιτική, κοινωνική, αξιακή, ιδεολογική διάκριση δυο πόλων στην εσωτερική πολιτική σκηνή, του αριστερού και προοδευτικού πόλου, με επίκεντρο τον ΣΥΡΙΖΑ κι αυτόν της συντήρησης, με πρωταγωνιστή τη ΝΔ».
Η κ. Σβίγκου, ασκεί κριτική και στο ΚΙΝΑΛ υποστηρίζοντας πως «τα όσα επακολούθησαν της συμφωνίας, είναι ενδεικτικά της αποσυσπείρωσής του εξαιτίας της αδιέξοδης και ανεύθυνης συμπόρευσής του με τη ΝΔ».
Ερωτηθείσα για την ημερομηνία διεξαγωγής των βουλευτικών εκλογών, η κ. Σβίγκου απαντά πως «οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας, και τότε οι πολίτες θα έχουν την ευκαιρία να κρίνουν και να συγκρίνουν, όχι μόνο τα πεπραγμένα της σημερινής κυβέρνησης και των προηγούμενων, αλλά και τα δύο ριζικά διαφορετικά σχέδια για την προοπτική της χώρας.
Τότε, θα κληθούν να αποφασίσουν αν θέλουν τη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων, την προστασία και ενδυνάμωση των εργασιακών δικαιωμάτων, την ανασυγκρότηση του κράτους πρόνοιας, την ισχυροποίηση της δημόσιας, δωρεάν υγείας και παιδείας, ή αν θέλουν την ιδιωτικοποίηση των πάντων, υγεία και παιδεία για τους λίγους, ένα ασφαλιστικό σύστημα Πινοσέτ, και τόσα άλλα που περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα της ΝΔ του κ. Μητσοτάκη».
Απαντώντας σε ερώτηση για την πάταξη της διαφθοράς και την κριτική που ασκεί η αντιπολίτευση για παρεμβάσεις στη Δικαιοσύνη, η κ. Σβίγκου αναφέρει πως «η πάταξη της διαφθοράς και της διαπλοκής ήταν και παραμένει βασική έγνοια του ΣΥΡΙΖΑ και υπογραμμίζει ότι «ακριβώς επειδή ο ΣΥΡΙΖΑ είναι το μοναδικό από τα κόμματα που κυβέρνησαν τη χώρα, το οποίο δεν ενεπλάκη ποτέ σε σκάνδαλα, είναι και το μόνο κόμμα που πολέμησε τη διαφθορά και πολεμήθηκε από τη διαπλοκή».
«Όλες οι μεγάλες υποθέσεις βρίσκονται πλέον στα χέρια της Δικαιοσύνης, η οποία, έχει αφεθεί απερίσπαστη, χωρίς παρεμβάσεις και πιέσεις, να επιτελέσει το έργο της.
Ας μη μιλούν για παρεμβάσεις όσοι καταστρατήγησαν κάθε έννοια διάκρισης των εξουσιών, όταν κυβερνούσαν. Όσοι ακόμα και σήμερα επιτίθενται σε λειτουργούς της δικαιοσύνης.
Οι πολίτες διαθέτουν και γνώση και μνήμη», σημειώνει και προσθέτει: «Είναι ο ΣΥΡΙΖΑ που με μια σειρά θεσμικών του παρεμβάσεων θωρακίζει τον τομέα του φαρμάκου και των προμηθειών και συνολικά το δημόσιο σύστημα υγείας, ενισχύει τους ελεγκτικούς μηχανισμούς, ώστε να μην υπάρξει ξανά κανένα περιθώριο για σπατάλη και διαφθορά».
Απαντώντας σε ερώτηση για τον τελευταίο ανασχηματισμό και τις επικρίσεις -ακόμη και εντός του κόμματος- για τα νέα πρόσωπα που εντάχθηκαν στο κυβερνητικό σχήμα, η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, σημειώνει πως «η συνάντηση με τον προοδευτικό χώρο δεν είναι κάτι πρόσφατο για τον ΣΥΡΙΖΑ, ούτε κάτι ευκαιριακό» και ότι, «ήδη από το 2012, ένα μεγάλο μέρος κεντροαριστερών πολιτών, εγκατέλειψε το νεοφιλελεύθερο ΠΑΣΟΚ κι έκανε το τολμηρό βήμα της συνάντησης μαζί μας, διότι αντιλήφθηκε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ εκφράζει τις προσδοκίες, τις αγωνίες και τις ανάγκες του».
«Αυτήν ακριβώς τη σύγκλιση με δυνάμεις του αριστερού και προοδευτικού χώρου συνεχίζουμε, η οποία οφείλει να θεμελιώνεται, πάντα, στη βάση μιας προγραμματικής συμφωνίας και να έχει ένα ισχυρό πολιτικό στίγμα.
Ο ΣΥΡΙΖΑ προσέρχεται σε αυτό το διάλογο ως μια δύναμη της ριζοσπαστικής Αριστεράς, με τις δικές της ιδέες και αναφορές, τη δική της ιστορία. Ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ θα γίνει κεντροαριστερός, ούτε η κεντροαριστερά θα γίνει ΣΥΡΙΖΑ» αναφέρει η κ. Σβίγκου και καταλήγει: «Πιστεύουμε πραγματικά ότι υπάρχει κοινό έδαφος για συνεργασίες και συγκλίσεις, ότι μπορούν να δοθούν κοινές απαντήσεις στις μεγάλες προκλήσεις της μεταμνημονιακής περιόδου από μια συμπαράταξη ευρύτερων δυνάμεων».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης