Πολιτική

Κουβέλης: Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει κάνει λάθη αλλά ασκεί προοδευτική διακυβένρηση

Κουβέλης: Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει κάνει λάθη αλλά ασκεί προοδευτική διακυβένρηση
Ομιλία του υπουργου Ναυτιλίας, Φ. Κουβέλη, στην Πάτρα
Στη συγκρότηση μίας ευρύτερης συμμαχίας προοδευτικών δυνάμεων αναφέρθηκε ο υπουργός Ναυτιλίας, Φ. Κουβέλης, μιλώντας σε εκδήλωση στην Πάτρα.
«Το αίτημα και η διεκδίκηση για τη συγκρότηση του προοδευτικού πόλου αντανακλά στο παρόν, αλλά και στο μέλλον της χώρας, εάν δηλαδή η χώρα θα έχει για την διακυβέρνηση της, εάν η κοινωνία θα έχει για την διακυβέρνηση της χώρας, μία προοδευτική πολιτική, ή μία βαθύτατα νεοφιλελεύθερη συντηρητική πολιτική με ακροδεξιές εκδοχές».
Αυτά τόνισε μεταξύ άλλων ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Φώτης Κουβέλης, μιλώντας απόψε σε εκδήλωση που οργάνωσε στην Πάτρα «Η Πρωτοβουλία Πολιτών Πάτρας για την Ενότητα των Προοδευτικών Δυνάμεων», με θέμα την «ανάγκη σύγκλισης των προοδευτικών δυνάμεων σε Ελλάδα και Ευρώπη».
Σύμφωνα με τον κ. Κουβέλη, προς την κατεύθυνση αυτή θα πρέπει να συγκλίνουν «όλες οι δυνάμεις οι οποίες αναφέρονται, ή και αυτοπροσδιορίζονται ως δυνάμεις της κεντροαριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, οι πολίτες οι οποίοι επιλέγουν την προοδευτική παρουσία τους μέσα στην κοινωνική και πολιτική πραγματικότητα και βεβαίως οι δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ».
Όπως πρόσθεσε, «στην Ελλάδα έχουμε την άνοδο της ακροδεξιάς, της φασιστικής δεξιάς και ταυτόχρονα έχουμε και μία εκδοχή της δεξιάς, συνοδευόμενη επίσης από εκδοχές ακροδεξιάς ρητορικής και ακροδεξιών θέσεων - και κατά συνέπεια τίθεται το μεγάλο ζήτημα, θα υπάρξει ή δεν θα υπάρξει προοδευτική πολιτική, η οποία θα κινηθεί στους δρόμους που ανοίγονται μετά την έξοδο της χώρας από την οκτάχρονη μνημονιακή περίοδο».
Βεβαίως, όπως σημείωσε ο Φώτης Κουβέλης, «στην κυβέρνηση είναι ο ΣΥΡΙΖΑ με την προοδευτική πολιτική του, γιατί όχι και με τις παραλείψεις του και τα ενδεχόμενα λάθη - αλλά είναι προφανές το περιεχόμενο της προοδευτικής πολιτικής που ασκεί.
Γι' αυτό και είναι αναγκαίο, να μπορέσουμε όλοι οι ενεργοί προοδευτικοί δημοκρατικοί πολίτες να συγκροτήσουμε στην Ελλάδα τον προοδευτικό πόλο» είπε, εκτιμώντας πως «είναι βαθιά η διαχωριστική γραμμή μεταξύ του συντηρητικού πόλου, που ούτως ή άλλως διαμορφώνεται και εξελίσσεται, και του προοδευτικού πόλου που πρέπει να συγκροτήσουμε, προς την κατεύθυνση της προοδευτικής διακυβέρνησης του τόπου».
Στην συνέχεια, ο Φώτης Κουβέλης αναφέρθηκε στο Κίνημα Αλλαγής, λέγοντας ότι «είμαι στη δυσάρεστη θέση να διαπιστώνω, ότι η ηγεσία ενός παραταξιακού σχήματος που αυτοαναφέρεται και αυτοπροσδιορίζεται ως κεντροαριστερά, ως σοσιαλδημοκρατία, να προσδιορίζεται με την πολιτική που ασκεί, δυστυχώς όχι απομακρυσμένη από την νεοφιλελεύθερη και συντηρητική πολιτική της αξιωματικής αντιπολίτευσης».
«Ακούω τον αντίλογο, ότι αυτό γίνεται προκειμένου να προστατευτεί το κομματικό σχήμα του ΚΙΝΑΛ και να μην αποτελέσει αντικείμενο λεηλασίας από τον ΣΥΡΙΖΑ.
Θέλω να είμαι απόλυτα ειλικρινής: δεν επιλέγεται λεηλασία και καμία πολιτική τεμαχισμού αυτού του κόμματος» πρόσθεσε ο κ. Κουβέλης.
Ταυτόχρονα, ο υπουργός αναφέρθηκε και στις μετατοπίσεις προσώπων, θεωρώντας ότι τα περί μετατοπίσεων έναντι ανταλλαγμάτων, συνιστούν «φθηνό και προσβλητικό λόγο, ο οποίος αρνείται να καταλάβει ότι οι οποίες μετατοπίσεις προς την κατεύθυνση της σύγκλισης έχουν ένα κοινό παρονομαστή: Την πραγματικότητα, την δημοκρατική ανάγκη να συμπορευτούν αυτές οι δυνάμεις, προκειμένου να εξασφαλιστεί η προοδευτική πολιτική στον τόπο.
Θα έλεγα μάλιστα ότι είναι και υποκριτικός ο λόγος που διατυπώνεται για δήθεν ανταλλαγές, όταν τα κόμματα που διατυπώνουν αυτή την κατηγορία εναντίον εκείνων των πολιτών και πολιτικών που μετατοπίστηκαν, που μετακινούνται με γνώμονα και κριτήριο αυτό που προανέφερα, δεν είναι μόνον προς το χώρο του ΣΥΡΙΖΑ.
Και είναι ένας λόγος που υποτιμά την πολιτική πραγματικότητα, ότι δηλαδή οι μετατοπίσεις και οι μετακινήσεις έχουν ως βασικό και κύριο στοιχείο, ακριβώς την ανάγκη της μετατόπισης που υπηρετεί την σύγκλιση, τη συνεργασία τη συγκρότηση ακριβώς του προοδευτικού πόλου».
Μάλιστα, όπως υπογράμμισε σε αυτό το σημείο, «ας αναλογιστούν οι κατήγοροι, τα άλλα κόμματα, η Νέα Δημοκρατία, το ΚΙΝΑΛ, γιατί δεν σκέφτονται την ώρα που διατυπώνουν αυτόν τον ιταμό και προσβλητικό λόγο εναντίον όλων εκείνων των πολιτικών στελεχών που επιλέγουν να μετακινηθούν, ότι έχουν στους κόλπους τους βουλευτές και πολιτικά στελέχη που προήλθαν από άλλα κόμματα».
Με αφορμή την συμμετοχή των πολιτών στην εκδήλωση, ο Φώτης Κουβέλης σημείωσε ότι «το γεγονός πως σήμερα σε αυτή την αίθουσα υπάρχει αυτός ο αριθμός των ενεργών προοδευτικών δημοκρατικών πολιτών, μαρτυρά την διεκδίκηση της ίδιας της κοινωνίας να συγκροτηθεί αυτός ο πόλος, για να αποκρούσει την βαθύτατα νεοφιλελεύθερη και συντηρητική πολιτική».
Ακόμη, ο Φώτης Κουβέλης είπε ότι «είναι αναγκαία η συγκρότηση του προοδευτικού πόλου, και για το πρόσθετο γεγονός ότι η χώρα έχει βγει από τα μνημόνια και πρέπει να διανύσει πορεία και να σταθεί η κοινωνία όρθια, ώστε να μπορέσει να γιατρέψει τις πληγές που άφησε η οκτάχρονη μνημονιακή περίοδος».
Αυτό όμως, όπως τόνισε «θέλει προοδευτική πολιτική, διότι η επαπειλούμενη εξέλιξη και ανάπτυξη όπως την θέλει η Νέα Δημοκρατία και όλοι εκείνοι που συνοδοιπορούν επί της ουσίας, δεν θα είναι ανάπτυξη, δεν θα είναι αντιμετώπιση των προβλημάτων της κοινωνίας, αλλά αντίθετα θα βρεθούμε μπροστά σε μία δεύτερη μεγάλη κρίση, με βαθύτερες και πλατύτερες τις διαστάσεις αυτής της κρίσης».
Αναφερόμενος στην συνθήκη των Πρεσπών, ο κ. Κουβέλης τόνισε ότι «ακόμη και σήμερα δυστυχώς θέλουν να οδεύσουν προς τις εκλογές, πάλι με διχασμένο τον ελληνικό λαό, όπως διεκδικούν στη βάση μιας συνθήκης που κατά την εκτίμησή μου είναι εξαιρετική, χρήσιμη και ωφέλιμη για την σταθερότητα της χώρας».
Επίσης πρόσθεσε, ότι «φτάνουν στο σημείο να αξιοποιούν ακόμη και ψευδώνυμα δημοσιεύματα κάποιου ξένου ραδιοτηλεοπτικού σταθμού για να υπονομεύσουν το αποτέλεσμα αυτής της συνθήκης, και κυρίως για να ασκήσουν αντιπολίτευση, για να δημιουργήσουν ερείπια, γιατί πιστεύουν λαθεμένα ότι πάνω σε αυτά τα ερείπια μπορούν να αναδείξουν το δεξιό, ακροδεξιό πολλές φορές, δικό τους κτίσμα - για αυτό ακριβώς ο προοδευτικός πόλος δεν πρέπει να τους επιτρέψει».
Κλείνοντας, ο Φώτης Κουβέλης επεσήμανε ότι «ο προοδευτικός πόλος, πρέπει να ανοίξει δρόμους, πορείες και διαδρομές για την κοινωνική, δημοκρατική Ελλάδα, για την προοδευτική διακυβέρνηση της χώρας».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης