Τελευταία Νέα
Πολιτική

Θεοδωράκης: Η χώρα έχει κατρακυλήσει στην παπαγαλία της κρίσης - Το μοντέλο ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ απέτυχε

Θεοδωράκης: Η χώρα έχει κατρακυλήσει στην παπαγαλία της κρίσης - Το μοντέλο ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ απέτυχε
Ο Στ. Θεοδωράκης αναφέρθηκε στις πέντε προτεραιότητες του Ποταμιού
«Το μοντέλο ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ απέτυχε.
Χρειαζόμαστε μια άλλη κυβέρνηση», τόνισε μιλώντας από το βήμα του 3ου Συνεδρίου του Ποταμιού ο επικεφαλής του, Σταύρος Θεοδωράκης, ο οποίος έθεσε πέντε προτεραιότητες του κόμματός του που «είναι ξεκάθαρα και επεξεργασμένα κεφάλαια πολιτικής».
Ο ίδιος σημείωσε ότι «τα νέα μυαλά, η ταχύτητα, η δικαιοσύνη, η μεταφορά στη χώρα μας όλων των πετυχημένων προτύπων δεν έρχονται αυτομάτως με την αλλαγή της κυβέρνησης.
Θα χρειαστεί μία συμμαχία της δημιουργικής Ελλάδας», υπογραμμίζοντας μάλιστα ότι το Ποτάμι συνομιλεί με τη δημιουργική Ελλάδα.
Όπως είπε «πρέπει να σκεφθούμε σοβαρά την επόμενη διακυβέρνηση.
Δεν αρκεί να φύγουν οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ.
Πρέπει να δούμε όλη την σκακιέρα και όχι μόνο τις εύκολες κλασικές κινήσεις.
Χωρίς ένα δυνατό Ποτάμι οι λύσεις κινδυνεύουν να είναι ξανά συντηρητικές».
Μάλιστα, σημείωσε ότι η χώρα έχει κατρακυλήσει στην παπαγαλία της κρίσης, προσθέτοντας ότι «καυγάδες για το «αριστερά» και το «δεξιά» σε έναν κόσμο που ο καθένας είναι από ΟΛΑ.
Προσπαθούν να κερδίσουν έναν αγώνα που έχει λήξει και δεν ενδιαφέρει πια κανέναν»,  ενώ άσκησε κριτική  κριτική στην κυβέρνηση λέγοντας για τους ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ πως πρόκειται για «παρωχημένη αριστερά και ακραία δεξιά μαζί», «κυβερνούν αγκαλιασμένοι, θα πρέπει να τιμωρηθούν μαζί.
Είναι μία η ετυμηγορία».
«Ο τεμαχισμός της κοινωνίας -oι κομματικοί στρατοί, οι συντεχνίες-θεωρούνται τα μεγάλα σκαλοπάτια της εξουσίας.
Η Ελλάδα όμως χάνει. Χρειαζόμαστε σοβαρότητα, συνεργασίες, συναίνεση.
Λόγια μετρημένα χωρίς τις υστερίες που προκαλεί ο εναγκαλισμός ή η έλλειψη της εξουσίας», υπογράμμισε μεταξύ άλλων.
Χαρακτηριστική ήταν και η φράση του «είμαστε περήφανοι που τα βράδια σκεφτόμαστε τις επόμενες γενιές και όχι τις επόμενες εκλογές».
Ο κ. Θεοδωράκης  δεν παρέλειψε να αναφερθεί στη συμφωνία των Πρεσπών, και στις θέσεις του Ποταμιού  για τη Συνταγματική Αναθεώρηση, αλλά και να τονίζει ότι το Ποτάμι πρώτο πήγε στην Μόρια και πρώτο μίλησε για την κακοδιαχείριση των κοινοτικών κονδυλίων στο προσφυγικό, έδειξε την βιομηχανία των VIP αποφυλακίσεων, του νόμου Παρασκευόπουλου, έσπασε τη σιωπή για τους λογαριασμούς Παπαντωνίου στην Ελβετία.
Αναφερόμενος στη συμφωνία των Πρεσπών, σημείωσε ότι το Βόρεια Μακεδονία είναι επιβεβλημένη λύση, γιατί η παράταση του προβλήματος είναι αρνητική.
Επεσήμανε ακόμη για τη δολοφονία Κατσίφα ότι «ο θάνατος ενός ανθρώπου στο Αργυρόκαστρο φανέρωσε την επιπολαιότητα με την αντιμετωπίζουμε τα εθνικά μας θέματα, δημιουργούμε θρύλους για να δημιουργήσουμε χάσματα», αποκαλύπτοντας ότι το δεύτερο σκέλος της φράσης ανήκει στον Αρχιεπίσκοπο Αναστάσιο.
Ανέφερε εκ νέου τις θέσεις του Ποταμιού του για τη Συνταγματική Αναθεώρηση, το διαχωρισμό Κράτους- Εκκλησίας, την ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων, τη ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού, λέγοντας μάλιστα ότι το Ποτάμι «αγωνίστηκε για τη ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού και προσπάθησε να πείσει τα άλλα κόμματα για την ανάγκη σύστασης Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας πολύ πριν απλωθούν τα σύννεφα στα σύνορα μας
Οι ωφέλιμες εμπνεύσεις καρποφορούν πιο εύκολα στα ανοιχτά κόμματα».
Ο κ. Θεοδωράκης επανέφερε την πρότασή του προς τον Α. Τσίπρα και τον Κυρ. Μητσοτάκη για συναινετική εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας το 2020, ενώ επέμεινε στην ανάγκη αλλαγής του εκλογικού νόμου.
Ανέφερε χαρακτηριστικά ότι "η  Ελλάδα κινδυνεύει να μπει σε ένα μίξερ αναταράξεων.
Εκλογές το ‘19.
Εκλογές το 2020.
Πρότεινα λοιπόν στους κυρίους Τσίπρα και Μητσοτάκη, αφού και οι δύο λένε πως θα κερδίσουν, να δεσμευθούν ότι το 2020 θα πάμε σε συναινετική εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας.
Και επιμένουμε ότι πρέπει να αλλάξει ο εκλογικός νόμος.
Σε αυτές τις εκλογές θα χαριστούν ξανά 50 έδρες στο πρώτο κόμμα και στις μεθεπόμενες εκλογές έρχεται η ισοπεδωτική δημαγωγική αναλογική.
Η μια παράνοια δηλαδή να διαδέχεται την άλλη.
Εμείς θα επιμείνουμε στην πρόταση μας για διπλή κάλπη όπου οι πολίτες θα μπορούν να ψηφίζουν τοπικό βουλευτή ανεξαρτήτως κόμματος και ταυτοχρόνως το κόμμα του ο καθένας, στην περιφερειακή λίστα.
Θα προτείνουμε επίσης στον εκλογικό νόμο να υπάρξει πρόβλεψη οι βουλευτές να μην μπορούν να αλλάζουν Κοινοβουλευτική ομάδα μέσα στη θητεία τους.
Το αλισβερίσι πρέπει να σταματήσει.
Η αποστασία πρέπει να πάψει να είναι η λύση".
Για το αν ήταν λάθος η συνεργασία του Ποταμιού με τη Δημοκρατική Συμπαράταξη, ο κ. Θεοδωράκης έκανε αυτοκριτική και σημείωσε ότι "δεν ήταν λάθος η ιδέα, ήταν λάθος η εκτίμησή μου" και η ευθύνη «είναι όλη δική μου».
«Οι προτεραιότητες μας είναι πέντε ξεκάθαρα και επεξεργασμένα κεφάλαια πολιτική», είπε χαρακτηριστικά και  εξήγησε:
1. Το κράτος πρέπει να πάψει να είναι κομματικό.
Όπως είπε «κανένας κομματικός διορισμός, καμία κομματική προαγωγή, να διώξουμε τους κομματικούς εγκάθετους από το δημόσιο και τα πανεπιστήμια».
Σημείωσε ότι η Ελλάδα της διαφθοράς και της διαπλοκής είναι αποτέλεσμα του πελατειακού κράτους, προσθέτοντας «μπορούμε όμως και ΑΛΛΙΩΣ, το Ποτάμι μπορεί να το εγγυηθεί γιατί είναι το μόνο κόμμα που συγκρούεται με το κομματικό κράτος και τις συντεχνίες.
Εμείς δεν έχουμε γραμμάτια να ξεπληρώσουμε».
2. Σεβασμός όλων των σύγχρονων των ατομικών δικαιωμάτων.
Όπως ανέφερε, ο καθένας πιστεύει στον Θεό που θέλει, τα σχολικά βιβλία δεν είναι ντιρεκτίβες προπαγάνδας, το κράτος και η ιεραρχία δεν έχουν θέση στις κρεβατοκάμαρες των πολιτών.
3. Προστασία του περιβάλλοντος.
Είναι η σκέψη που πρέπει να συνοδεύει όλες τις αποφάσεις, είπε χαρακτηριστικά ο πρέοδρος του Ποταμιού.
4. Διαγενεακή δικαιοσύνη.
 «Αν πραγματικά θέλουμε το καλό των συνταξιούχων, πρέπει να βάζουμε πρώτα τα εγγόνια τους.
 Να φτιάξουμε ένα σύστημα ασφάλισης με τη σκέψη σε αυτούς που δουλεύουν και πληρώνουν.
Να στηρίξουμε και όχι να γκρεμίσουμε την παραγωγή.Αλλελεγγύη γενεών», όπως είπε.
5. Αταλάντευτη ευρωπαϊκή πορεία.
Ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «είναι εύκολο να βρεις πολλές αντιευρωπαϊκές εμμονές σε αυτούς που σήμερα κυβερνούν.
Το τέρας του αντιευρωπαϊσμού θέριεψε στις πλατείες των αγανακτισμένων και κόντεψε να καταστρέψει τη χώρα το 2015!
Και τώρα το ίδιο τέρας τρέφεται με τις νέες εθνικιστικές ρητορείες έτοιμο πάλι να δαγκώσει και αυτούς που το τρέφουν και όλους εμάς».
Περαιτέρω, υπογράμμισε ότι το Ποτάμι «δεν ήρθε να προσθέσει εγωισμούς στην πολιτική ζωή.
Ήρθαμε για να αλλάξουμε τη ζωή των ανθρώπων.
Όπου υπάρχουν λύσεις εμείς θα τις στηρίζουμε.
Γιατί όπως οι «καλοί» μπορούν να κάνουν και «κακά» πράγματα, έτσι και οι «κακοί» μπορούν να κάνουν και κάτι «καλό».
Σημείωσε ότι οι αναβολές στην επίλυση των προβλημάτων σκουριάζουν τους αρμούς της κοινωνίας, αλλά και πως «το άγχος κάποιων είναι να φτιάξουν καλά προεκλογικά παραμύθια.
Το δικό μας άγχος είναι να μην μένουν οι άνθρωποι έστω και μια μέρα παραπάνω με προβλήματα στην πλάτη τους».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης