Τελευταία Νέα
Πολιτική

Η ακραία πόλωση ΣΥΡΙΖΑ με ΝΔ οδηγεί σε διαλυτικές τάσεις Ένωση Κεντρώων, ΑΝΕΛ και Ποτάμι

Η ακραία πόλωση ΣΥΡΙΖΑ με ΝΔ οδηγεί σε διαλυτικές τάσεις Ένωση Κεντρώων, ΑΝΕΛ και Ποτάμι
Η ακραία πόλωση ΣΥΡΙΖΑ με ΝΔ οδηγεί σε διαλυτικές τάσεις Ένωση Κεντρώων, ΑΝΕΛ και Ποτάμι
Η έναρξη της άτυπης προεκλογικής περιόδου ανέδειξε τόσο το κλίμα πόλωσης που έχει διαμορφωθεί στο πολιτικό σκηνικό με επίκεντρο την οικονομία και το Σκοπιανό ανάμεσα σε κυβέρνηση και Αξιωματική Αντιπολίτευση όσο και τους ισχυρούς κλυδωνισμούς στα μικρά κόμματα.
Στον αντίποδα της ενίσχυσης του δικομματισμού όπως αποτυπώνεται και στις φθινοπωρινές δημοσκοπήσεις που βλέπουν το φως της δημοσιότητας, πολλά από τα κόμματα της ελάσσονος αντιπολίτευσης τείνουν να εξαφανιστούν από τον κοινοβουλευτικό χάρτη.
Η Ένωση Κεντρώων φυλλορροεί μετρώντας πλέον πέντε βουλευτές μετά την παραίτηση του βουλευτή Αριστείδη Φωκά, ο οποίος δεν ακολούθησε κοινοβουλευτικά και δεοντολογικά την πεπατημένη και επέλεξε να γνωστοποιήσει την παραίτησή του από την τηλεόραση.
Άλλωστε, ο  κ. Φωκάς, υπενθυμίζουν οι κακές γλώσσες, δεν μας έχει συνηθίσει στην κοινοβουλευτική ευπρέπεια, καθώς ήταν αυτός που σε μια συγκέντρωση χούλιγκαν και όχι απλώς οπαδών του ΠΑΟΚ φώναξε το γνωστό σύνθημα «να καεί, να καεί, το μπ… η Βουλή» και στη συνέχεια παρέμεινε βουλευτής απολαμβάνοντας όλα τα προνόμια και τις αποδοχές του βουλευτή.
Το κόμμα του Βασίλη Λεβέντη «κρέμεται σε μια κλωστή» καθώς αν αποχωρήσει και ο Γιάννης Σαρίδης - ή κάποιος άλλος - που έχει θέσει τον εαυτό του στη διάθεση του προέδρου του κόμματος, ουσιαστικά δεν θα υφίσταται Κοινοβουλευτική Ομάδα καθώς σύμφωνα με τον κανονισμό της Βουλής απαιτούνται τουλάχιστον πέντε βουλευτές για την συγκρότησή της.
Ωστόσο,  ο κ. Λεβέντης που καταγγέλλει σχέδια αποστασίας, διαβεβαίωσε τους κοινοβουλευτικούς συντάκτες την Τετάρτη το απόγευμα ότι δεν πρόκειται να φύγει ο κ. Σαρίδης. Μένει να δούμε αν θα ισχύσει και στην πράξη το επόμενο διάστημα.
Πάντως, πολιτικοί παρατηρητές πιστώνουν ασυνέπεια στον κ. Λεβέντη για το γεγονός ότι προεκλογικά είχε δεσμευτεί ότι στο μέσον της κοινοβουλευτικής θητείας θα γίνει εναλλαγή των βουλευτών.
«Δεν το έκανε και τώρα το πληρώνει»,υπογραμμίζουν χαρακτηριστικά. 
Οι ίδιες πηγές, με δεικτικό τρόπο, τοποθετούν τη χρησιμότητα της Ένωσης Κεντρώων και προσωπικά του Βασίλη Λεβέντη στη Βουλή «για να μαθαίνουμε επακριβώς τις θέσεις της γερμανικής πρεσβείας σε ότι αφορά τα ελληνικά ζητήματα». Καθώς ο Βασίλης Λεβέντης είναι γερμανοτραφής, έχει κάνει το μεταπτυχιακό του για τρία χρόνια στο Μόναχο και σύμφωνα με πληροφορίες φέρεται να είναι ένας από τους πιο τακτικούς πολιτικούς συνομιλητές του Γερμανού πρεσβευτή στην Αθήνα και άλλων αξιωματούχων της εδώ πρεσβείας.
Εν τω μεταξύ, η επιχείρηση σκληρής πόλωσης που προωθούν τα δύο μεγάλα κόμματα και ιδίως το Μαξίμου φαίνεται να συρρικνώνει επικίνδυνα τα μικρότερα καθώς οι περισσότερες σφυγμομετρήσεις της κοινής γνώμης βλέπουν μόλις πέντε κόμματα να μπαίνουν στη Βουλή.
Μέσα σε αυτό το κλίμα ένα ακόμη στέλεχος και μάλιστα κορυφαίο, αποχώρησε από τους Ανεξάρτητους Έλληνες οι οποίοι συνεχίζουν να δέχονται εσωκομματικούς τριγμούς. Πρόκειται για τον γραμματέα των ΑΝΕΛ Θύμιο Δρόσο, ο οποίος ωστόσο δεν ξεκαθάρισε τους λόγους της παραίτησής του, ούτε τις επόμενες κινήσεις του.
«Όπου υπάρχει φτώχεια, υπάρχει γκρίνια και ο καθένας κοιτάζει να εγκαταλείψει το πλοίο αναζητώντας ένα ασφαλές λιμάνι», σχολίαζαν πολιτικοί παράγοντες.
Ωστόσο, όπως επισημαίνουν οι ίδιες πηγές, είναι χρήσιμο να μην καταδικάζει κάποιος τους Ανεξάρτητους Έλληνες γιατί ο Πάνος Καμμένος κρατά «ένα άσσο στο μανίκι του».
«Αν παρατηρήσετε τους υπουργούς αυτού του κόμματος, είναι τοποθετημένοι σε υπουργεία που δεν έχουν τη φθορά της καθημερινότητας και της οικονομίας και επιπροσθέτως, είναι σε θέσεις που μπορούν ακόμα και με μνημόνια να κάνουν ρουσφέτια. Και αυτό είναι σημαντικό γιατί θα τους επιστραφεί όπως προσδοκούν την ημέρα των εκλογών», συμπλήρωσε με νόημα η ίδια πηγή.
Πάντως το κλίμα στους ΑΝΕΛ είναι εκρηκτικό καθώς άλλοι δείχνουν να αλληθωρίζουν προς τον ΣΥΡΙΖΑ - ανάμεσά τους ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Θανάσης Παπαχριστόπουλος αλλά και η υπουργός Τουρισμού Έλενα Κουντουρά - και άλλοι προς τη ΝΔ, όπως ο Κώστας Κατσίκης ενώ ο Κώστας Ζουράρης φαίνεται να κινείται αυτόνομα.
Στο κάδρο των κομμάτων που εμφανίζονται μέρα με την ημέρα να χάνουν τις δυνάμεις τους, τουλάχιστον δημοσκοπικά, προστίθεται και το Ποτάμι το οποίο  παρουσιάζει μεγάλη αιμορραγία και αναδεικνύεται ο μεγάλος χαμένος μετά την τελευταία εκλογική αναμέτρηση το 2015 καθώς έχει χάσει πέντε βουλευτές με αποτέλεσμα σήμερα η κοινοβουλευτική του δύναμη να αριθμεί μόλις τα έξι πρόσωπα.
Κι εκεί, στη Σεβαστουπόλεως, υπ’ ατμόν φέρεται να είναι ο Σπύρος Δανέλλης ο οποίος συμμετέχει σε πολλές εκδηλώσεις του ΣΥΡΙΖΑ ενώ από την άλλη πλευρά θεωρείται ότι βρίσκονται με το ένα πόδι στη ΝΔ ο Γιώργος Αμυράς (ο οποίος ήταν και υποψήφιος ευρωβουλευτής της το 2014) και ο Γρηγόρης Ψαριανός ο οποίος αν πράγματι μεταπηδήσει στην σημερινή Αξιωματική Αντιπολίτευση θα είναι το πέμπτο κόμμα στο οποίο θα ενταχθεί κάτι που ενδεχομένως αποτελεί παγκόσμιο ρεκόρ.
 
Χρύσα Κλειτσιώτη
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης