Τελευταία Νέα
Πολιτική

Μούδιασμα και γκρίνιες έφερε ο ανασχηματισμός - Το «μήνυμα» Τσίπρα και ο ρόλος Κουβέλη

Μούδιασμα και γκρίνιες έφερε ο ανασχηματισμός - Το «μήνυμα» Τσίπρα και ο ρόλος Κουβέλη
Οι επιθέσεις στον Φ. Κουβέλη αποδεικνύουν ότι οι αντίπαλοί μας ανησυχούν, υποστηρίζουν στην κυβέρνηση
Μούδιασμα και παρασκηνιακές γκρίνιες στο εσωτερικό του κυβερνώντος κομμάτος προκάλεσε ο αναγκαστικός ανασχηματισμός στον οποίο προχώρησε ο Αλέξης Τσίπρας, υπό το βάρος της απομάκρυνσης της Ράνιας Αντωνοπούλου, και ο οποίος χαρακτηρίζεται άτολμος και ανασχηματισμός ισορροπιών.
Με την ένταξη του Φώτη Κουβέλη στο κυβερνητικό σχήμα είναι σαφές ότι ο κ. Τσίπρας θέλει να εξισορροπήσει τον Πάνο Καμμένο στο υπουργείο Αμύνης.
Βάζει ένα πρόσωπο με συγκεκριμένες απόψεις που θα του λύσει το πρόβλημα, εάν το Σκοπιανό φθάσει σε συμφωνία και θα χρειάζεται υπογραφή και εκπροσώπηση στο ΝΑΤΟ.  
Παράλληλα απευθύνεται στην κεντροαριστερά που είναι σε διαδικασία ανασυγκρότησης πριν από το συνέδριο του Κινήματος Αλλαγής.
Το μόνο που δεν τους ανησυχεί, στο επικοινωνιακό επιτελείο, είναι το «bulling που υφίσταται ο κ. Κουβέλης από τους πρώην συντρόφους του»,  και το οποίο εκλαμβάνουν ως επιβεβαίωση ότι η κίνηση αυτή πέτυχε τον στόχο της. «Αν δεν τους ανησυχούσε δεν θα ήταν τόσο επιθετικοί», λένε.
Σημαντικό ρόλο πάντως έπαιξε ότι ο ίδιος ο κ. Κουβέλης ήθελε να ενταχθεί στην κυβέρνηση της αριστεράς έτσι ώστε να μην τον κυνηγά το στίγμα της τελευταίας πολιτικής του ενέργειας της συνεργασίας με τον Αντώνη Σαμαρά.
Η καραμπόλα πάντως προέκυψε από την αναγκαστική μετακίνηση του Δημήτρη Βίτσα στο Μεταναστευτικής Πολιτικής. Θεωρείται υπουργείο - φωτιά καθώς πρέπει να ικανοποιεί την κοινή γνώμη και να διατηρεί τις εσωτερικές ισορροπίες.
Ο Γιάννης Μουζάλας είχε δεχθεί σκληρή κριτική από τους ανθρωπιστές και διεθνιστές του ΣΥΡΙΖΑ.
Ο Δημήτρης Βίτσας αφενός γνωρίζει το αντικείμενο, αφού ένα τμήμα του το χειρίστηκε από το υπουργείο Αμύνης, αλλά κυρίως ξέρει το κόμμα άφού ήταν γραμματέας.
Εκεί  όμως που λειτουργήσε ακόμη περισσότερο με γνώμωνα τις εσωκομματικές και ενδοκυβερνητικές ισορροπίες ήταν στην αντικατάσταση του Δημήτρη Παπαδημητρίου, ο οποίος παραιτήθηκε γιατί μετά την σύντροφό του Ράνια Αντωνοπούλου έβλεπε την θύελλα να έρχεται επάνω του και απέφυγε την ταλαιπωρία.

Η «κόντρα» Παππά - Τσακαλώτου και η υπουργοποίηση Δραγασάκη

Ο Γιάννης Δραγασάκης ο οποίος ζήτησε την θέση ήταν λύση ανάγκης για να τηρηθούν οι ισορροπίες στην κυβέρνηση και στο κόμμα και να αποφευχθεί ένα κύκλος εσωστρέφειας.
Εάν έδινε το υπουργείο στο Νίκο Παππά, θα σηματοδοτούσε την ενδυνάμωσή του, μετά την υποχώρηση στο Ψηφιακής Πολιτικής, κάτι που δεν φαίνεται να θέλει ένας από τους πλέον ισχυρούς υπουργούς, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος και η τάση των 53.
Ο κ. Παππάς έχει πολλούς φίλους και υποστηρικτές αλλά και πολλούς εσωκομματικούς εχθρούς. Αν έβαζε τον Αλέξη Χαρίτση, που ανήκει στους 53 και τον ήθελε ο Τσακαλώτος θα ενδυνάμωνε έτι περαιτέρω τον μόνο πόλο δυνητικής εσωκομματικής κριτικής.  
Επιπλέον θα έχανε τον άνθρωπο που χειρίζεται και ξέρει το ΕΣΠΑ.
Ο Κωνσταντίνος Στρατής που πήρε την θέση του υφυπουργού στο Πολιτισμού, είναι επίσης άνθρωπος του Γιάννη Δραγασάκη.
Έτσι ο  κ. Τσίπρας δυνάμωσε μία προσωπικότητα στο κόμμα και στην κυβέρνηση που καίτοι αυτοδύναμη είναι πολύ πιο κοντά στον ίδιο και εντάσσεται ευρύτερα στους προεδριούς, δίνοντάς του πόντους στο εσωτερικό χρηματιστήριο ισχύος έναντι των 53.
Εν κατακλείδι οι περί το Μέγαρο Μαξίμου λένε ότι ο Αλέξης Τσίπρας έκανε έναν ανασχηματισμό από ανάγκη και όχι γιατί το επέλεξε.
Το συνολικό του στίγμα θα το δώσει με το σχήμα που θα φτιάξει στην τελική ευθέια προς τις εκλογές, λίγο πριν ή λίγο μετά την έξοδο από την επιτήρηση όταν θα εντάξει πρόσωπα από την κοινωνία και την ευρύτερη κεντροαριστερά.

Σπύρος Γκουτζάνης
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης