Τελευταία Νέα
Πολιτική

Ξυδάκης: Οι τρεις παράγοντες που βάζουν το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ στην ατζέντα

Ξυδάκης: Οι τρεις παράγοντες που βάζουν το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ στην ατζέντα
Η εύκολη επιλογή θα ήταν να αφήσουμε το ζήτημα να σαπίζει τόνισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ
Στους τρεις παράγοντες που έθεσαν το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ και πάλι στο προσκήνιο αναφέρθηκε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Ν. Ξυδάκης, ο οποίος τόνισε ότι στην εξωτερική πολιτική δεν καθορίζεις πάντα εσύ τα πράγματα.
«Η επιλογή θα ήταν να το αφήσεις εκεί να σαπίζει, να μένει.
Στην εξωτερική πολιτική όμως δεν καθορίζεις πάντα εσύ τα πράγματα, υπάρχουν πολλοί εξωγενείς παράγοντες.
Καλείσαι να πάρεις θέση» είπε μιλώντας στο Κόκκινο ο κ.Ξυδάκης.
«Η ορατή αλλαγή είναι η Σύνοδος του ΝΑΤΟ, κατά την οποία θέλει να κάνει αίτηση ένταξης η ΠΓΔΜ και εκεί πρέπει να δοθούν κάποιες απαντήσεις.
Η θέση της ελληνικής πλευράς πρέπει να είναι αιτιολογημένη και η διαφωνία για το όνομα είναι αυτή η αιτιολογία
Άλλοι παράγοντες που έχουν ενδιαφέρον να ασκήσουν επιρροή στη ζώνη των Βαλκανίων, πιέζουν - για τους δικούς τους λόγους ο καθένας - για την επίλυση αυτής της διαφοράς.
Τρίτον, το γειτονικό μας κράτος πέρασε την προηγούμενη διετία μία μεγάλη περίοδο αστάθειας που κορυφώθηκε το περασμένο Καλοκαίρι με απειλές για διαμελισμό, σύρραξη, με ξένες επεμβάσεις για την αποκατάσταση μίας τάξεως.
Το αποτέλεσμα ήταν μία κυβέρνηση που είναι πιο συμβιβαστική, συζητήσιμη, μετριοπαθής, που θέλει να αποκαταστήσει ένα κλίμα καλής γειτονίας» ανέφερε ο κ.Ξυδάκης, τονίζοντας ότι «όλα αυτά είναι παράγοντες αρκετά ισχυροί ώστε να θέσουν το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ στην ελληνική ατζέντα και στρατηγικά δεν μπορείς να το αποφύγεις».
«Τακτικά, μπορείς να ελιχθείς με διάφορους τρόπους και θα δούμε το επόμενο διάστημα εάν θα προχωρήσει, αν θα γίνει μία αναδίπλωση, αν θα πάρει μία προσωρινή παύση.
Δεν μπορείς πάντα να τα αποφύγεις, μπορείς να τα χειριστείς με διάφορους τρόπους και να κάνεις χειρισμούς απόσβεσης ή απομείωσης των δυσμενών σεναρίων» είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος ερωτήθηκε και για την χρήση του όρου «Μακεδονία» στην ονομασία της ΠΓΔΜ.
«Ήδη υπάρχει, de facto, αναγνωρισμένη από τον ΟΗΕ - ακόμη και ως προσωρινή ονομασία - και αυτή η προσωρινή ονομασία είναι αναγνωρισμένη από την Ελλάδα.
Στο μέλλον, θα είναι από πολύ δύσκολο έως αδύνατο να γίνει δεκτή οποιαδήποτε ονομασία που δεν θα περιέχει τη λέξη Μακεδονία» εκτίμησε ο κ.Ξυδάκης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης