Τελευταία Νέα
Πολιτική

Μπορεί πραγματικά να κάνει το comeback η Κεντροαριστερά; - Θα φανεί τους επόμενους μήνες

Μπορεί πραγματικά να κάνει το comeback η Κεντροαριστερά; - Θα φανεί τους επόμενους μήνες
Στο συνέδριο της ΔΗΣΥ μπήκαν οι βάσεις, αλλά τα βήματα είναι ακόμα πολλά...
Το συνέδριο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης έβαλε τα θεμέλια για τη συγκρότηση ενός νέου, ενιαίου φορέα στον ευρύτερο χώρο της Κεντροαριστεράς αλλά απομένουν ακόμα αρκετά βήματα προς αυτήν την κατεύθυνση.
Και ακόμα περισσότερα για να φανεί αν πράγματι μια τέτοια κίνηση στον χώρο του Κέντρου μπορεί να έχει απήχηση στην κοινωνία.
Αν και ακόμα δεν έχει αποσαφηνιστεί ποια θα είναι η μορφή του νέου αυτού πολιτικού εγχειρήματος (π.χ. αν τα κόμματα θα διατηρήσουν τις αυτόνομες οντότητες του ή αν θα διαλυθούν) και ποιοι τελικά θα συμμετάσχουν σε αυτό, πολλά κρίσιμα ερωτήματα μοιάζουν να ξεκαθαρίζουν.
Διότι μπορεί να υπάρχουν διαφωνίες για το αν η συνεδρίαση του ιδρυτικού συμβουλίου πρέπει να προηγηθεί ή όχι της εκλογής του αρχηγού, αλλά η πρόταση Γεννηματά (ανοιχτή εκλογή προέδρου από τη βάση τον Οκτώβριο, ιδρυτικό συνέδριο το Δεκέμβριο, επιτροπή υπό τον συνταγματολόγο Ν. Αλιβιζάτο για την επίβλεψη των διαδικασιών) διαμορφώνει νέα δεδομένα.
Βάσει αυτών, Το Ποτάμι και η Ώρα Αποφάσεων πρέπει πλέον να πάρουν τις οριστικές τους αποφάσεις για το εάν θα συμμετάσχουν ή όχι, και αν διαφωνήσουν, θα πρέπει να εξηγήσουν τη στάση τους αυτή, μια και η πρόταση Γεννηματά ικανοποιεί τα αιτήματα τους.
Εάν Ποτάμι και Ώρα Αποφάσεων αποφασίσουν να δώσουν το παρών, τότε το μεγαλύτερο βήμα θα έχει γίνει.
Καθώς θα είναι η πρώτη φορά που οι πολιτικές δυνάμεις του εν λόγω χώρου θα συμπορευτούν ενωμένες, στέλνοντας ίσως το πιο ηχηρό μήνυμα για δυναμική επανεμφάνιση στην εγχώρια πολιτική σκηνή.
Δυναμική που επιβεβαιώνει και η επιδίωξη περί αυτόνομης πορείας.
Το μήνυμα που εστάλη από το συνέδριο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης είναι ότι δεν υπάρχει κανένα περιθώριο συνεργασίας με το ΣΥΡΙΖΑ ενώ η κα. Γεννηματά φρόντισε να διαμηνύσει πως «η ΝΔ είναι «ο ιδεολογικός αντίπαλος».
Η στόχευση είναι απόλυτα ορθή.
Η ΔΗΣΥ υποστηρίζει ότι δεν προτίθεται σε καμία περίπτωση να συνεργαστεί με το ΣΥΡΙΖΑ, «στοχεύοντας» στους ψηφοφόρους του, οι οποίοι δεν είναι άλλοι από αυτούς που κάποτε ψήφιζαν το ΠΑΣΟΚ.
Με την κυβέρνηση Τσίπρα να βιώνει την αυξανόμενη δυσαρέσκεια των πολιτών, η ΔΗΣΥ ευελπιστεί ότι με τη νέα της μορφή και ταυτότητα, μπορεί να πάρει πίσω πολλούς από τους ψηφοφόρους που την εγκατέλειψαν τα προηγούμενα χρόνια.
Παράλληλα, χαρακτηρίζοντας τη ΝΔ ως τον πολιτικό και ιδεολογικό της αντίπαλο, η ΔΗΣΥ επιχειρεί αφενός να κόψει τις γέφυρες συνεργασίες του πρόσφατου παρελθόντος και αφετέρου να εμφανιστεί ως το αντίπαλο δέος, παίρνοντας από το ΣΥΡΙΖΑ τα ηνία στο «δίπολο» της αντιπαράθεσης με τη ΝΔ.
Είναι ένας τεράστιος πολιτικός στόχος.
Που αν και δύσκολος, δεν είναι ανέφικτος να συμβεί.
Οι παράμετροι που θα επηρεάσουν το τελικό αποτέλεσμα είναι πολλοί.
Από τη μια είναι η ίδια η κυβέρνηση Τσίπρα και το ερώτημα του κατά πόσο θα καταφέρει να ανταποκριθεί στις προκλήσεις που έχει μπροστά της.
Από την άλλη είναι η ίδια η Δημοκρατική Συμπαράταξη και το αν θα καταφέρει ο νέος αυτός πολιτικός φορέας να συνενώσει πραγματικά δυνάμεις, να εμφανίσει ένα νέο πρόσωπο και να πείσει τους πολίτες ότι η νέα αυτή κίνηση όχι μόνο έχει πειστική πρόταση, αλλά δεν κουβαλά και τις «αμαρτίες» του παρελθόντος.
Η κα.Γεννηματά υποστήριξε ότι «επιστρέψαμε».
Πράγματι, στο συνέδριο μπήκαν οι βάσεις για την επιστροφή αυτή.
Τους επόμενους όμως μήνες θα φανεί κατά πόσο αυτή είναι εφικτή ή όχι αυτή η πολιτική επιστροφή.
Αυτό όμως που είναι σίγουρο είναι ότι πρόκειται για μια τεράστια πρόκληση, διότι μια ενωμένη και κυρίως ανανεωμένη Κεντροαριστερά μπορεί να ανατρέψει τις σημερινές πολιτικές ισορροπίες.

Σπύρος Χριστόπουλος
www.bankingnews.gr


Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης