Τελευταία Νέα
Πολιτική

Παπαντωνίου: Άνευ αντικειμένου η συμμετοχή μου στην προανακριτική επιτροπή της Βουλής

Παπαντωνίου: Άνευ αντικειμένου η συμμετοχή μου στην προανακριτική επιτροπή της Βουλής
Ο πρώην υπουργός έστειλε επιστολή προς τον πρόεδρο τη ειδικής κοινοβουλευτικής επιτροπής
Την πρόθεση του να μην συμμετέχει στην προανακριτική επιτροπή της Βουλής αποκαλύπτει ο πρώην υπουργός Γιάννος Παπαντωνίου με επιστολή προς τον πρόεδρο τη ειδικής κοινοβουλευτικής επιτροπής.
«Ευχαριστώ για την πρόσκληση να παραστώ στην συνεδρίαση της Ειδικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής τη Δευτέρα 26 Ιουνίου.
Το γεγονός, όμως, ότι επιλέξατε να μην εξετάσετε την ουσία της υπόθεσης - για ενδεχομένως εύλογους νομικούς λόγους - καθιστά την συμμετοχή μου άνευ αντικειμένου» επισημαίνει ο κ. Παπαντωνίου στην επιστολή του.
Παράλληλα τονίζει ότι «δεν υπάρχει καμία απολύτως ένδειξη, ή ίχνος στοιχείου, στις υπό εξέταση δικογραφίες για ενέργειες ή παραλείψεις μου που θα μπορούσαν να εκληφθούν ως έστω ελάχιστα αποκλίνουσες από την αυστηρή τήρηση της νόμιμης υπηρεσιακής διαδικασίας».
Σύμφωνα με τον ίδιο, οι εκτιμήσεις περί απωλειών ή μείωσης κερδών του ελληνικού δημοσίου από την υλοποίηση των Αντισταθμιστικών Ωφελημάτων (Α/Ω) στις συγκεκριμένες συμβάσεις που συvάφθηκαν επί υπουργίας του είναι αυθαίρετες και, επιπλέον, δεν έχουν υποβληθεί σε δικαστικό έλεγχο, ή ο έλεγχος δεν έχει ολοκληρωθεί, ώστε να αντληθούν συμπεράσματα σχετικά με τη βασιμότητά τους.
Οι εκτιμήσεις εστιάζονται κυρίως στην «πλημμελή εφαρμογή των κανόνων επιμελούς διαχείρισης» και, κατά συνέπεια, αφορούν -στο μέτρο που ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα- περίπου στο σύνολό τους το στάδιο υλοποίησης κατά τη διάρκεια άλλων υπουργικών θητειών μετά την αποχώρησή του από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας.
Ακόμα και αν ορισμένες από τις υποθετικές απώλειες μπορούν να συναρτηθούν με την ίδια την σύναψη των συμβάσεων, οι όροι των συμβάσεων προκύπτουν, βάσει του ισχύοντος νόμου, από (κατά κανόνα) ομόφωνες εισηγήσεις υπηρεσιακών οργάνων.
«Ευθύνη υπουργού μπορεί να συναχθεί, στην υποθετική περίπτωση που υπάρχει αμφισβήτηση της ορθότητας των όρων, μόνο αν ο υπουργός παραβλέψει αντίθετη - έστω μειοψηφική - εισήγηση από αρμόδια όργανα, είτε ασκήσει επιρροή σε υπηρεσιακούς παράγοντες για αλλαγή των όρων κατά τρόπο που λειτουργεί υπέρ συμφερόντων ξένων προς το ελληνικό Δημόσιο» επισημαίνει ο κ. Παπαντωνίου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης