Τελευταία Νέα
Πολιτική

Παπακωνσταντίνου σε CNBC: Η Γερμανία ευθύνεται για τις καθυστερήσεις στο θέμα του ελληνικού χρέους

Παπακωνσταντίνου σε CNBC: Η Γερμανία ευθύνεται για τις καθυστερήσεις στο θέμα του ελληνικού χρέους
Ο πρώην υπουργός Οικονομικών δήλωσε ότι όσο καθυστερεί η απόφαση για το ελληνικό χρέος τόσο πιο δύσκολη γίνεται η ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο QE
Η Γερμανία ευθύνεται για το γεγονός ότι η Ελλάδα ακόμα περιμένει από τους δανειστές της να εκπληρώσουν τις υποσχέσεις τους για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, δήλωσε ο πρώην υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου.
«Έχουμε εγκλωβιστεί μεταξύ ανταγωνιστικών απαιτήσεων για προτεραιοτήτων από το ΔΝΤ από την μία πλευρά και τη Γερμανία από την άλλη» επεσήμανε ο ίδιος στο CNBC.
Όπως εξήγησε, εάν η Γερμανία είχε συμφωνήσει στη συνεδρίαση του προηγούμενου μήνα όσον αφορά στην ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, τότε το ΔΝΤ θα μπορούσε να συμμετέχει στο ελληνικό πρόγραμμα διαθέτοντας και κάποια χρήματα στην Ελλάδα.
«Καμία από τις δύο πλευρές έκαναν τα απαραίτητα βήματα για να συναντηθούν κάπου στη μέση.
Η Γερμανία έχει εκλογές τον Σεπτέμβριο οπότε ο (υπουργός Οικονομικών) Wolfgang Schaeuble δεν θέλει να πει ξεκάθαρα, ότι ναι θα υπάρξει κάποιο είδος ελάφρυνσης του χρέους» είπε ο κ. Παπακωνσταντίνου.
Εν τω μεταξύ, ο ίδιος επεσήμανε ότι αναμένει μια συμφωνία επί της αρχής όπου το ΔΝΤ θα συμμετέχει στο πρόγραμμα, αλλά θα συνεισφέρει χρήματα το καλοκαίρι του 2018, όταν θα έχουν ολοκληρωθεί οι γερμανικές εκλογές και τα μέτρα για το χρέος έχουν περιγραφεί.
Όπως σχολιάζει το CNBC, η επικεφαλής του ΔΝΤ, Christine Lagarde, νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, προσέφερε ένα συμβιβασμό όπου το ΔΝΤ θα συμμετέχει στο ελληνικό πρόγραμμα, όπως θέλει η Γερμανία, αλλά θα δώσει χρήματα μέχρι να διευκρινιστούν τα μέτρα για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.
Οι Ευρωπαίοι πιστωτές, το ΔΝΤ και η Ελλάδα θα έχουν νέες συνομιλίες σχετικά με την ελάφρυνση του χρέους στο επόμενο Eurogroup.
«Μέχρι να βρεθεί λύση, η ελληνική οικονομία θα είναι ο πιο αδύναμος κρίκος» επισημαίνεται στο δημοσίευμα.
Πάντως, ο κ. Παπακωνσταντίνου εξήγησε ότι η καθυστέρηση όσον αφορά στα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους καθιστά πολύ πιο δύσκολο για την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να εξετάσει εάν θα συμπεριλάβει την Ελλάδα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.
Κατά συνέπεια γίνεται ακόμα πιο δύσκολος ο δρόμος μέχρι να μπορέσει η Ελλάδα να ξαναβγεί στις αγορές για να δανειστεί.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης