Τελευταία Νέα
Πολιτική

Χριστοδουλάκης (πρώην ΥΠΟΙΚ): Το ευρώ δεν έβλαψε την ελληνική οικονομία – Αργήσαμε να μπούμε στην Ευρωζώνη

Χριστοδουλάκης (πρώην ΥΠΟΙΚ): Το ευρώ δεν έβλαψε την ελληνική οικονομία – Αργήσαμε να μπούμε στην Ευρωζώνη
Κανένα από τα σημερινά προβλήματα που έχει σήμερα η Ελλάδα δεν οφείλεται στο ευρώ υποστήριξε ο πρώην υπ. Οικονομικών
Την θέση ότι το ευρώ δεν έβλαψε καθόλου την ελληνική οικονομία και ότι κανένα από τα προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα η Ελλάδα δεν οφείλεται στο ευρώ διατύπωσε ο πρώην υπουργός Οικονομικών, Ν. Χριστοδουλάκης.
Σε δηλώσεις του στο Real Fm και ερωτηθείς για το εάν ήταν λάθος η ένταξη της Ελλάδας της ευρωζώνης επί της δικής του υπουργίας ο κ.Χριστοδουλάκης υποστήριξε ότι το ευρώ έδωσε μια βιωσιμότητα και μια προοπτική στην ελληνική οικονοία.
«Αυτό το οποίο έκανε το ευρώ ήταν ότι σταθεροποίησε την αγοραστική δύναμη του Έλληνα και του έδωσε, για πρώτη φορά, έπειτα από πάρα πολλά χρόνια, ένα σταθερό νόμισμα.
Ένα νόμισμα το οποίο καθόλου δεν έβλαψε την ελληνική οικονομία, την ωφέλησε, μείωσε τα επιτόκια, βοήθησε τις επιχειρήσεις να αναπτυχθούν.
Φυσικά το νόμισμα είναι ένα μέσον, δεν σου λύνει όλα τα προβλήματα, αλλά πρέπει να κάνεις μεταρρυθμίσεις, πρέπει να κάνεις επενδύσεις.
Όταν αυτά σιγά-σιγά ξεχάστηκαν η ελληνική οικονομία αντιμετώπισε προβλήματα» είπε ο κ.Χριστοδουλάκης, αναφέροντας πως η Ελλάδα όταν μπήκε στην Ευρωζώνη ήταν πανέτοιμη για αυτό το βήμα.
«Η Ελλάδα χρησιμοποίησε τους ίδιους κανόνες, οι οποίοι προφανώς είχαν μία ελαστικότητα έτσι όπως χρησιμοποιήθηκαν και από τη Γερμανία και από τη Γαλλία και από το Βέλγιο και από την Ιταλία και από την Ισπανία και από άλλες χώρες και μάλιστα η Ελλάδα επειδή μπήκε μόνη της, επειδή μπήκε 2 χρόνια μετά απ’ ότι μπήκαν οι άλλοι και ήταν στο μικροσκόπιο όλων των χωρών.
Θεωρώ, αν με ρωτήσετε, ότι άργησε κιόλας να μπει, έπρεπε να μπει πιο νωρίς η Ελλάδα στο ευρώ.
Όχι μόνο δεν βιάστηκε, αλλά άργησε.
Αν ήταν στο χέρι μου θα την είχα βάλει και νωρίτερα.
Το ευρώ έδωσε μία βιωσιμότητα, προοπτική και θέση στην ελληνική οικονομία.
Κανένα από τα σημερινά προβλήματα τα οποία έχει η Ελλάδα, κανένα απολύτως, δεν οφείλεται στο ευρώ.
Τα προβλήματα τα οποία έχουμε θα ήταν πολλαπλάσια αν δεν είχαμε το ευρώ» υποστήριξε ο κ.Χριστουδουλάκης.
Αναφερόμενος στην πορεία των διαπραγματεύσεων και στα δύο βασικά σημεία της διαφαινόμενης συμφωνίας, δηλαδή τη μείωση του αφορολόγητου και τις περικοπές στις προσωπικές διαφορές των συντάξεων, ο κ.Χριστοδουλάκης είπε ότι και τα δύο είναι ορθά.
«Αυτό το οποίο θα πρέπει να ελαττωθεί είναι οι προσωπικές διαφορές.
Δεν μιλάμε για τις συντάξεις, μιλάμε για τις προσωπικές διαφορές οι οποίες ευνοούν κυρίως τις συντεχνίες.
Είναι οι προνομιούχοι συνταξιούχοι και θα πρέπει και αυτοί να προσαρμοστούν βαθμιαία στα γενικώς ισχύοντα.
Δεν μειώνεται η σύνταξη, μειώνεται η προσωπική διαφορά η οποία του έχει επιδικαστεί καθ’ υπέρβαση αντί να προσαρμοστεί η σύνταξή του στα γενικώς ισχύοντα.
Λέει συνέχεια ο κόσμος ότι θα μειωθούν οι συντάξεις, θα μειωθούν ορισμένα ποσά συντάξεων σε όσους είχαν καταφέρει παρά τα ισχύοντα να καθιερώσουν προσωπικές διαφορές.
Είναι άλλο το ένα και άλλο το άλλο.
Το θέμα είναι ότι τη σύνταξη την οποία παίρνουν δεν την έχουν θεμελιώσει με όρους ασφαλιστικής ισονομίας.
Άλλοι οι οποίοι δεν είχαν επιτύχει να απολαμβάνουν πολιτικής εύνοιας για διάφορους λόγους δεν πήραν προσωπική διαφορά.
Άλλες κατηγορίες πήραν προσωπικές διαφορές.
Θεωρώ ότι το μέτρο αυτό είναι εξυγιαντικό και θα επιτρέψει να ενισχυθούν οι άλλες συντάξεις, οι υγιείς συντάξεις, οι οποίες βασίζονται στην ασφαλιστική ισονομία.
Επίσης, η μείωση του αφορολόγητου προφανώς θα πρέπει να γίνει διότι υπάρχουν πάρα πολλοί που δεν πληρώνουν καθόλου φόρο.
Αν μειωθεί το αφορολόγητο θα μπορέσουν να μειωθούν και οι φορολογικοί συντελεστές των μεγαλύτερων κλιμακίων και να ελαφρυνθούν κάπως αυτοί οι οποίοι έχουν κυρίως τη μεγάλη φορολογική επιβάρυνση» υποστήριξε ο κ.Χριστοδουλάκης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης