Τελευταία Νέα
Πολιτική

Χρυσόγονος: Όσο λιγότερη η χρηματοδότηση από το ΔΝΤ τόσο το καλύτερο – Να υπάρξει γενναία ελάφρυνση του χρέους

Χρυσόγονος: Όσο λιγότερη η χρηματοδότηση από το ΔΝΤ τόσο το καλύτερο – Να υπάρξει γενναία ελάφρυνση του χρέους
Η ποσοτικοποίηση των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το χρέος θα είναι καθοριστική για την ένταξη της Ελλάδας στο QE είπε ο κ.Χρυσόγονος
Την θέση ότι όσο λιγότερη είναι η χρηματοδότηση από το ΔΝΤ τόσο καλύτερα θα είναι για την Ελλάδα διατύπωσε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Κ. Χρυσόγονος, ο οποίος υποστήριξε ότι απαιτείται μια γενναία ελάφρυνση του χρέους καθώς και ποσοτικοποίηση των μέτρων για το χρέος μια και αυτή θα είναι καθοριστική για την ένταξη της Ελλάδας στο QE.
Σε δηλώσεις του στο Κόκκινο ο κ.Χρυσόγονος και ενόψει της Εαρινής Συνόδου του ΔΝΤ υποστήριξε ότι «προφανώς το ΔΝΤ θέτει ως όρο συμμετοχής του στη χρηματοδότηση του ελληνικού προγράμματος την απομείωση του ελληνικού χρέους, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο».
«Αυτό είναι μεν θετικό γιατί η Ελλάδα χρειάζεται αυτή την απομείωση, αλλά το ζήτημα είναι πόσο ουσιαστική και θα είναι και πότε θα έρθει» υπογράμμισε ο κ.Χρυσόγονος, τονίζοντας αναφορικά με το ύψος αυτής της χρηματοδότησης ότι «όσο λιγότερη είναι τόσο καλύτερα», καθώς όπως είπε, «πρώτον τα δανεικά του Ταμείου είναι υψηλότοκα, με 3,5%-4% όταν του ESM είναι με 1%, δεύτερον είναι βραχυπρόθεσμα διάρκειας 3-5 ετών και τρίτον δεν υπάρχει καμία δυνατότητα επαναδιαπραγμάτευσης, καθώς ο συσχετισμός δυνάμεων είναι εξαιρετικά αρνητικός».
«Το ΔΝΤ απαιτεί από τους Ευρωπαίους να κάνουν υποχωρήσεις στα δάνεια που αυτοί έχουν παραχωρήσει στην Ελλάδα, αλλά για τα δικά του δάνεια κουβέντα.
Σε κάθε περίπτωση, το ποσό θα είναι συμβολικό.
Αλλά αντί να είναι π.χ. 5 δισ. ευρώ καλύτερα να είναι 1 δισ. ευρώ, γιατί τα δάνεια του Ταμείου είναι τοξικά όσον αφορά τους όρους» υποστήριξε ο κ.Χρυσόγονος, τονίζοντας ότι πλέον υπάρχει συναντίληψη μεταξύ του ΔΝΤ και των Ευρωπαίων για το πλαίσιο στο οποίο θα πρέπει να γίνει η ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.
«Η ποσοτικοποίηση των μέτρων, ώστε να φανεί σε τι ποσό θα μεταφράζεται η εφαρμογή τους, είναι επίσης σημαντική, αν και το πολιτικό πρόβλημα που έχουν οι Γερμανοί μέχρι τις εκλογές του Σεπτεμβρίου, κάνει πιθανό η εφαρμογή τους να τοποθετείται κάποια στιγμή το 2018.
Είναι επίσης σημαντική και ως προϋπόθεση για να συμπεριλάβει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα τα ελληνικά ομόλογα στην ποσοτική χαλάρωση, κάτι πολύ κρίσιμο για να υποχωρήσουν περαιτέρω οι αποδόσεις και η Ελλάδα να αρχίσει να εκδίδει νέους τίτλους, επιστρέφοντας σταδιακά στις αγορές στο τέλος του προγράμματος και των μνημονίων.
Χωρίς ποσοτικοποιημένα μεσοπρόθεσμα το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ πολύ δύσκολα θα δεχθεί αγορές ελληνικών ομολόγων, όταν το ΔΝΤ χαρακτηρίζει δημόσια το ελληνικό χρέος «εξόχως μη βιώσιμο» και χαρακτηρίζει τα ελληνικά ομόλογα σκουπίδια.
Πώς  θα πάει η ΕΚΤ να αγοράσει;» διερωτήθηκε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.
Ως προς το θέμα των πρωτογενών πλεονασμάτων, ο κ.Χρυσόγονος υποστήριξε ότι είναι δεδομένο ότι κανένα κράτος δεν πέτυχε ποτέ πλεονάσματα 3,5% και πλέον για δέκα χρόνια.
«Με την επιστροφή της ελληνικής οικονομίας σε ισχυρή τροχιά ανάπτυξης, το τι θα ισχύσει μετά το 2018 θα το κρίνουν τα επόμενα χρόνια οι ελληνικές κυβερνήσεις, σε συνδυασμό με την δυνατότητα αναχρηματοδότησης κατ' ευθείαν από τις αγορές για ότι δεν καλύπτουν τα πλεονάσματα.
Τα άλλα κράτη δεν θα μπορούν να υπαγορεύσουν κάτι, αφού θα έχουμε απεξαρτηθεί.
Το κρίσιμο δεν είναι τόσο τι θα συμφωνηθεί υπό μορφή προοπτικής φέτος και ειδικά για το διάστημα 2021-2023, το ζήτημα είναι η ισχυρή τροχιά ανάπτυξης για να ανακτήσουμε την εμπιστοσύνη των αγορών.
Προϋπόθεση λοιπόν είναι να υπάρξει γενναία ελάφρυνση χρέους, ενδεχομένως δε και εξειδίκευση μακροπρόθεσμων μέτρων» υπογράμμισε ο κ.Χρυσόγονος.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης