Τελευταία Νέα
Πολιτική

«Πολικές θερμοκρασίες» σε αξιολόγηση και Κυπριακό - Επαφές του Οικονομικού επιτελείου για άρση του αδιεξόδου

«Πολικές θερμοκρασίες» σε αξιολόγηση και Κυπριακό - Επαφές του Οικονομικού επιτελείου για άρση του αδιεξόδου
Κάθε άλλο παρά …ελπιδοφόρα μπορούν να χαρακτηριστούν τα μηνύματα που λαμβάνει η κυβέρνηση στα δύο «φλέγοντα» ζητήματα της επικαιρότητας, τη διαπραγμάτευση και το Κυπριακό
Στο «μέτωπο» της β’ αξιολόγησης δεν έχει σημειωθεί ούτε «μισό βήμα» προόδου με τους θεσμούς και κυρίως το ΔΝΤ αλλά και το Βερολίνο να επιμένουν στις «σκληρές» θέσεις τους ενώ στο ζήτημα του Κυπριακού η Άγκυρα φαίνεται πως επιχειρεί να «δυναμιτίσει» και να «σαμποτάρει» τις συνομιλίες που ξεκινούν σήμερα στη Γενεύη καθώς ο τούρκος πρόεδρος δεν θα παραστεί.
Ήδη, τόσο στο Μέγαρο Μαξίμου όσο και στο Υπουργείο Οικονομικών αν και διατυπώνουν την αισιοδοξία τους πως «στο τέλος όλα θα πάνε καλά» με την αξιολόγηση και πως αυτή θα κλείσει στην ώρα της αποφεύγουν να δεσμευτούν σε κάποιο χρονοδιάγραμμα.
Όσο για το Κυπριακό δεν τρέφουν μεγάλες προσδοκίες.

Μαραθώνιος επαφών του Οικονομικού επιτελείου για «πολιτική λύση» στην αξιολόγηση

Ήδη είναι «παγωμένες» οι διαπραγματεύσεις με τους Θεσμών, και παρότι ολοκληρώνεται το πρώτο δεκαήμερο του Ιανουαρίου οι διαφορές παραμένουν «αγεφύρωτες».
Το ύψος των πρωτογενών πλεονασμάτων μετά το 2018, τα εργασιακά και το δημοσιονομικό κενό για το 2018 βρίσκονται πάνω στο τραπέζι και σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές αναμένεται τα επόμενα 24ωρα να ληφθούν πρωτοβουλίες από το οικονομικό επιτελείο, για επανέναρξη των συζητήσεων.
Στόχος της κυβέρνησης να ξεπεραστούν οι διάφορες με «πολιτική λύση» καθώς με «τεχνοκρατικούς όρους» οι … αποστάσεις είναι τουλάχιστο «χαώδεις».
Έτσι οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος θα έχει επικοινωνίες με τον Επίτροπο Οικονομικών Υποθέσεων P. Moscovici, τον πρόεδρο του Eurogroup J. Dijsselbloem, τον Γάλλο ομόλογό του M. Sapin και τον Υπουργός Οικονομικών της Ιταλίας C. Padoan.
Στη μάχη των επαφών για «πολιτική λύση» ρίχνεται και Υπουργός Οικονομίας Δημήτρης Παπαδημητρίου (ο οποίος αναμένεται να έχει επικοινωνίας με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Mario Draghi ενώ ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης που θα έχει συναντήσεις με στελέχη του ΔΝΤ στις Η.Π.Α.
Πάντως οι πλέον αισιόδοξες προβλέψεις τοποθετούν την επιστροφή του κουαρτέτου των δανειστών στην Αθήνα μετά τις 20 Ιανουαρίου.
Και ενώ η Αθήνα θέτει ως οδικό χάρτη για το πρώτο τρίμηνο του έτους το κλείσιμο της αξιολόγησης εντός του Φεβρουαρίου και μάλιστα χωρίς νέα μέτρα και ακολούθως η ΕΚΤ να εγκρίνει έως τις 10 Μαρτίου την ένταξη της χώρας στο πρόγραμμα της ποσοτικής χαλάρωσης το Βερολίνο φαίνεται πως «κωλυσιεργεί» ώστε να ξεκαθαρίσει το ΔΝΤ εάν θα μετάσχει και με ποια μορφή στο Ελληνικό Πρόγραμμα ενώ το Ταμείο ζητά επίμονα μέτρα ύψους 4δις ευρώ για 2019-2020 εφόσον δεν μειωθούν τα πλεονάσματα.
Επιπλέον το Ταμείο δεν υποχωρεί από την αξίωση για μείωση του αφορολογήτου στις 5.000 ευρώ, και κατάργηση της λεγόμενης προσωπικής διαφοράς στις συντάξεις μεταξύ νέων και παλαιών συνταξιούχων.
Ενδεικτικό των «χαμηλών θερμοκρασιών που επικρατούν στη διαπραγμάτευση είναι τα όσα ανέφερε σε συνέντευξη του ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος.
«Μέχρι το Eurogroup της 26ης Ιανουαρίου μεσολαβεί ο σταθμός του Euro Working Group της 12ης Ιανουαρίου, όπου εκεί θα έχουμε μια καθαρότερη εικόνα» είπε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος συμπληρώνοντας ότι «ο λόγος για τον οποίο αυτή τη στιγμή παραμένει ανοιχτό μέτωπο, της αξιολόγησης, έχει να κάνει με την παράλογη, θα έλεγε κανείς, στάση του ΔΝΤ, δεν πρόκειται εδώ για τεχνικό ζήτημα, δεν πρόκειται για ζήτημα που μπορεί να επιλυθεί με μικρές παραχωρήσεις ή μερικά μπρος-πίσω εκ μέρους των εμπλεκομένων, είναι ένα πολιτικό θέμα, το οποίο αισιοδοξούμε ότι θα επιλυθεί, καθώς κανένας αυτή τη στιγμή στην Ευρώπη δεν έχει συμφέρον για μια τεχνική αναζωπύρωση του ελληνικού ζητήματος».

Φόβοι για «ναυάγιο» στο Κυπριακό - Μόνο εάν υπάρχει προοπτική συμφωνίας θα μεταβεί ο Τσίπρας στη Γενεύη

Μειωμένες προσδοκίες και στο ζήτημα του Κυπριακού μετά και την απόφασή του Τούρκου προέδρου Tayyip Erdogan να μην μεταβεί στην διάσκεψη της Γενεύης με την Άγκυρα να εκπροσωπείται από τον πρωθυπουργό της Τουρκίας, Yildirim.
Αυτό σημαίνει πως η συνάντηση του έλληνα πρωθυπουργού με τον Τούρκο πρόεδρο την οποία η Αθήνα και ο ίδιο ο Αλέξης Τσίπρας χαρακτήριζε «κρίσιμη» και «ιδιαίτερα σημαντική» δεν φαίνεται πως θα πραγματοποιηθεί.
Ο έλληνας πρωθυπουργός, με αυτά τα δεδομένα το πιθανότερο είναι ότι δεν θα μεταβεί στη Γενεύη, με την ελληνική κυβέρνηση να εκπροσωπείται από τον Υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά.
Μάλιστα υψηλόβαθμη κυβερνητική πηγή, όταν κλήθηκε να αποσαφηνίσει το εάν ο Α. Τσίπρας θα πάει ή όχι στη Γενεύη απαντούσε χαρακτηριστικά ότι «θα πάει εφ΄ όσον υπάρχουν πιθανότητες επίτευξης συμφωνίας».
Αλλά και η συνάντηση του Νίκου Κοτζιά με τον Τούρκο ομόλογό του δεν φαίνεται να έδωσε την απαιτούμενη «ώθηση» με όλες τις παραμέτρους να δείχνουν ότι και αυτή η προσπάθεια για επίλυση του Κυπριακού κινδυνεύει να καταλήξει σε «ναυάγιο» με ευθύνη της τουρκικής πλευράς.
Χθες πάντως ο Αλέξης Τσίπρας είχε αναλυτική τηλεφωνική συνομιλία με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, Antonio Gutteres, ενόψει της επικείμενης πολυμερούς Διάσκεψης της Γενεύης τόσο για θέματα ουσίας όσο και διαδικαστικά ενώ συνομίλησε τηλεφωνικά και με τον Κύπριο Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη. Ο πρωθυπουργός επανέλαβε Antonio Gutteres τις πάγιες θέσεις της Ελλάδας, για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση στο Κυπριακό επί τη βάσει των αποφάσεων του ΟΗΕ.

Ο Αλέξης Τσίπρας ενημερώνει πολιτικούς αρχηγούς και Πρόεδρο Δημοκρατίας

Το πρωί ο πρωθυπουργός θα έχει διαδοχικές συναντήσεις με του πολιτικούς αρχηγούς πλην του Γραμματέα της Χρυσής Αυγής. Πρώτος την πόρτα του Μέγαρου Μαξίμου θα περάσει στις 10 το πρωί ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης και θα ακολουθήσουν η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Φώφη Γεννηματά, ο Γ.Γ. του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, ο πρόεδρος του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης, ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης ενώ οι συναντήσεις θα ολοκληρωθούν αργά το απόγευμα με τον πρόεδρο των ΑΝΕΛ και κυβερνητικό εταίρο Πάνος Καμμένο.
Μία ημέρα μετά την Τρίτη ο Αλέξης Τσίπρας θα συναντηθεί στη μία το μεσημέρι με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο στο προεδρικό μέγαρο.
Στο επίκεντρο της συνάντησης θα βρεθούν οι εξελίξεις στο Κυπριακό αλλά και τρέχοντα ζητήματα της πολίτικης και οικονομικής επικαιρότητας.

Δημήτρης Αλειφερόπουλος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης