Τελευταία Νέα
Πολιτική

Bloomberg: Μετά την παραίτηση του Renzi o Τσίπρας ξεμένει από συμμάχους εντός της ΕΕ

Bloomberg: Μετά την παραίτηση του Renzi o Τσίπρας ξεμένει από συμμάχους εντός της ΕΕ
Σε δύσκολη θέση ο Έλληνας πρωθυπουργός, μετά την παραίτηση Renzi αλλά και την ανακοίνωση του Hollande ότι δεν θα επιδιώξει ανανέωση της θητείας του
«Οι φίλοι της Ελλάδας εντός της ΕΕ τελειώνουν» αναφέρεται σε δημοσίευμα του Bloomberg, με αφορμή την παραίτηση του Ιταλού πρωθυπουργού Matteo Renzi.
«Καθώς ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας αντιμετωπίζει τις διαμαρτυρίες των εργαζομένων κατά των απαιτήσεων των δανειστών για την εργασιακή μεταρρύθμιση και τα νέα μέτρα λιτότητας, οι βασικοί του σύμμαχοι στη νότια Ευρώπη ''εξαφανίζονται'' από την πολιτική σκηνή.
Ο Ιταλός πρωθυπουργός Matteo Renzi παραιτήθηκε έπειτα από τη συντριπτική ήττα στο δημοψήφισμα και ο Γάλλος πρόεδρος Francois Hollande έχει δηλώσει ότι δεν θα επιδιώξει την ανανέωση της θητείας του» επισημαίνεται στο ίδιο δημοσίευμα.
Όπως δηλώνει στο Bloomberg ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών Αριστείδης Χατζής, «η Ελλάδα θα συνεχίσει να έχει όλο και λιγότερους συμμάχους.
Η Merkel είναι η μόνη μας σύμμαχος προς το παρόν, αλλά ακόμα και η Merkel έχει τα δικά της όρια καθώς πλησιάζουν οι γερμανικές εκλογές».
Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα «ενώ το ΔΝΤ απαιτεί ακόμα πιο σκληρά μέτρα από τον Αλέξη Τσίπρα, μεταξύ των οποίων χαμηλότερο αφορολόγητο και μεγαλύτερες μειώσεις στις συντάξεις, ο Έλληνας πρωθυπουργός έχει λιγότερους φίλους στους οποίους μπορεί να στραφεί.
Η αποτυχία στην ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης θα μπορούσε να σημαίνει ότι τα ελληνικά ομόλογα δεν συμπεριληφθούν στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ ενώ μια κρίση ρευστότητας θα μπορούσε να εκτροχιάσει την πολυπόθητη οικονομική ανάπτυξη το επόμενο έτος.

Αδιέξοδο

Ενώ η οικονομία σημειώνει μια προσωρινή ανάκαμψη, το ποσοστό ανεργίας παραμένει πάνω από 23%, το υψηλότερο στην Ευρώπη.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, η ανεργία μειώθηκε ελαφρά στο 23,1% το Σεπτέμβριο από 23,3% τον προηγούμενο μήνα.
«Έπειτα από όλα όσα έχουν συμβεί, ο καθένας θα μπορούσε να είναι πιο μετριοπαθής και λίγο πιο ευέλικτος, συμπεριλαμβανομένου του ΔΝΤ» δηλώνει στο Bloomberg, ο κ. Χατζής.
«Με την εμμονή της ελληνικής κυβέρνησης για εξεύρεση λύσης για το ελληνικό χρέος αμέσως τώρα, η εμμονή του ΔΝΤ και των Ευρωπαίων δεσμεύεται από την δικές τους πολιτικές αναγκαιότητες.
Έχουμε φτάσει σε αδιέξοδο για ακόμη μία φορά» επισημαίνει ο κ. Χατζής.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης