Τελευταία Νέα
Πολιτική

Παππάς: Τα οφέλη της νέας ψηφιακής οικονομίας πρέπει να διαχυθούν ισότιμα προς όλους τους πολίτες

Παππάς: Τα οφέλη της νέας ψηφιακής οικονομίας πρέπει να διαχυθούν ισότιμα προς όλους τους πολίτες
«Η πρόσφατη ίδρυση του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης δεν ήταν απαίτηση των δανειστών ή άλλων παραγόντων»
Στο γεγονός ότι τα οφέλη της νέας ψηφιακής οικονομίας και της δημιουργικής βιομηχανίας πρέπει να διαχυθούν ισότιμα προς όλους τους πολίτες αναφέρθηκε σήμερα (29/11) π Υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, Νίκος Παππάς, κατά τη διάρκεια ομιλίας του στο 27ο Ετήσιο Συνέδριο του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, με θέμα «Η Ωρα της Ελληνικής Οικονομίας».
Συγκεκριμένα, ο κ. Παππάς παρουσίασε τους πυλώνες επί των οποίων θα αναπτυχθεί ο σχεδιασμός του νέου Υπουργείου, οι οποίοι είναι οι εξής:

1. Υλοποίηση του σχεδίου Εθνικής Ψηφιακής Στρατηγικής που προβλέπει δράσεις για την ώθηση του κλάδου των Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΤΠΕ), με στόχο την ανάπτυξη της ψηφιακής οικονομίας και της απασχόλησης, έναν οδικό χάρτη με ορίζοντα το 2021, που καλείται να αξιοποιήσει το συγκριτικό πλεονέκτημα της Ελλάδας, το ανθρώπινο δυναμικό υψηλής εξειδίκευσης. Στο πλαίσιο αυτό, θα δημιουργηθεί ένα περιβάλλον ευνοϊκό για νεοφυείς και μικρομεσαίες επιχειρήσεις, με στόχο την αναστροφή του καταστροφικού «brain drain» των τελευταίων ετών, προβλέπονται εστιασμένες δράσεις για την τεχνολογική αναβάθμιση μικρομεσαίων επιχειρήσεων και ελεύθερων επαγγελματιών (ασφάλεια, ψηφιοποίηση διαδικασιών/περιεχομένου, παρουσία και εταιρική προώθηση στο διαδίκτυο, πώληση προϊόντων/υπηρεσιών κ.λπ.), ενώ εντός του 2017 αναμένεται η υλοποίηση του G-Cloud (Government – Cloud) δημιουργώντας τις προϋποθέσεις για τη σταδιακή μετάπτωση του Δημοσίου σε κεντρικές και κοινόχρηστες υποδομές ΤΠΕ.
2. Ταχεία επικαιροποίηση και υλοποίηση του Εθνικού Σχεδίου Ευρυζωνικής Πρόσβασης Επόμενης Γενιάς (NGAPlan), του οδικού χάρτη που προβλέπει έργα άνω των 400 εκατ. ευρώ για την ανάπτυξη ευρυζωνικών υποδομών. Στο πλαίσιο αυτό, θα δρομολογηθεί σύμπραξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, που θα αναπτύξει δίκτυο οπτικών ινών, ανοικτής πρόσβασης, σε όλη τη χώρα.

Όπως υπογράμμισε ο κ. Παππάς, «τα οφέλη της νέας ψηφιακής οικονομίας και της δημιουργικής βιομηχανίας πρέπει να διαχυθούν ισότιμα προς όλους τους πολίτες», καθώς όπως τόνισε χαρακτηριστικά είναι ζήτημα «δημοκρατίας» και «δίκαιης ανάπτυξης».
«Η πρόσφατη ίδρυση του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης δεν ήταν απαίτηση των δανειστών ή άλλων παραγόντων, αλλά η απτή απόδειξη της βούλησης της Κυβέρνησης και του Πρωθυπουργού να δοθεί η όσο το δυνατόν μεγαλύτερη βαρύτητα στην ψηφιακή οικονομία και τις νέες τεχνολογίες», προσθέτει ο υπουργός ΨΗΠΤΕ.
Ταυτόχρονα, τόνισε την κρισιμότητα της επένδυσης σε δράσεις βελτίωσης των ψηφιακών δεξιοτήτων των Ελλήνων, στο ψηφιακό σχολείο, δράσεις που εστιάζουν σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες (ηλικιωμένοι, χαμηλά εισοδήματα κ.λπ.), καθώς και στην άρση των γεωγραφικών αποκλεισμών.
«Δικός μας στόχος είναι η ψηφιακή πολιτική και οι σύγχρονες τηλεπικοινωνίες να μετατραπούν, από παράγοντες υστέρησης της χώρας, σε πεδία στα οποία η Ελλάδα μπορεί να πρωταγωνιστήσει σε διεθνές επίπεδο», κατέληξε ο Νίκος Παππάς.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης