Τελευταία Νέα
Πολιτική

Σε κρίσιμη καμπή η κυβέρνηση - «Συναγερμός» μετά την Public Issue και το καμένο χαρτί του ανασχηματισμού

Σε κρίσιμη καμπή η κυβέρνηση - «Συναγερμός» μετά την Public Issue και το καμένο χαρτί του ανασχηματισμού
Το «καμένο χαρτί» του ανασχηματισμού....
Διαπραγμάτευση με νέες αξιώσεις από τους δανειστές, δημοσκοπήσεις με την ψαλίδα να ανοίγει δραματικά υπέρ της ΝΔ, τηλεοπτικές άδειες με την κυβέρνηση να ανακρούει πρύμναν στο σύνολο του σχεδιασμού της και ο γρίφος του ανασχηματισμού που… κάηκε, αποτελούν τα «συστατικά» ενός «εύφλεκτου» μίγματος που καλείται το Μέγαρο Μαξίμου να «απενεργοποιήσει» για να αποφύγει την… έκρηξη.

Τα… κακά μαντάτα των δημοσκοπήσεων

Η δημοσίευση της δημοσκόπησης της Public Issue που έδινε μεγάλο προβάδισμα 24 ποσοστιαίων μονάδων υπέρ της Νέας Δημοκρατίας, επιβεβαίωσε το κακό κλίμα που έχει διαμορφωθεί για την κυβέρνηση καταγράφοντας την ολοένα αυξανόμενη δυσαρέσκεια των πολιτών.
Στο Μέγαρο Μαξίμου σήμανε συναγερμός, καθώς η δημοσκόπηση έδινε στο κυβερνών κόμμα ποσοστό 18%, στη Νέα Δημοκρατία 42%, και 2,5% στον κυβερνητικό εταίρο τους ΑΝΕΛ.
Αυτό όμως που ανησυχεί περισσότερο το πρωθυπουργικό επιτελείο και τους συνεργάτες του πρωθυπουργού είναι το ζήτημα της καταλληλότητας για πρωθυπουργός καθώς και η διαφορά είναι πλέον μη αναστρέψιμη υπέρ του Κυριάκου Μητσοτάκη που παίρνει ποσοστό 42% έναντι του Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος συγκεντρώνει το 21%.
Επιπλέον στο ερώτημα για το ποια θεωρείτε καλύτερη κυβέρνηση για τη χώρα, το 34% των ερωτηθέντων απαντάει μια κυβέρνηση της ΝΔ και μόλις το 13% απαντά μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, με τον Αλέξη Τσίπρα να υποχωρεί στην 6η θέση με 22% στις θετικές γνώμες.

Σκωτσέζικο ντους από τον Ντάιζεμπλουμ

Μέσα σε αυτό το κλίμα και με το κουαρτέτο των θεσμών να επιστρέφει στην Αθήνα για το διάστημα 14 – 21 Νοέμβρίου ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ με έγγραφο του κάνει ένα ακόμα σκωτσέζικο ντους στην κυβέρνηση.
Όπως αναφέρει το έγγραφο το Eurogroup/Ecofin στις 7-8 Νοεμβρίου είναι έτοιμο να βάλει στο «τραπέζι» τα βραχυπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους ωστόσο αυτό το συνδέει με ένα «ευρύ φάσμα μέτρων».
Σε αυτά περιλαμβάνει τα μέτρα στον τομέα των μεταρρυθμίσεων της κοινωνικής ασφάλισης (ενδεχομένως το επίδομα Κοινωνικής Αλληλεγγύης) και της αγοράς εργασίας που αναμένεται να είναι στο επίκεντρο της διαπραγμάτευσης καθώς και μέτρα στον τομέα των ιδιωτικοποιήσεων, του χρηματοπιστωτικού τομέα, της ενέργειας, της δημόσιας διοίκησης, η νομοθεσία σχετικά με τη στρατηγική του προϋπολογισμού για το μεσοπρόθεσμο, επιχειρηματικό κλίμα, και την εκπαίδευση του προϊόντος.
Μάλιστα παρά τους ισχυρισμούς του αρμόδιου υπουργού Γιώργου Κατρούγκαλου ότι το ζήτημα του ασφαλιστικού έχει ολοκληρωθεί στο έγγραφο Ντάισεμπλουμ ξεκαθαρίζεται ότι το ασφαλιστικό είναι μέσα στην ατζέντα των συζητήσεων και μάλιστα σε πρώτο πλάνο.

Το «καμένο χαρτί» του ανασχηματισμού.

Αλλά και ο ανασχηματισμός από ένα επικοινωνιακό υπερόπλο που θα σηματοδοτούσε μια νέα πορεία της κυβέρνησης και θα συνδεόταν με τον οδικό χάρτη για την επαναφορά της χώρας σε αναπτυξιακή τροχιά ήταν ένα πολιτικό «χαρτί» που… κάηκε πριν την ώρα του.
Οι συνέχεις αναβολές του τα σενάρια που πηγαίνουν κι έρχονται και οι πολλαπλές προαναγγελίες του τον κατέστησαν από μια κίνηση ουσίας σε επικοινωνιακή… φωτοβολίδα. Πάντως χθες σε συνέντευξή του ο υπουργός Επικρατείας και στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού Νίκος Παππάς παρέτεινε την αγωνία των μελών του υπουργικού Συμβουλίου καθώς όταν ρωτήθηκε για τον χρόνο διεξαγωγής του ανασχηματισμούς έθεσε ως πρώτες προτεραιότητες την ολοκλήρωση της προσπάθειας για τη σύσταση του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης καθώς όπως είπε διαμορφώνονται κλίμα ευρύτερων συναινέσεων και την ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης για το κλείσιμο της β΄ αξιολόγησης.
Την ίδια ώρα ο πρωθυπουργός φέρεται να δέχεται εισηγήσεις να προχωρήσει σε δομικές αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα και τα χαρτοφυλάκια το αργότερο έως την Παρασκευή καθώς τα… μολύβια των υπουργών έχουν κατέβει και το κλίμα έχει… βαρύνει.
Σε αυτό το κλίμα αναμονής των υπουργών συνέβαλε και η αποκάλυψη των χαρτοφυλακίων που σπάνε και των νέων υπουργείων που συστήνονται ή επανασυστήνονται με πολλούς υπουργούς να βλέπουν πως τους «κόβονται» αρμοδιότητες ή ακόμα και πως η υπουργική τους καρέκλα …τρέμει …φεύγει κάτω από τα πόδια τους .
Την ίδια ώρα και η εξαγγελία του πρωθυπουργού για μια σειρά από νομοσχέδια τα οποία θα είχαν κοινωνικό πρόσημο και θα έρχονταν βάσει του κυβερνητικού προγραμματισμού το αργότερο στα μέσα Νοεμβρίου φαίνεται να μεταφέρεται στις …καλένδες.
Πλαστικό χρήμα και εθελούσια αποκάλυψη αδήλωτων καταθέσεων είναι δυο από τα νομοσχέδια που πάνε πίσω.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης