Τελευταία Νέα
Πολιτική

Δρίτσας: Δεν συμφωνούμε με τις ιδιωτικοποιήσεις - Είναι κατά του προγράμματος μας

Δρίτσας: Δεν συμφωνούμε με τις ιδιωτικοποιήσεις - Είναι κατά του προγράμματος μας
Αναβρασμός στην κυβέρνηση για τις ιδιωτικοποιήσεις με φόντο τη δεύτερη αξιολόγηση και τον ανασχηματισμό
Με φόντο τα σενάρια περί ανασχηματισμού αλλά και τις πληροφορίες σχετικά με τις οποίες ο Αλέξης Τσίπρας σκέφτεται πολύ σοβαρά το ενδεχόμενο να απομακρύνει από την κυβέρνηση υπουργούς που στέκονται εμπόδιο στην υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων, ο υπουργός Ναυτιλίας Θοδωρής Δρίτσας εξέφρασε τη διαφωνία του για τις ιδιωτικοποιήσεις.
«Δεν συμφωνούμε προγραμματικά με τις ιδιωτικοποιήσεις.
Δεν είναι στο ιδεολογικό, πολιτικό, στρατηγικό και αναπτυξιακό οπλοστάσιο ενός κόμματος σαν τον ΣΥΡΙΖΑ οι ιδιωτικοποιήσεις» δήλωσε στο ραδιοφωνικό σταθμό Radio North.
«Δεχθήκαμε τον συμβιβασμό για αυτές τις εννέα ιδιωτικοποιήσεις που η διαδικασία τους είχε ήδη ξεκινήσει όταν υπογράφηκε η συμφωνία του περσινού καλοκαιριού.
Αυτό ήταν το σημείο συμβιβασμού ως προς τις ιδιωτικοποιήσεις.
Πέραν τούτου δεν υπάρχει άλλη συμφωνία της ελληνικής κυβέρνησης και του ελληνικού κράτους.
Αυτές τις ιδιωτικοποιήσεις δεν δεσμευτήκαμε ότι θα τις κάνουμε με όρους αποικίας αλλά με τους αξιοπρεπέστερους όρους ως προς τον ελληνικό λαό» είπε χαρακτηριστικά.
Για την ιστορία, πρέπει να σημειωθεί ότι ο υπουργός Ενέργειας Πάνος Σκουρλέτης έχει εκφράσει κι ο ίδιος τη διαφωνία του για τις ιδιωτικοποιήσεις και συγκεκριμένα για την πώληση μεριδίου της ΔΕΗ.

Στις 24/10/2016, το bankingnews.gr μετέδιδε:

Neue Zürcher Zeitung: Δρίτσας - Σπίρτζης - Δύο Έλληνες υπουργοί που αρνούνται τις ιδιωτικοποιήσεις

Παραδείγματα υπουργών της κυβέρνησης Τσίπρα, παραθέτει η ελβετική Neue Zürcher Zeitung από τα οποία καταδεικνύεται με σαφήνεια τι συμβαίνει όταν μια κυβέρνηση, χωρίς να το θέλει, ωθείται στις ιδιωτικοποιήσεις.
Ο αρθογράφος φέρνει ως παράδειγμα την περιπέτεια με το πρώην αεροδρόμιο στην περιοχή του Ελληνικού, αλλά και την κινεζική COSCO στο λιμάνι του Πειραιά, υπαινισσόμενος απομακρύνσεις αρμοδίων υπουργών εν όψει ανασχηματισμού.
«Δυσάρεστη έκπληξη για τον κινεζικό κολοσσό» σημειώνει ο αρθρογράφος της NZZ.
«Παρά το ότι το λιμάνι ευημερεί από τότε που το πήραν οι Κινέζοι, ο υπουργός Ναυτιλίας Θοδωρής Δρίτσας μετά τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ δεν άφησε τίποτα ανεκμετάλλευτο για να τορπιλίσει την εξαγορά.
Όπως κι άλλοι υψηλόβαθμοι πολιτικοί του κόμματος, πολέμησε κατά της πώλησης του λεγόμενου ‘εθνικού πλούτου’.
Και άφησε πολύ χρόνο να περάσει μέχρις ότου καταθέσει στη Βουλή το συμβόλαιο με τη COSCO.
Μάλιστα, λίγες μόνο ημέρες πριν από την επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στην Κίνα, η COSCO ανακάλυψε ότι στην ελληνική εκδοχή (σ.σ. του συμβολαίου) ορισμένοι ευνοϊκοί γι' αυτήν όροι είχαν αλλάξει».
Η ελβετική εφημερίδα φέρνει και το παράδειγμα του υπουργού Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Χρήστου Σπίρτζη, ο οποίος «με δραματικές χειρονομίες», όπως χαρακτηριστικά γράφει, αρνείται ιδιωτικοποιήσεις δρόμων, αεροδρομίων ή σιδηροδρόμων.
«Και όταν αναγκάζεται να υποταχθεί στο αναπόφευκτο, διαβεβαιώνει δημοσίως πόσο δύσκολο του είναι.
Εάν ο πρωθυπουργός Τσίπρας εννοούσε τα δύο πείσμονα μέλη του υπουργικού συμβουλίου όταν προειδοποιούσε αυτές τις ημέρες ότι το υπουργικό αξίωμα δεν είναι ένα αιώνιο καθήκον, θα φανεί στον αναμενόμενο ανασχηματισμό» συμπληρώνει ο ελβετός αρθρογράφος.

Στις 21/10/2016 το bankingnews.gr μετέδιδε:

Κυβερνητικές πηγές στο Reuters: Ποιοι υπουργοί θα αντικατασταθούν σε περίπτωση ανασχηματισμού

Στα σενάρια ανασχηματισμού του ελληνικού υπουργικού συμβουλίου, καθώς τα ποσοστά του Αλέξη Τσίπρα στις δημοσκοπήσεις έχουν μειωθεί σημαντικά αναφέρεται σε ανταπόκριση του Reuters.
«Ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας σκέφτεται το ενδεχόμενο ενός ανασχηματισμού για να αντιστρέψει την πτώση της δημοτικότητας του, παραμερίζοντας υπουργούς που βλέπει ως εμπόδια για την ελάφρυνση του χρέους από τους διεθνείς δανειστές» αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα.
Ο Αλέξης Τσίπρας επιθυμεί μέτρα για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους και την ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ.
Κάτι τέτοιο -σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα- θα μπορούσε να κατευνάσει τις αντιδράσεις των Ελλήνων λόγω των σκληρών μέτρων λιτότητας, καθώς θα δώσει την αίσθηση ότι οι θυσίες τους ανταμείφθηκαν.
Σύμφωνα με το Reuters ο υπουργός Ενέργειας Πάνος Σκουρλέτης, ο οποίος αντιτίθεται σε ορισμένες βασικές ιδιωτικοποιήσεις που ζητούν οι δανειστές, είναι μεταξύ των υπουργών που θα μπορούσαν να αντικατασταθούν, λέει η ίδια πηγή.
Στον αντίποδα, σύμφωνα με τους ίδιους αξιωματούχους, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος αναμένεται να διατηρήσει τη θέση του.
Στο ίδιο δημοσίευμα περιλαμβάνονται και δηλώσεις της κυβερνητικής εκπροσώπου Όλγας Γεροβασίλη στην τηλεόραση του Σκάι, σύμφωνα με τις οποίες, στόχος της κυβέρνησης είναι η «ευέλικτη, γρήγορη και αποτελεσματική» διακυβέρνηση της χώρας.
Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, με τον ανασχηματισμό ο κ. Τσίπρας θα προσπαθήσει να αναστρέψει το αρνητικό κλίμα που έχει διαμορφωθεί εις βάρος και αποτυπώνεται ξεκάθαρα στις δημοσκοπήσεις, όπου εμφανίζεται δεύτερο κόμμα πίσω από τη ΝΔ.
«Εξελέγη για πρώτη φορά πριν από 21 μήνες υποσχόμενος να βάλει ένα τέλος στην λιτότητα.
Αλλά, αναγκάστηκε να αλλάξει πορεία -λόγω της προοπτικής να εκδιωχθεί η χώρα από τη ζώνη του ευρώ- και να συνεχίσει τις σκληρές μεταρρυθμίσεις στο πλαίσιο ενός του τρίτου πακέτου διάσωσης» αναφέρεται στο ίδιο δημοσίευμα.
«Εάν ο Τσίπρας χρειάζεται ένα υπουργικό συμβούλιο το οποίο μπορεί ολοκληρώσει την αξιολόγηση το ταχύτερο δυνατό, τότε ο ανασχηματισμός θα μπορούσε να αποτελέσει μία λύση» δήλωσε μία από τις πηγές, σύμφωνα με το Reuters, προσθέτοντας ότι αυτό θα μπορούσε να συμβεί αυτό το μήνα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης