Τελευταία Νέα
Πολιτική

Σε ρυθμούς σκληρής διαπραγμάτευσης το Μαξίμου - Με άγριες διαθέσεις κατέφθασαν οι πιστωτές

Σε ρυθμούς σκληρής διαπραγμάτευσης το Μαξίμου - Με άγριες διαθέσεις κατέφθασαν οι πιστωτές
Φλέγον ζήτημα η διοίκηση του Υπερταμείου
Σε ρυθμούς σκληρής διαπραγμάτευσης κινείται το Μέγαρο Μαξίμου, με το κουαρτέτο των πιστωτών να έχει φτάσει στην Αθήνα με «άγριες διαθέσεις».
Στη χθεσινή πρώτη διερευνητική επαφή που είχαν οι εκπρόσωποι των θεσμικών κλιμακίων με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο διαπιστώθηκε σημαντική διαφωνία, σε δύο θέματα, με τους πιστωτές να εμφανίζονται πιεστικοί και, σε μεγάλο βαθμό, αμετακίνητοι.
Τα πρόσωπα που θα στελεχώσουν το εποπτικό συμβούλιο του Υπερταμείου, αλλά και ποιες ΔΕΚΟ θα ενταχθούν σε αυτό, βρέθηκαν στο επίκεντρο της συζήτησης και μπορεί το κουαρτέτο των πιστωτών να πιέζει, ώστε ο επικεφαλής του εποπτικού συμβουλίου να είναι ξένος και, σύμφωνα με τις πληροφορίες, ο πρώην στενός συνεργάτης της Christine Lagarde, Jacques Le Pape, ωστόσο το Μέγαρο Μαξίμου ξεκαθαρίζει πως τον πρώτο και τον τελευταίο λόγο στο ταμείο θα έχει Έλληνας, τον οποίο θα ορίσει η ελληνική κυβέρνηση.
Ήδη οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι δανειστές δεν δέχτηκαν τρία πρόσωπα, που πρότεινε η ελληνική πλευρά για τη διοίκηση του Υπερταμείου, με αποτέλεσμα να βρίσκεται σε εξέλιξη ένα σκληρό μπρα-ντε-φερ.
Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση δηλώνει έτοιμη να ολοκληρώσει τη διαπραγμάτευση και στέλνει μήνυμα, κυρίως προς το Βερολίνο, πως η συζήτηση για το χρέος είναι πάνω στο τραπέζι και πρέπει να ξεκινήσει άμεσα.
Ο Αλέξης Τσίπρας έχει δώσει σαφή εντολή στο οικονομικό επιτελείο να κάνει τα αδύνατα δυνατά, ώστε να κλείσει ο κύκλος της διαπραγμάτευσης το συντομότερο δυνατό για να ξεκλειδώσει η υποδόση των 2,8 δισ. ευρώ, μέρος των οποίων θα κατευθυνθεί στην πραγματική αγορά, με μερική καταβολή ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς τους ιδιώτες.
Η κυβέρνηση έχει μπροστά της ένα διπλό μέτωπο, από τη μία τα 13 από τα 15 προαπαιτούμενα, που πρέπει να υλοποιηθούν μέσα στα χρονοδιαγράμματα, και από την άλλη την πεισματική στάση των δανειστών να αποδεχθούν τρία αιτήματα της ελληνικής πλευράς.
Οι πιστωτές λένε κατηγορηματικά «όχι» σε νέα ρύθμιση για 100 δόσεις, ζητούν ένα πολύ αυστηρό πλαίσιο για το πλαστικό χρήμα και αρνούνται να υπάρξει αύξηση του ακατάσχετου ορίου στους τραπεζικούς λογαριασμούς, ενώ επιμένουν πως δεν πρέπει να υπάρξει χαλάρωση των δημοσιονομικών στόχων, παραμένοντας άκαμπτοι στα πλεονάσματα της τάξεως του 3,5% έως το 2020.
Άλλωστε, στο Μέγαρο Μαξίμου δεν πέρασαν απαρατήρητα μια σειρά από δημοσιεύματα, κυρίως του γερμανικού Τύπου, τα οποία αποκλείουν κάθε συζήτηση για τη ρύθμιση του χρέους, πριν τις γερμανικές εκλογές.
Μέσα σε αυτό το κλίμα, τα κλιμάκια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου θα παραμείνουν στην Αθήνα για τουλάχιστον έναν μήνα, κάνοντας διπλή δουλειά: από τη μία θα βρίσκονται στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης για την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης και από την άλλη θα συντάξουν την έκθεση του ΔΝΤ για το αν ο διεθνής οργανισμός θα παραμείνει ή όχι στο ελληνικό πρόγραμμα.
Στο Μέγαρο Μαξίμου γνωρίζουν καλά, πως ένα προς ένα τα θέματα πρέπει να κλείσουν τάχιστα, καθώς και ο Οκτώβριος προμηνύεται δύσκολος, με την κυβέρνηση να αντιμετωπίζει τις αλλαγές στα εργασιακά, που προβλέπονται από το τρίτο μνημόνιο.
Τα ζητήματα της διαπραγμάτευσης, αλλά και τα επόμενα βήματα της κυβέρνησης θα τεθούν επί τάπητος και σε κομματικό επίπεδο το ερχόμενο Σαββατοκύριακο.
Στην προγραμματισμένη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, με θέμα το Συνέδριο του κόμματος, αναμένεται να τεθούν και τα ζητήματα της διαπραγμάτευσης, αλλά και το ζήτημα του χρέους, που θεωρούνται κομβικής σημασίας στο κυβερνητικό αφήγημα για την έξοδο της χώρας από την κρίση και την επιστροφή σε αναπτυξιακούς ρυθμούς.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης