Τελευταία Νέα
Πολιτική

Ποτάμι προς κυβέρνηση: Ακούει κανείς τις κραυγές των Ελλήνων εξαγωγέων;

Ποτάμι προς κυβέρνηση: Ακούει κανείς τις κραυγές των Ελλήνων εξαγωγέων;
«Οι καθημερινοί ήρωες των εξαγωγών έχουν αφεθεί στην τύχη τους χωρίς χρηματοδότηση και χωρίς στήριξη από τους αρμόδιους φορείς»
Με αφορμή τα στοιχεία για τις εκ νέου μειωμένες εξαγωγές που δημοσιοποίησε χθες 31/8 η ΕΛΣΤΑΤ, το Ποτάμι ασκεί δριμεία κριτική προς την κυβέρνηση.
«Εκεί στην κυβέρνηση το Ποτάμι, μπορεί να μην θέλετε να το ακούτε.
Αλλά τους εξαγωγείς θα κάνετε έναν κόπο να τους ακούσετε;
Τους επιχειρηματίες που μπορούν να αλλάξουν την οικονομική μοίρα αυτής της χώρας, θα τους ακούσετε;
Οι εξαγωγές καταρρέουν.
Κατέγραψαν την χειρότερη υποχώρησή τους εδώ και τέσσερα χρόνια.
Έπεσαν κάτω από τα 12 δις ευρώ για το πρώτο εξάμηνο του 2016, σύμφωνα με τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Εξαγωγέων (ΠΣΕ).
Ποσοστό;
8,1% πτώση», αναφέρει χαρακτηριστικά το κόμμα του Σταύρου Θεοδωράκη, ενώ συμπληρώνει:
«Οι καθημερινοί ήρωες των εξαγωγών έχουν αφεθεί στην τύχη τους χωρίς χρηματοδότηση και χωρίς στήριξη από τους αρμόδιους φορείς.
Παλεύουν με την συνεχή αύξηση φόρων και εισφορών που θέτουν σε κίνδυνο τη βιωσιμότητα ακόμα και των λίγων υγιών επιχειρήσεων που έχουν παραμείνει στη χώρα.
Ενόψει της ΔΕΘ, οι εκπρόσωποι των εξαγωγέων της Βόρειας Ελλάδας βρέθηκαν στο Μέγαρο Μαξίμου και έθεσαν ξανά τα προβλήματα ρευστότητας που απειλούν τη βιωσιμότητά τους και αναστέλλουν την ανάπτυξη των εξαγωγών.
Ζήτησαν μεταξύ άλλων να αξιοποιηθούν και άλλα χρηματοδοτικά εργαλεία, να επισπευθεί το νομοθετικό πλαίσιο για τα κόκκινα δάνεια και να επιστραφεί άμεσα το πιστωτικό υπόλοιπο ΦΠΑ».
«Στο Ποτάμι επιμένουμε να φωνάζουμε πως η ανάπτυξη των Εξαγωγών είναι απόλυτη προτεραιότητα για την επανάκαμψη της χώρας και την οριστική έξοδό της από την κρίση.
Εξαγωγές σημαίνει ευρώ στη χώρα που οι επιχειρήσεις κλείνουν, πτωχεύουν, καταρρέουν.
Τις προηγούμενες φορές οι κραυγές των εξαγωγέων πήγαν στο βρόντο.
Τώρα θα τις ακούσει κανείς;», καταλήγει η σχετική ανακοίνωση.
Θυμίζουμε πως η συνολική αξία των εξαγωγών της χώρας μας για το α’ εξάμηνο του 2016 υποχώρησε κατά 8,1% και κάτω από το όριο των 12 δισ. ευρώ (11,8 δισ. ευρώ φέτος, έναντι 12,8 δισ. ευρώ του εξαμήνου του 2015), επίδοση που είναι η χαμηλότερη από το 2012.
Μείωση προκύπτει ακόμη κι αν εξαιρεθούν τα πετρελαιοειδή (-1,4%, ή 119 εκατ. ευρώ λιγότερα σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό εξάμηνο).
Η μείωση, οφείλεται στην σημαντική πτώση των εξαγωγών καυσίμων (κατά -24,1%) ενώ σημαντικά μειωμένες εμφανίζονται και οι εξαγωγές πρώτων υλών (-14,5%) ενώ οι εξαγωγές βιομηχανικών προϊόντων που αποτελούν πλέον το 46,5% των συνολικών εξαγωγών, υφίστανται πιέσεις (-2,1%).
Στην αντίθετη κατεύθυνση, οι εξαγωγές αγροτικών προϊόντων εμφανίζονται σημαντικά αυξημένες κατά 6% και ξεχωρίζουν οι επιδόσεις προϊόντων όπως τα τυριά, τα πορτοκάλια και τα καπνά που αναρριχήθηκαν (όπως και τα τσιμέντα), στις θέσεις της κατάταξης, σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο.
Στη λίστα των 100 κυριότερων εξαγόμενων προϊόντων της χώρας μπήκαν για πρώτη φορά οι ζωγραφικοί πίνακες, το σκληρό σιτάρι, τα μανταρίνια, οι μονάδες μνήμης, τα βιβλία-έντυπα και τα παγωτά.
Από την ανάλυση των στοιχείων προκύπτει ότι η Ιταλία παραμένει ο σημαντικότερος προορισμός των ελληνικών εξαγωγών και η Γερμανία στη δεύτερη.
Απηχώντας και τις εξελίξεις μετά τα capital controls, η Κύπρος προσπέρασε την Τουρκία και καταλαμβάνει πλέον την τρίτη θέση, ενώ στην πέμπτη διατηρείται η Βουλγαρία.
Χωρίς ακόμη να έχουν καταγραφεί επιπτώσεις από την απόφαση περί Brexit, το Ηνωμένο Βασίλειο κατέγραψε άνοδο δύο θέσεων (από όγδοη θέση), ενώ τη δεκάδα συμπληρώνουν οι ΗΠΑ (από έκτη), ο Λίβανος (από δωδέκατη), η Ρουμανία (από ενδέκατη) και η Ισπανία (από ένατη).

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης