Τελευταία Νέα
Πολιτική

Πανικός στην Επιτροπή για τα δάνεια των κομμάτων - Τι κατέθεσε ο Πέτρος Λάμπρου (Αγροτική Τράπεζα)

Πανικός στην Επιτροπή για τα δάνεια των κομμάτων - Τι κατέθεσε ο Πέτρος Λάμπρου (Αγροτική Τράπεζα)
Ο πρώην διοικητής της Αγροτικής Πέτρος Λάμπρου υποστήριξε ότι τα δάνεια εξυπηρετούνταν κανονικά μέχρι την οικονομική κρίση
«Κόκκινο» χτύπησε για ακόμα μία φορά το θερμόμετρο στη συνεδρίαση της Επιτροπή της Βουλής για τα δάνεια των κομμάτων και των ΜΜΕ.
Τα αίματα άναψαν όταν ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Νεκτάριος Σαντορινιός, σε μια αποστροφή της τοποθέτησής του είπε επικριτικά προς τους βουλευτές της ΝΔ ότι «είστε εδώ μέσα εκπρόσωποι των καναλαρχών...».
Η αντίδραση ήταν άμεση από τους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας αποκαλώντας τον κ. Σαντορινιό «ψεύτη και συκοφάντη...», ενώ έπεσαν και οι ατάκες του τύπου «ως εδώ και μη παρέκει», «και λίγη ντροπή δεν βλάπτει», «εδώ μέσα υπάρχουν εκπρόσωποι του λαού και όποιος πιστεύει το αντίθετο είναι βαθιά νυχτωμένος και θα πάει στον σκουπιδοτενεκέ της ιστορίας...».
Μάλιστα, ο βουλευτής της ΝΔ Κώστας Τζαβάρας είπε πως «δεν θα επιτρέψουμε να συνεχιστεί άλλο αυτή η κατάσταση. Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να σταματήσουν να λένε ότι εμείς είμαστε εκπρόσωποι των συμφερόντων και αυτοί εκπρόσωποι του Θεού...».

Η εξέταση του Πέτρου Λάμπρου, πρώην διοικητή της Αγροτικής Τράπεζας

Έπειτα από όλα αυτά, άρχισε η εξέταση του πρώην διοικητή της Αγροτικής Τράπεζας, Πέτρου Λάμπρου (1997- Μάρτιο του 2004) σχετικά με τις χορηγήσεις δανείων που έγιναν κατά την περίοδο διοίκησής του και δόθηκαν σε ΠΑΣΟΚ και ΝΔ.
Όπως κατέθεσε τα δάνεια αυτά ήταν με την μορφή αλληλόχρεων λογαριασμών και τα κόμματα εκχωρούσαν τις κρατικές χορηγήσεις που λάμβαναν ως εγγύηση και η τράπεζα ελάμβανε απευθείας από το Δημόσιο την ετήσια επιχορήγηση που είχαν ως εξασφάλιση.
Παράλληλα, υποστήριξε ότι οι χορηγήσεις των δανείων ήταν σε σχέση με τις κρατικές επιχορηγήσεις που λάμβαναν τα δύο αυτά κόμματα και «βλέποντας» το βάθος του χρόνου που ελάμβαναν τα χρήματα αυτά και θα έπαιρναν τα επόμενα έτη τέσσερα χρόνια σε σχέση με τα ποσοστά τους στις εκλογές.
Τα δάνεια εξυπηρετούνταν κανονικά μέχρι την κρίση στην οικονομία.
Κάνεις όμως, είπε, δεν περίμενε ή μπορούσε να προβλέψει το 2004 την κρίση του 2009 και ότι η χώρα θα βρισκόταν στην κατάσταση που είναι σήμερα.
Αυτό όχι στέλεχος χορηγήσεων μιας τράπεζας δεν μπορούσε να προβλέψει αλλά ούτε κανείς άλλος το είχε προβλέψει.
Τα δάνεια αυτά, σημείωσε, από την στιγμή που ήταν χρήματα που έδινε το δημόσιο ήταν μηδενικού κινδύνου. Πρόσθεσε πως κανένας διοικητής Τράπεζας δεν μπορεί να χορηγήσει κανένα δάνειο, υπήρχαν και υπάρχουν ολόκληρο τραπεζικό σύστημα 40 ανθρώπων που ενεργεί και αποφασίζει για να δοθεί ένα δάνειο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης