Τελευταία Νέα
Πολιτική

Με όλους απέναντι καλείται να πορευτεί η κυβέρνηση Τσίπρα – Άπιαστος ο στόχος των 200 για την απλή αναλογική

Με όλους απέναντι καλείται να πορευτεί η κυβέρνηση Τσίπρα – Άπιαστος ο στόχος των 200 για την απλή αναλογική
Σενάρια ενίσχυσης της κυβερνητικής πλειοψηφίας
Ο στόχος της κυβέρνησης να πιάσει τους 200 βουλευτές και να περάσουν οι αλλαγές στον εκλογικό νόμο από τις αμέσως επόμενες εκλογές είναι ανέφικτος.
Μετά την κατηγορηματική άρνηση της ΝΔ, στο στρατόπεδο του Όχι προστίθενται το Ποτάμι (ο Στ.Θεοδωράκης υποστηρίζει ότι ο εκλογικός νόμος οδηγεί την χώρα στην ακυβερνησία), το ΠΑΣΟΚ (η Φώφη Γεννηματά είπε ότι δεν βάζει πλάτη σε τακτικισμούς) αλλά και το ΚΚΕ, το οποίο διαμηνύει ότι θα καταψηφίσει καθώς δεν καταργήθηκε το όριο του 3%.
Μόνο κέρδος για την κυβέρνηση Τσίπρα η Ένωση Κεντρώων, η οποία υποστηρίζει πως όποιος δεν ψηφίσει τον εκλογικό νόμο εξυπηρετεί τα σχέδια του Μητσοτάκη.
Συνεπώς διαφαίνεται πως η κυβέρνηση Τσίπρα όχι μόνο δεν θα καταφέρει να απομονώσει πολιτικά τη ΝΔ επιτυγχάνοντας ένα ευρύ μέτωπο συναίνεσης απέναντι της, αλλά τελικά θα μείνει αυτή απομονωμένη.
Εάν μάλιστα η πρόταση λάβει και τη στήριξη της Χρυσής Αυγής, τότε η αντιπολίτευση θα έχει έναν ακόμα λόγο να επιτεθεί κατά της κυβέρνησης.
Πέρα από την αναμενόμενη πολιτική της απομόνωση, η κυβέρνηση χάνει συνεχώς και σε στήριξη από την κοινωνία.
Δεν είναι μόνο η διαφορά των 7 με 11,5 ποσοστιαίων μονάδων (σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις της Alco και του Πανεπιστημίου Μακεδονία) που υπολείπεται ο ΣΥΡΙΖΑ της ΝΔ ή ότι οι ΑΝΕΛ μένουν εκτός Βουλής.
Ή ότι στην παράσταση νίκης η ΝΔ προηγείται με τεράστια διαφορά του ΣΥΡΙΖΑ, ή ότι η συσπείρωση στο ΣΥΡΙΖΑ είναι στο 46,5% όταν στη ΝΔ είναι στο 85%.
Είναι κυρίως τα συντριπτικά ποσοστά των πολιτών που δηλώνουν δυσαρεστημένοι από την κυβέρνηση.
Το 81% λέει πως τα πράγματα πάνε στη λάθος κατεύθυνση, το 86% δηλώνει ότι δεν ικανοποιημένο από τα πεπραγμένα της κυβέρνησης, οκτώ στους δέκα εκτιμούν πως θα υπάρξουν νέα μέτρα ενώ το 68% εκτιμά πως τα οικονομικά του θα επιδεινωθούν τους επόμενους 12 μήνες.
Και όλα αυτά την ώρα που οι δανειστές διαμηνύουν ξεκάθαρα πως η κυβέρνηση θα πρέπει να προχωρήσει ακόμα πιο γρήγορα στην υλοποίηση των μέτρων αν θέλει να λαμβάνει χρήματα, στέλνοντας παράλληλα το μήνυμα ότι εκπτώσεις σε μια σειρά από αναγκαίες μεταρρυθμίσεις (στα εργασιακά, στο Δημόσιο, κοκ) δεν πρόκειται να γίνουν, ιδιαίτερα μάλιστα μετά το Brexit.
Αν και ο πρωθυπουργός διαμηνύει ότι τα δύσκολα είναι πίσω και ότι σύντομα η οικονομία θα περάσει σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, το τοπίο παραμένει αν όχι εκρηκτικό, τουλάχιστον ιδιαίτερα απαιτητικό για την κυβέρνηση του.
Με όλους απέναντι, μια «ανάσα» για την κυβέρνηση Τσίπρα θα ήταν η στήριξη της Ένωσης Κεντρώων για τον εκλογικό νόμο, να εξελιχθεί σε ευρύτερη στήριξη στο κυβερνητικό έργο και να βρει έκφραση ενδεχομένως και στον ανασχηματισμό της κυβέρνησης, όταν αυτός γίνει.
Θα ήταν ένα μήνυμα αντεπίθεσης, το οποίο αναμφίβολα θα έδινε νέα πνοή στο σημερινό κυβερνητικό σχήμα, ενισχύοντας πέρα από την κοινοβουλευτική πλειοψηφία (κατά 9 βουλευτές) την πολιτική σταθερότητα μέσω των συναινέσεων και της συνεργασίας.

Σπύρος Χριστόπουλος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης