Τελευταία Νέα
Πολιτική

Σε σύσκεψη στο Μαξίμου σήμερα οι τηλεοπτικές άδειες - Την Παρασκευή «κλειδώνει» ο εκλογικός νόμος

Σε σύσκεψη στο Μαξίμου σήμερα οι τηλεοπτικές άδειες - Την Παρασκευή «κλειδώνει» ο εκλογικός νόμος
Την Παρασκευή κλειδώνει ο εκλογικός νόμος
Η πορεία του διαγωνισμού για την αδειοδότηση των τηλεοπτικών συχνοτήτων εθνικής εμβέλειας, γενικού περιεχομένου, η προετοιμασία της εκδήλωσης για την δίκαιη ανάπτυξη στο Μουσείο της Ακρόπολής την Πέμπτη, η συγκέντρωση του κινήματος «παραιτηθείτε», αλλά και τα επόμενα νομοσχέδια που θα φέρει η κυβέρνηση για ψήφιση στη Βουλή μέσα στους θερινούς μήνες θα αποτελέσουν τη βασική ατζέντα της σημερινής (15/6) σύσκεψης του άτυπου κυβερνητικού συμβουλίου γνωστού και ως «πρωινού καφέ».
Σε ότι αφορά στις τηλεοπτικές άδειες, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι θα εξεταστούν τεχνικά, αλλά και νομικά ζητήματα που αφορούν τον διαγωνισμό, καθώς η διαδικασία υποβολής των φακέλων προσφορών για τον διεθνή διαγωνισμό λήγει στις 4 Ιουλίου. Καλά πληροφορημένες πηγές ανέφεραν ότι υπάρχει αυξημένο ενδιαφέρον, κάτι που επιβεβαίωσε και ο αρμόδιος υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς σε ομιλία του την προηγούμενη εβδομάδα σε κομματική εκδήλωση στη Νέα Σμύρνη.
Σε κάθε περίπτωση, η κυβέρνηση ξεκαθαρίζει πρώτον, ότι θέμα αριθμού των αδειών δεν μπορεί να εξεταστεί στην παρούσα φάση και προτού ολοκληρωθεί με επιτυχία η διαδικασία της προκήρυξης που ήδη είναι σε εξέλιξη και δεύτερον, πως για την όλη διαδικασία και το νομικό πλαίσιο έχουν τηρηθεί στο ακέραιο οι διεθνείς κανονισμοί και πρακτικές καθώς και το ευρωπαϊκό δίκαιο.
Ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς έχει ήδη αναφερθεί σε ενστάσεις, αλλά και δικόγραφα που σχετίζονται με την διαδικασία με τον ίδιο και το Μέγαρο Μαξίμου να καθιστούν σαφές και σε κατηγορηματικούς τόνους ότι θα υπερασπιστούν το δικαίωμα και των πιο σφοδρών αντιπάλων της κυβέρνησης για ενστάσεις, αλλά θα στηρίξουν τις επιλογές τους μέχρι κεραίας και δεν θα κάνουν πίσω σε κανενός είδους πίεση.
Στη σημερινή κυβερνητική σύσκεψη θα κλειδώσουν και οι τελευταίες λεπτομέρειες για την πανηγυρική εκδήλωση της Πέμπτης με θέμα την Αναπτυξιακή προοπτική της χώρας. Καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν ότι ο πρωθυπουργός έχει λάβει από τη Δευτέρα ενημερωτικά σημειώματα από όλους τους αρμόδιους υπουργούς και τους υπουργούς των λεγόμενων παραγωγικών υπουργείων με τον ίδιο και τους στενούς του συνεργάτες να ιεραρχούν τις προτάσεις και να συνθέτουν το «πάζλ» για το νέο αναπτυξιακό αφήγημα το οποίο θα παρουσιάσει ο Αλέξης Τσίπρας στο Μουσείο της Ακρόπολής.
Τέλος, στη σημερινή σύσκεψη θα σχεδιαστεί η αντίδραση της κυβέρνησης και η τακτική που θα ακολουθήσει απέναντι στο κίνημα «παραιτηθείτε», που διαδηλώνει το απόγευμα στο Σύνταγμα, με το Μέγαρο Μαξίμου να απαξιώνει και να προσδίδει «γραφικότητα», αλλά και πολιτική σκοπιμότητα στην πρωτοβουλία. Σε κάθε περίπτωση το Μέγαρο Μαξίμου θα επιμείνει στη ρητορική ότι πίσω από την κίνηση πολιτών και την εκδήλωση δεν βρίσκεται μια «αυθόρμητη πρωτοβουλία» αλλά κυρίως η Νέα Δημοκρατία και συγκεκριμένα στελέχη της οι οποίοι ως άλλοι… διοργανωτές «φροντίζουν» για την επιτυχία της.

Κλειδώνει την Παρασκευή ο εκλογικός νόμος – και νέα κυβερνητική σύσκεψη στο Μαξίμου 

Μια ακόμα σύσκεψη του άτυπου κυβερνητικού Συμβουλίου έχει οριστεί γα το πρωί της Παρασκευής (17/6) στο Μέγαρο Μαξίμου. Αποκλειστικό θέμα ο εκλογικός νόμος, αλλά και οι μεγάλες θεσμικές τομές που προωθεί η κυβέρνηση μέσω της Συνταγματικής Αναθεώρησης.
Στη σύσκεψη της Παρασκευής ο Υπουργός Εσωτερικών Παναγιώτης Κουρουμπλής και οι συναρμόδιοι υπουργοί θα παρουσιάσουν την τελική πρόταση για το νέο εκλογικό νόμο, πρόταση που θα ανακοινώσει ο ίδιος ο πρωθυπουργός στης 24 Ιουνίου, ημέρα αποκατάστασης της Δημοκρατίας στη χώρα. Μία ημέρα νωρίτερα, την Πέμπτη δεν αποκλείεται να συνεδριάσει και η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ, με στόχο η πρόταση να φέρει και την κομματική «σφραγίδα».
Υψηλόβαθμη κυβερνητική πηγή τόνιζε ότι η κυβερνητική πρόταση για τον νέο εκλογικό νόμο μπορεί να τύχει της ευρείας αποδοχής των κομμάτων της Αντιπολίτευσης και να ψηφιστεί με ενισχυμένη πλειοψηφία 200 βουλευτών, ώστε να ισχύσει στις επόμενες κιόλας εκλογές.
Η ίδια πηγή ανέφερε ότι το σύστημα θα είναι όσο το δυνατόν πιο κοντά στην απλή αναλογική, αλλά με μπόνους εδρών που θα διανέμονται υπό προϋποθέσεις ακόμα και στο δεύτερο κόμμα μέσα από τη διαδικασία των κατανομών ώστε να αποκλείεται το ενδεχόμενο της ακυβερνησίας ενώ οι πολύ μεγάλες περιφέρειες θα σπάνε σε μικρότερες.
Στη σύσκεψη της Παρασκευής δεν αποκλείεται να ανακοινωθούν και τα μέλη που θα αποτελούν την επιστημονική επιτροπή που θα καταρτίσει την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για την Συνταγματική Αναθεώρηση.

Δ. Α.
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης