Τελευταία Νέα
Πολιτική

Εκλογικός νόμος και συνταγματική αναθεώρηση στο επίκεντρο της ΠΓ του ΣΥΡΙΖΑ - Τι είπε ο πρωθυπουργός

Εκλογικός νόμος και συνταγματική αναθεώρηση στο επίκεντρο της ΠΓ του ΣΥΡΙΖΑ - Τι είπε ο πρωθυπουργός
Η χώρα έχει ανάγκη από μια βαθειά δημοκρατική τομή, υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, ο Αλέξης Τσίπρας
Η επόμενη μέρα, μετά το κλείσιμο της πρώτης αξιολόγησης, και η στροφή στην κοινωνία, την καθημερινότητα και τις μεγάλες θεσμικές τομές βρέθηκαν στο επίκεντρο της 5ωρης συνεδρίασης της Πολίτικης Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ.
Η συνταγματική αναθεώρηση, αλλά και ο εκλογικός νόμος συζητήθηκαν στη συνεδρίαση, χωρίς, ωστόσο, να ληφθούν κάποιες αποφάσεις.
Ενδεικτικό είναι ότι στη σημερινή συνεδρίαση συμμετείχαν οι αρμόδιοι υπουργοί Εσωτερικών, Παναγιώτης Κουρουμπλής και Χριστόφορος Βερναρδάκης, αλλά και ο υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κατρούγκαλος, ως συνταγματολόγος, παρότι και οι τρεις δεν είναι μέλη του οργάνου.
Πάντως είναι ξεκάθαρο πως η απόφαση του Μεγάρου Μαξίμου είναι ο νέος εκλογικός νόμος να είναι όσο το δυνατόν πιο κοντά στην απλή αναλογική, αλλά να αποτρέπει κάθε πιθανότητα να προκύψει ακυβερνησία.
Καλά πληροφορημένες πηγές ανέφεραν ότι ο εκλογικός νόμος θα είναι στην κατεύθυνση της απλής αναλογικής, ωστόσο με το μπόνους των εδρών να διατηρείται και να δίνεται και στο δεύτερο κόμμα, έπειτα από δεύτερη και τρίτη κατανομή.
Προϋπόθεση για το μπόνους θα είναι τα κόμματα που θα το λάβουν να έχουν δηλώσει προεκλογικά πως θα συνεργαστούν.
Η λογική πίσω από αυτή την κατεύθυνση είναι ότι κατ’ αυτόν τον τρόπο θα αποκλείεται η πιθανότητα ακυβερνησίας της χώρας.
Η ίδια πηγή ανέφερε πως δεν υπάρχουν ειλημμένες αποφάσεις και πως τις επόμενες ημέρες ο αρμόδιος υπουργός, Π. Κουρουμπλής, θα καταθέσει τη σχετική πρόταση, η οποία θα περιλαμβάνει και σπάσιμο των μεγάλων περιφερειών.
(Στις 6/6/2016 το www.BankingNews.gr έγραφε: Πολιτικά παιχνίδια με τον εκλογικό νόμο - Τα σχέδια της κυβέρνησης 270 βουλευτές, 30 έδρες μπόνους και για τον δεύτερο)
Στην 5ωρη συνεδρίαση, ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε, μεταξύ άλλων, πως «η πρώτη κυβέρνηση της Αριστεράς οφείλει να αφήσει αποτύπωμα διεκδίκησης μεγάλων αλλαγών στο κράτος, στο πολιτικό σύστημα, στους θεσμούς», συμπληρώνοντας χαρακτηριστικά ότι «θα επιδιώξουμε στο πλαίσιο της αναθεώρησης την κατοχύρωση των δημοκρατικών και κοινωνικών δικαιωμάτων, την προστασία των δημόσιων αγαθών».
(Στις 8/6/2016 το www.BankingNews.gr έγραφε: Οι 12 θεσμικές αλλαγές της κυβέρνησης για την αναθεώρηση του Συντάγματος – Δημοψηφίσματα, ασυλία, ευθύνη υπουργών)
Μάλιστα, υψηλόβαθμη κομματική πηγή ανέφερε ότι και στις προτάσεις για τη συνταγματική αναθεώρηση που είχε καταρτίσει ο ΣΥΡΙΖΑ το 2013, με την επιτροπή σοφών του κόμματος, είχε προβλεφθεί συνταγματική διάταξη, με την οποία θα κατοχυρώνονται τα δημόσια αγαθά, όπως το νερό, η ηλεκτρική ενέργεια και άλλα.
Σε άλλο σημείο της εισήγησής του, ο πρωθυπουργός τόνισε «η χώρα έχει ανάγκη από μια βαθειά δημοκρατική τομή. Με χρονικό ορίζοντα το 2021 πρέπει να ξεκινήσουμε μια πλατιά διαδικασία διαλόγου με στόχο ένα νέο Σύνταγμα, το Σύνταγμα της Ελλάδας του 2021».
Ενδεικτικό της απόφασης του Αλ. Τσίπρα, μετά το κλείσιμο της αξιολόγησης το βάρος της κυβερνητικής πολιτικής να πέσει στην καθημερινότητα του πολίτη, είναι η αναφορά του ότι «η Αριστερά δεν μπορεί να καταγραφεί ως δύναμη καλύτερης διαχείρισης της κρίσης. Η διαχείριση της κρίσης, χωρίς όραμα για μεγάλες τομές, γρήγορα θα μετατραπεί σε κρίση της διαχείρισης».
«Οι εκλογές του περασμένου Γενάρη ήταν μεγάλη τομή, αναδεικνύοντας την επιθυμία του μεγάλου μέρους του ελληνικού λαού να γυρίσουμε σελίδα. Μας έδωσε εντολή σκληρής διαπραγμάτευσης», είπε χαρακτηριστικά ο Αλ. Τσίπρας, προσθέτοντας πως «το δημοψήφισμα του περασμένου Ιούλη αποτέλεσε ιστορική τομή, καθώς πέραν των άλλων, κατέγραψε την επιθυμία του ελληνικού λαού για μια μεγάλη αλλαγή και τομή με το παλιό. Τον Σεπτέμβρη οι πολίτες έδωσαν εκ νέου εντολή να τελειώνουμε με το παλιό».
Χαρακτηριστικό, πάντως, της επίσπευσης των διαδικασιών είναι ότι η ΠΓ συνεδρίασε μία εβδομάδα νωρίτερα του προγραμματισμένου, με τον πρωθυπουργό να θέλει να ανακοινώσει την πρότασή του για τον νέο εκλογικό νόμο στις 24 Ιουλίου, επέτειο της αποκατάστασης της Δημοκρατίας.

Δ.Α.
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης