Τελευταία Νέα
Πολιτική

Βόζεμπεργκ (ΝΔ): Απαραίτητη η σύναψη νέων συμφωνιών επανεισδοχής μεταναστών με τρίτες χώρες

Βόζεμπεργκ (ΝΔ): Απαραίτητη η σύναψη νέων συμφωνιών επανεισδοχής μεταναστών με τρίτες χώρες
Το νέο Σύμφωνο της Ε.Ε. προβλέπει τη χρήση κονδυλίων για την προώθηση ιδιωτικών επενδύσεων στις χώρες προέλευσης των μεταναστών
Την άμεση σύναψη συμφωνιών επανεισδοχής και την εμβάθυνση της συνεργασίας με τις αφρικανικές χώρες προέλευσης οικονομικών μεταναστών, υποστήριξε η ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Ελίζα Βόζεμπεργκ, μέσω γραπτής της παρέμβασης στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στο πλαίσιο συζήτησης για τα σχέδια της Ε.Ε. και το νέο «Σύμφωνο για τη Μετανάστευση» (Migration Compact).
Το νέο Σύμφωνο, το οποίο ετοίμασαν ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής, Frans Timmermans και η εκπρόσωπος της Ένωσης για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής, Federica Mogherini, προβλέπει τη χρήση κονδυλίων για την προώθηση ιδιωτικών επενδύσεων στις χώρες προέλευσης των μεταναστών και ιδίως στην Αφρική.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της παρέμβασης της Ελληνίδας Ευρωβουλευτού:

«Η προσπάθεια των τελευταίων ετών για μία ολιστική ευρωπαϊκή προσέγγιση στον τομέα της μετανάστευσης οφείλει να αποτελέσει αναμφισβήτητα προτεραιότητα και της εξωτερικής πολιτικής της Ε.Ε.
Η υπεύθυνη στάση της Ευρώπης έναντι τρίτων χωρών προέλευσης - διέλευσης οικονομικών μεταναστών είναι καθοριστικής σημασίας.
Μην ξεχνάμε ότι περίπου τα 2/3 των μεταναστών παγκοσμίως προέρχονται από λιγότερο αναπτυγμένες χώρες, με τους μισούς από αυτούς να μεταναστεύουν σε αναπτυγμένες χώρες.
Στη Σύνοδο Κορυφής της Μάλτας, όπου συμμετείχαν οι Αφρικανικές Χώρες, αποτυπώθηκαν εκ νέου οι κατευθύνσεις για τη συνεργασία Ε.Ε. - Αφρικής και επιβεβαιώθηκε η εξυπηρέτηση αυτών των δράσεων μέσω του νεοσυσταθέντος Καταπιστευματικού Ταμείου Έκτακτης Ανάγκης για τη σταθερότητα και τη μετανάστευση στην Αφρική.
Εντούτοις, οι διαδικασίες έχουν προχωρήσει εκτότε με πολύ αργούς ρυθμούς, διότι, μεταξύ άλλων, οι χώρες αυτές δεν συνεργάζονται ουσιαστικά με την ΕΕ σε θέματα που αφορούν στην αντιμετώπιση της παράτυπης μετανάστευσης και κυρίως στην εφαρμογή μίας αποτελεσματικότερης πολιτικής επιστροφών.
Πρόσφατα, επεσήμανα με σχετική ερώτησή μου προς την Επιτροπή την άμεση ανάγκη προώθησης συμφωνιών επανεισδοχής με τις αφρικανικές χώρες προέλευσης οικονομικών μεταναστών, με τις οποίες σήμερα ουδεμία τέτοια συμφωνία υφίσταται. Παράλληλα, πρέπει να προσφερθούν, ως επιβράβευση, περισσότερα κίνητρα στις τρίτες χώρες που συνεργάζονται, όπως στοχευμένη χρηματοδότηση και ευκαιρίες εκπαίδευσης για τον περιορισμό των μεταναστευτικών ροών από αυτές».

www.bankingnews.gr


Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης