Τελευταία Νέα
Πολιτική

Wall Street Journal: Αισιόδοξος ο Τσίπρας, αλλά οι πιστωτές προειδοποιούν ότι ακόμη δεν έχει κλείσει η συμφωνία

Wall Street Journal: Αισιόδοξος ο Τσίπρας, αλλά οι πιστωτές προειδοποιούν ότι ακόμη δεν έχει κλείσει η συμφωνία
Αξιωματούχοι από τους πιστωτές τονίζουν ότι υπάρχουν ακόμη πολλά εμπόδια εμπόδια στο δρόμο προς τη συμφωνία
Ο έλληνας ηγέτης, Αλέξης Τσίπρας, υποστήριξε την Τρίτη ότι υπήρξε μία σημαντική εξέλιξη στις συνομιλίες για το χρέος και τη λιτότητα, ακόμη και την ώρα που οι εκπρόσωποι των πιστωτών στην Ελλάδα προειδοποιούσαν ότι εξακολουθούν να υπάρχουν μεγάλα εμπόδια για μια συμφωνία που θα κρατήσει τη χώρα όρθια μέσα στο καλοκαίρι.
Έπειτα από ο χρόνια συνεχών περικοπών, άσχημων ειδήσεων και σκληρής λιτότητας, είχαμε επιτέλους μια καλή είδηση», δήλωσε ο κ. Τσίπρας σε τηλεοπτική του ομιλία στο υπουργικό συμβούλιο.
Είπε επίσης ότι η Ελλάδα είναι κοντά στο να λάβει ένα νέο δάνειο διάσωσης, χωρίς να χρειάζεται να νομοθετήσει πρόσθετα μέτρα λιτότητας.
Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης επίσης μίλησαν για πρόοδο μετά τις συνομιλίες στις Βρυξέλλες τη Δευτέρα 9 Μαΐου.
Αλλά σημαντικά εμπόδια παραμένουν παρόντα.
Οι ευρωπαίοι αξιωματούχοι ελπίζουν ότι μπορούν να επιλυθούν έως την επόμενη υπουργική διάσκεψη στις 24 Μαΐου, αλλά κάποιοι προειδοποιούν ότι θα μπορούσε να πάρει περισσότερο χρόνο.
Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και η Ελλάδα εξακολουθούν να διαφωνούν για το τι πρέπει να κάνει η Αθήνα ώστε να διασφαλίσει ότι θα πιάσει τους δημοσιονομικούς της στόχους.
Το ΔΝΤ και η Γερμανία εξακολουθούν να έχουν απόσταση όσον αφορά το κατά πόσο απαιτείται ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, με το Βερολίνο να είναι αποφασισμένο να αποφύγει να προσυπογράψει οποιαδήποτε σημαντική αναδιάρθρωση των δανείων προς την Ελλάδα μέχρι το 2018.
Η Γερμανία και οι άλλες κυβερνήσεις της ευρωζώνης παλεύουν να κρατήσει το ετοιμόρροπο σχέδιο διάσωσης της Ελλάδας από το να καταρρεύσει, προκειμένου να αποφευχθεί η επανάληψη της παρ' ολίγον εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ το 2015.
Χωρίς νέα κεφάλαια διάσωσης, η Ελλάδα αντιμετωπίζει την πτώχευση, το αργότερο μέχρι τον Ιούλιο.
Μια κατακερματισμένη ευρωζώνη θα εμβαθύνει τις ήδη σοβαρές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που απορρέουν από την προσφυγική κρίση, το δημοψήφισμα για το Brexit στη Βρετανία και την άνοδο των λαϊκιστικών κομμάτων σε όλη την ήπειρο.
Ο κ. Τσίπρας έχει προσπαθήσει φέτος να ζητήσει υποστήριξη από τη γερμανίδα Καγκελάριο, Angela Merkel, το γάλλος πρόεδρο Francois Hollande, και την αμερικανική κυβέρνηση, που είναι ο μεγαλύτερος μέτοχος του ΔΝΤ, ώστε να υπάρξει μία άρση του αδιεξόδου με το ελληνικό χρέος.
Ο Έλληνας ηγέτης υποστήριξε την Τρίτη 10 Μαΐου ότι η διπλωματία του αποφέρει καρπούς.
«Η Ελλάδα δεν είναι πλέον μόνη και απομονωμένη.
Απολαμβάνει τη στήριξη των πολιτικών δυνάμεων και κυβερνήσεων που έχουν τελικά συνειδητοποιήσει ότι αυτή η χώρα και ο λαός της έχουν το δικαίωμα να γυρίσουν σελίδα», είπε ο κ. Τσίπρας στο υπουργικό του συμβούλιο.
Έλληνες αξιωματούχοι είναι ιδιαίτερα ικανοποιημένοι που η Γερμανία και το ΔΝΤ, οι πιο ισχυροί από τους πιστωτές τους, φαίνεται να αλλάζουν τις θέσεις τους για να περιορίσουν τις διαφορές τους.
Στις Βρυξέλλες τη Δευτέρα, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Wolfgang Schaeuble έκανε μία ουσιαστική παραχώρηση προς το ΔΝΤ, υπό την πίεση του Ταμείου και ορισμένων ευρωπαίων εταίρων του.
Καθώς επιμένεις εδώ και καιρό ότι η Ελλάδα δεν χρειάζεται ελάφρυνση του χρέους και ότι το θέμα δεν μπορεί καν να συζητηθεί προτού η χώρα εκπληρώσει όλες τις απαιτήσεις λιτότητας των πιστωτών, ο κ. Schaeuble επέτρεψε να ξεκινήσουν οι συνομιλίες σχετικά με την ελάφρυνση του χρέους.
Όμως, η Γερμανία ακόμη δεν έχει συμφωνήσει σε οποιαδήποτε ελάφρυνση του χρέους.
Αξιωματούχοι του Βερολίνου τονίζουν ότι μέτρα όπως η καθυστέρηση των αποπληρωμών δανείων της Ελλάδας μπορούν να αποφασιστούν μόνο στο τέλος του προγράμματος διάσωσης, το 2018, και μόνο «εφόσον είναι αναγκαίο», όπως επισημάνθηκε στο ανακοινωθέν της ευρωζώνης τη Δευτέρα.
Εν τω μεταξύ, οι αξιωματούχοι του ΔΝΤ έκαναν μια παραχώρηση προς την Ελλάδα, δεχόμενοι εν μέρει την πρόταση της Αθήνας για το πώς θα καλύψει τα ελλείμματα του προϋπολογισμού έως το 2018.
Αλλά και εδώ, η σύγκλιση είναι περιορισμένη.
Σε περίπτωση που Ελλάδα δεν πετύχει τους συμφωνημένους στόχους του προϋπολογισμού, το ΔΝΤ θέλει μια εγγύηση επιπλέον μέτρων λιτότητας έως 2% του ΑΕΠ, επιπλέον των περικοπών δαπανών και των αυξήσεων φόρων που ανέρχονται στο 3% του ΑΕΠ και έχουν ήδη συμφωνηθεί, το μεγαλύτερο μέρος των οποίων υπερψήφισε το ελληνικό Κοινοβούλιο την Κυριακή 8 Μαΐου.
Η ελληνική πρόταση για το επιπλέον 2% είναι να περικόπτονται οι κρατικές δαπάνες σε όλους τους τομείς, αν χάνει τους στόχους της.
Το ΔΝΤ λέει ότι πολλές δαπάνες έχουν ήδη «κοπεί μέχρι το κόκαλο».
Θέλει στοχευμένες περικοπές στις συντάξεις, τους μισθούς του δημοσίου, καθώς και στις φορολογικές απαλλαγές.
Η Ελλάδα είναι μέχρι στιγμής απρόθυμη να καθορίσει αυτές τις πολιτικά ευαίσθητες περικοπές.
Ο συμβιβασμός της Δευτέρας είναι να αφεθεί η Ελλάδα να περικόψει τις δαπάνες σε όλους τους τομείς στην αρχή, αλλά στη συνέχεια να ακολουθήσουν στοχευμένες περικοπές.
Το πρόβλημα: Η Ελλάδα εξακολουθεί να μην έχει συμφωνήσει σε οποιαδήποτε στοχευμένη περικοπή.
Οι περισσότερες συνομιλίες με το ΔΝΤ για το θέμα αυτό αναμένονται αυτή την εβδομάδα.
Το ΔΝΤ δεν απαιτεί πλέον να περάσει η Ελλάδα τα μέτρα αυτά με νόμο τώρα, μια κίνηση που θα μπορούσε να βοηθήσει τον κ. Τσίπρα να κάνει τις δικές του περαιτέρω παραχωρήσεις.
Όμως, το ΔΝΤ εξακολουθεί να θέλει να παρουσιάσει η Ελλάδα τα μέτρα τώρα.
Η Γερμανία είναι απρόθυμη να απελευθερώσει άλλα κεφάλαια διάσωσης από την ευρωζώνη προς την Αθήνα, μέχρι το ΔΝΤ να συμφωνήσει ότι θα συμμετάσχει και πάλι στο ελληνικό πρόγραμμα.
Για να συμβεί αυτό, το ΔΝΤ λέει ότι χρειάζεται ένα συνδυασμό των συμφωνημένων ελληνικών δημοσιονομικών μέτρων και της υποσχεθείσας ευρωπαϊκής ελάφρυνσης του χρέους που «βγάζει νόημα».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης